Νέοι (ελαστικότεροι) κανόνες διαχείρισης αποβλήτων πλοίων στα λιμάνια

Ημερομηνία:

Στα παρασκήνια του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εξελίσσεται ένα θέμα που αφορά την κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 8111.1/41/2009, της Απόφασης – ασπίδα για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Η Απόφαση αυτή, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την κατοχύρωση της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς ρύθμισε όλο το πλαίσιο υπό το οποίο λειτουργούν οι περιβαλλοντικές υπηρεσίες στα λιμάνια και καθορίζονται οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις των πλοίων.

Είναι γνωστό στους παροικούντες τον Πειραιά ότι, πρόσωπα με επιχειρηματική δράση στα λιμάνια, έχοντας στην «υπηρεσία» τους στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας, σχεδιάζουν να αντικαταστήσουν την υπερδεκαετή αυτή αποτελεσματική Υπουργική Απόφαση με καινούργια που να λειτουργεί προς όφελός τους.

Η οποία μάλιστα, σε αντίθεση με τις επιταγές της παγκόσμιας περιβαλλοντικής νομοθεσίας που γίνεται ολοένα και αυστηρότερη, είναι επιεικέστερη και ελαστικότερη από την προηγούμενη! Αυτό το προσχέδιο Απόφασης έχει τεθεί τώρα σε διαβούλευση.

Το προσχέδιο αυτό Υπουργικής Απόφασης έχει κοπεί και ραφτεί στα μέτρα των πλοιοκτητών. Μάλιστα, κοινοποιήθηκε στις διοικήσεις των λιμανιών (1η βδομάδα του lockdown!) σε χρόνο «πονηρό» για να το σχολιάσουν, ενώ συγχρόνως διοχετεύτηκε στο διαδίκτυο σε μια προσπάθεια εγκλωβισμού των αρμόδιων Υπουργών προς μια κατεύθυνση που εξυπηρετεί ξεκάθαρα τα συμφέροντα πλοιοκτητών και όσων τους εξυπηρετούν εντός της διοικητικής κρατικής πυραμίδας.

Ολο αυτό, οδηγεί στην παγκόσμια πρωτοτυπία η περιβαλλοντική νομοθεσία να γίνεται ελαστικότερη αντί για αυστηρότερη. Οδηγεί στην παγκόσμια πρωτοτυπία, η περιβαλλοντική νομοθεσία να επιβάλει λιγότερες υποχρεώσεις στους παραγωγούς αποβλήτων (πλοία) αντί για περισσότερες και ο ελεγχόμενος να γίνεται ανεξέλεγκτος!

Αποδυναμώνοντάς το πλαίσιο των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων των πλοίων και των λιμανιών, χαμηλώνοντας το επίπεδο με ελλιπείς κανόνες και ασάφειες, με δυσβάσταχτα κόστη για τα μικρά ελληνικά πλοία που κάνουν πιο συχνές κινήσεις στα λιμάνια και θα επιβαρυνθούν περισσότερο προς όφελος των μεγάλων παικτών, οδηγούν στην επιβάρυνση των λιμανιών μας έτι περαιτέρω και την εξυπηρέτηση λίγων μεγάλων «παικτών». Εκτός αν αυτός είναι ο στόχος…

Και το ερώτημα είναι: Γνωρίζουν άραγε τα παραπάνω οι αρμόδιοι Υπουργοί;

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

ΑΑΔΕ: Άνοιξε εκ νέου το σύστημα ΕΑΕ...

Το σύστημα θα παραμείνει ανοικτό έως και την Τετάρτη...

Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται τριπλή επιστροφή

Πως και ποιοι θα ωφεληθούν από τη ρύθμιση που...

ΑΑΔΕ: Άνοιξε εκ νέου το σύστημα ΕΑΕ...

Το σύστημα θα παραμείνει ανοικτό έως και την Τετάρτη...

Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται τριπλή επιστροφή

Πως και ποιοι θα ωφεληθούν από τη ρύθμιση που...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Με την πράσινη σημαία των οικολογικών σχολείων βραβεύθηκε το 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

Πρόκειται για μια διεθνή πιστοποίηση που αναγνωρίζει τη συστηματική...

ΑΑΔΕ: Άνοιξε εκ νέου το σύστημα ΕΑΕ 2025 για διορθώσεις και υποβολή δικαιολογητικών

Το σύστημα θα παραμείνει ανοικτό έως και την Τετάρτη...