Στο μικροσκόπιο του EuroWorking Group η παροχολογία της κυβέρνησης

Ημερομηνία:

Ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται το σημερινό Euroworking Group για την ελληνική οικονομία το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου.

Μπορεί στην επίσημη ατζέντα να μην περιλαμβάνεται η Ελλάδα, πλην όμως στο περιθώριο θεωρείται βέβαιο ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα εισπράξει την ανησυχία των Ευρωπαίων ομολόγων του για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων και την εντεινόμενη παροχολογία η οποία προβληματίζει έντονα τους ξένους επενδυτές.

Οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά σε συνταξιούχους και μισθωτούς αλλά και η εντεινόμενη παροχολογία που προκαλεί ο παρατεταμένος εκλογικός κύκλος, συνιστούν δύο μεγάλα δημοσιονομικά μέτωπα.

Εντείνουν τον κίνδυνο δημοσιονομικής εκτροπής το 2019 από τον δύσκολο στόχο των πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ.

Ο προβληματισμός αυτός αποτυπώνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που δεν αποκλιμακώθηκαν (το 10ετές έχει «κολλήσει» στο 4,3%-4,4%) παρά την εκτόνωση της κρίσης στην Ιταλία, η οποία παρουσιαζόταν σαν κύρια αιτία για την επιδείνωση της εικόνας των εγχώριων κρατικών τίτλων.

Την ίδια στιγμή, η αδυναμία της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει τις αναπτυξιακές θεσμικές παρεμβάσεις θα βρεθεί επίσης στο στόχαστρο του EWG.

Οι συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών θα ενημερωθούν για την εικόνα του προϋπολογισμού του 2018, αλλά και τα πρώτα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019.

Παράλληλα, θα υπάρξει ενημέρωση και για την πορεία υλοποίησης των υποχρεώσεων που υπάρχουν από το πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Επείγουσα ερώτηση Αποστολάκη: Στήριξη στους κτηνοτρόφους της...

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης, κατέθεσε ερώτηση στη...

Στα «ύψη» οι τιμές του κρέατος και...

Τον Ιούλιο οι τιμές των κρεάτων αυξήθηκαν κατά 6,2%...

Επείγουσα ερώτηση Αποστολάκη: Στήριξη στους κτηνοτρόφους της...

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης, κατέθεσε ερώτηση στη...

Στα «ύψη» οι τιμές του κρέατος και...

Τον Ιούλιο οι τιμές των κρεάτων αυξήθηκαν κατά 6,2%...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

ΔΕΠΥ: Aπό ποιους κινδύνους γλιτώνουν όσοι ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή

Πώς η σωστή φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αλλάξει ριζικά...

Επείγουσα ερώτηση Αποστολάκη: Στήριξη στους κτηνοτρόφους της Κρήτης για ζωοτροφές και επιβίωση εκμεταλλεύσεων

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης, κατέθεσε ερώτηση στη...

Στα «ύψη» οι τιμές του κρέατος και των γαλακτοκομικών

Τον Ιούλιο οι τιμές των κρεάτων αυξήθηκαν κατά 6,2%...