Οι αποδράσεις που έγραψαν ιστορία στην Ελλάδα

Οι αποδράσεις που έγραψαν ιστορία στην Ελλάδα. Τα κενά στην ασφάλεια των φυλακών αποδεικνύει για άλλη μια φορά η απόδραση…

Τα κενά στην ασφάλεια των φυλακών αποδεικνύει για άλλη μια φορά η απόδραση των δύο Αλβανών, οι οποίοι έγιναν «καπνός» το βράδυ της Τρίτης από τις φυλακές Κορυδαλλού χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς.

Η απόδραση τους έγινε αντιληπτή το επόμενο πρωί.

Γυρνώντας πίσω στον χρόνο μπορούμε να θυμηθούμε κάποιες από τις αποδράσεις που κατάφεραν να μείνουν στην ιστορία:

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας σίγουρα θα μείνει γνωστός στην ιστορία για τις αποδράσεις, έχοντας καταφέρει να πραγματοποιήσει τέσσερις, εκ των οποίων μάλιστα οι δύο είχαν πραγματοποιηθεί με ελικόπτερο.

Η πρώτη απόδρασή του ήταν το καλοκαίρι του 2006 όταν το ελικόπτερο προσγειώθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού και παρέλαβε μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα και τον Αλκέτ Ριζάι. Στις 22 Φεβρουαρίου του 2009 και πάλι ελικόπτερο πήρε από τη φυλακή τους δυο βαρυποινίτες.

Ο αδερφός του Βασίλη Παλαιοκώστα, Νίκος Παλαιοκώστας μετρά δυο αποδράσεις, το 1988 από τις φυλακές Τρικάλων και το 1990 από τις φυλακές Κορυδαλλού κατά τη διάρκεια εξέγερσης κρατουμένων.

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης έχει 22 χρόνια στη φυλακή, καταφέρνοντας ωστόσο να αποδράσει περισσότερες από δέκα φορές από. Οι φυλακές Χαλκίδας, Κέρκυρας και Ηρακλείου Κρήτης δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν.

Ο ίδιος έχει χαρακτηριστεί μετρ των αποδράσεων με χαρακτηριστική την περίπτωση που δραπέτευσε ανοίγοντας τις πόρτες της φυλακής με κλειδιά που μάζευε για περίπου ένα χρόνο.

Ο Σορίν Ματέι έμεινε γνωστός από το βαρύ ποινικό μητρώο του, ιδιαίτερα μετά το μακελειό της οδού Νιόβης.
Ήταν γνωστός στις Αρχές καθώς πριν την μοιραία βραδιά, μετρούσε ήδη επτά αποδράσεις στο βιογραφικό του.

Για πρώτη φορά κατάφερε να διαφύγει από τα χέρια της αστυνομίας το 1995, όταν κατά τη διάρκεια δίκης του για ληστεία στα δικαστήρια της Ευελπίδων, έφυγε μέσα από τις τουαλέτες. Συνελήφθη, λίγο αργότερα, για να αποδράσει και πάλι, στις 10 Μαρτίου 1996, μαζί με την παρέα του, μέσα από τις φυλακές της Κέρκυρας και στη συνέχεια να συλληφθεί για μια ακόμη φορά.

Τον ίδιο μήνα ο Σορίν Ματέι το «σκάει» από το νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς αλλά και πάλι συλλαμβάνεται και οδηγείται στις φυλακές της Λάρισας απ’ όπου καταφέρνει να διαφύγει. Όταν τον Μάιο του 1997 πιάνεται στην τσιμπίδα των αστυνομικών οδηγείται στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα διατάσσεται η μεταγωγή του στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών, ωστόσο καταφέρνει να αποδράσει από το Τμήμα Μεταγωγών και να επιστρέψει στην Αθήνα. Στις 23 Σεπτεμβρίου 1998 οι αρχές εντοπίζουν τον Σορίν Ματέι σε μια φίλη του στην οδό Νιόβης, εκεί όπου ταμπουρώθηκε και μετά από μια δραματική βραδιά, βρήκε τραγικό θάνατο η νεαρή Αμαλία Γκινάκη.

Ο 26χρονος βρέθηκε νεκρός στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού λίγο πριν καταθέσει για το μακελειό της οδού Νιόβης.

Η αιματηρή απόδραση του Κώστα Πάσσαρη τον Φεβρουάριο του 2001 έμεινε γνωστή στην ιστορία.

Ο βαρυποινίτης προφασιζόμενος επιληπτικές κρίσεις, μεταφέρθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας. Εκεί εκτέλεσε δυο από τους τρεις φρουρούς του και στη συνέχεια διέφυγε.

Ο Κώστας Σαμαράς κατάφερε να αποδράσει πέντε φορές. Η πιο εντυπωσιακή από αυτές ήταν το 1991, όταν κατά τη μεταγωγή του, έξυσε με λεπίδι το ξύλινο πάτωμα της κλούβας και βγήκε από μια τρύπα.

Τον Δεκέμβριο του 2006 ο 23χρονος Μαξίμ Ζαλίν μεταφέρεται, από τις φυλακές Κομοτηνής στην Κέρκυρα, προκειμένου να γίνει αναπαράσταση της δολοφονίας της Αγγελικής Σελλά για την οποία είναι προφυλακισμένος.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς ο νεαρός Ρώσος μπαίνει και πάλι στην κλούβα, μαζί με ακόμη δυο κρατούμενους, για να επιστρέψει στην Κομοτηνή. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι κρατούμενοι ζητούν επίμονα από τους αστυνομικούς να σταματήσουν για να ικανοποιήσουν τη φυσική τους ανάγκη.

Ο 23χρονος, όμως, καταφέρνει να αρπάξει ένα υπηρεσιακό όπλο, να σκοτώσει τους δυο φρουρούς και να διαφύγει. Δυο 24ωρα αργότερα, ο νεαρός βρέθηκε δίπλα στον ποταμό Μαλακασιώτη, νεκρός, με μια σφαίρα στον δεξί του κρόταφο.

Τον Ιούλιο του 2012 η Όλια Κρίκοβιτς, κρατούμενη για συμμετοχή στη συμμορία των «Ροζ Πανθήρων», κατάφερε να καταγράψει μια πρωτιά. Έγινε η πρώτη γυναίκα που απέδρασε από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Η σέρβα κρατούμενη κατάφερε να πείσει έναν υπάλληλο των φυλακών να ανοίξει την πόρτα ισχυριζόμενη ότι ήθελε να παραλάβει χρώματα. Όταν η πόρτα άνοιξε, ο υπάλληλος δέχτηκε επίθεση από το φίλο της 43χρονης γυναίκας, η οποία διέφυγε μπροστά στα μάτια των φρουρών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.