Λασίθι:Η «μάχη» των Κρητικών για τη ντομάτα, άρχισε

Μέχρι το 1,73 το κιλό η τιμή της ντομάτας

Μετά τη δύσκολη περυσινή χρονιά για όλα τα πρώιμα κηπευτικά της Ιεράπετρας, που υποχρέωσε πολλούς παραγωγούς να ρισκάρουν μένοντας στις καλοκαιρινές καλλιέργειες, προσθέτοντας και άλλες ζημιές στο ενεργητικό τους, η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκίνησε με πολλές αλλαγές, προβλήματα και… «αρρυθμίες» που έχουν ήδη δώσει τις πρώτες τους παρενέργειες στην αγορά.

Ενώ ξεριζώθηκαν οι καλοκαιρινές καλλιέργειες η προετοιμασία για τις Φθινοπωρινές φυτεύσεις καθυστέρησε, καθιστώντας πιο όψιμη την παραγωγή, με αποτέλεσμα να μειωθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι Αυγουστιάτικες φυτεύσεις.

Από την Φθινοπωρινή αγορά τώρα απουσιάζει η ποιοτική κρητική ντομάτα με αποτέλεσμα η τιμή της μικρής ποσότητας που υπάρχει στα δημοπρατήρια να φτάσει το πρωί της 28ης Οκτωβρίου μέχρι το 1,73 το κιλό.

«Τα αίτια της μεγάλης ανόδου στην τιμή της ντομάτας έχουν σχέση και με την ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής, με τη μείωση των καλλιεργειών σε όλη την Κρήτη που φτάνει από 10-25%, καθώς και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μας με την tuta absoluta, και τις ιώσεις της καστανής ρυτίδωσης και του κίτρινου καρουλιάσματος.

Στην αγορά δεν έχουν εμφανιστεί πολλές εισαγόμενες ντομάτες καθώς η ποιότητα εκείνων που έρχονται από τις Βαλκανικές χώρες είναι πολύ κακή, ενώ η Βέλγικη ντομάτα κοστίζει πάνω από 1,60 το κιλό και δεν συμφέρει τον κάθε έμπορο- εισαγωγέα. Για το λόγο αυτό, τώρα γίνεται πραγματική μάχη για την κρητική ντομάτα», μας είπε ο έμπορος και παραγωγός ντομάτας κ. Βαγγέλης Χρυσός.

«Οι ντομάτες της Κρήτης θα είναι λιγοστές εφέτος. Παρόμοια προβλήματα με τα δικά μας αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα και σε όλη τη νότια Ευρώπη», μας λέει ο κ. Κώστας Χειλάς, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

«Εκτός από τις ιώσεις που αντιμετωπίζουν οι ντοματοπαραγωγοί, υπήρχε τεράστιο πρόβλημα τούτο το Φθινόπωρο και με τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι ταξιανθίες στα φυτά της ντομάτας δεν έδεναν τους καρπούς λόγω της ζέστης και έπεφταν στη γη. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τη μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, θα έχουμε και μείωση στον όγκο παραγωγής.

Η σαιζόν από τώρα και μετά, πιστεύω ότι, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν», κατέληξε ο κ. Κώστας Χειλάς.

Κι ενώ οι καλοκαιρινές καλλιέργειες δεν πήγαν καλά και οι Φθινοπωρινές ταλαιπωρούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες και τις ιώσεις, στις Ομάδες Παραγωγών της Ιεράπετρας επιχειρούν να εξηγήσουν όλα αυτά τα παράξενα που συμβαίνουν εφέτος.

«Γνωρίζουμε ότι σε όλες τις σκάλες παραγωγής ντομάτας ανά την Ελλάδα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Τα περισσότερα προβλήματα με τις ιώσεις τα αντιμετωπίζει η Πελοπόννησος.

Εμείς έχουμε ελέγξει τον πληθυσμό του πεταριού και έχουμε αυξήσει τα προληπτικά μέτρα για να κρατήσουμε μακριά την ίωση της καστανής ρυτίδωσης. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, να είμαστε προσεκτικοί. Τα μέλη της Ομάδας μας ξεκίνησαν ήδη να μπαίνουν στην παραγωγή της ντομάτας τύπου βελανίδι, ενώ από τις 15 Νοεμβρίου και μετά θα ξεκινήσουμε την παραγωγή της ντομάτας σε τσαμπί. Φαίνεται από τώρα ότι, θα είναι μια καλή χρονιά για τη ντομάτα, αφού έχει αυξηθεί η ζήτηση της στις αγορές», πρόσθεσε ο κ. Αντώνης Πλεξουσάκης, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Α.Σ. “Νότος”.

Σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος παραγωγής

Αυτό που συμβαίνει σήμερα με την τιμή της ντομάτας, το είχε μαντέψει ο Πρόεδρος του Α.Σ. “Ανατολή”, κ. Φώντας Δουλούμης και το είχε περιγράψει με γλαφυρό τρόπο στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

«Του είχα πει πρόσφατα στις τηλεδιασκέψεις που κάναμε, ότι το κόστος παραγωγής έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και δεν μπορεί να το καλύψει ο παραγωγός, αν δεν ενισχυθεί οικονομικά για τη ζημιά που έχει υποστεί από τον κορωνοϊό.

Του είπα επίσης τότε, ότι, οι παραγωγοί το Φθινόπωρο, δε θα προφτάσουν να φυτέψουν στην ώρα τους και πως το κενό που θα δημιουργηθεί στην αγορά, δε θα μπορεί να καλυφτεί, με αποτέλεσμα να φτάσουν οι Αθηναίοι να αγοράζουν 3 ευρώ το κιλό τη ντομάτα.

Τώρα τα προϊόντα είναι πολύ λίγα και δεν επαρκούν. Όπως έχουν οψιμίσει οι Φθινοπωρινές φυτεύσεις, εκτιμώ ότι, από την Ιεράπετρα ο μεγάλος όγκος της παραγωγής, θα φτάσει στις αγορές μετά την Πρωτοχρονιά αν βοηθήσει ο καιρός», κατέληξε ο κ. Φώντας Δουλούμης.https://www.neakriti.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.