ΓΣΕΕ:Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα

Ημερομηνία:

H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), ενημερώνουν τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τον τρόπο αμοιβής της Καθαράς Δευτέρας (φέτος 7 Μαρτίου 2022).

Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.
Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955).

Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει φέτος κατ’εξαίρεση (ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε βάσει ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας, επιχειρησιακής συνήθειας ή εθίμου), τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ενισχύσεις: Καμπάνα για βιολογικά και βοσκοτόπια –...

Κενά και αστοχίες στους ελέγχους για την πιστοποίηση και...

Ενοίκια: Από 1η Ιουλίου 2027 μόνο μέσω...

Περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς πληρωμής...

Ενισχύσεις: Καμπάνα για βιολογικά και βοσκοτόπια –...

Κενά και αστοχίες στους ελέγχους για την πιστοποίηση και...

Ενοίκια: Από 1η Ιουλίου 2027 μόνο μέσω...

Περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς πληρωμής...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Λασίθι:Η συγκλονιστική θεατρική παράσταση «ΔΕΚΑΟΧΤΩ ΕΝΑΤΟΥ» με τη Δώρα Χρυσικού στον Άγιο Νικόλαο

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου παρουσιάζει...

Ενισχύσεις: Καμπάνα για βιολογικά και βοσκοτόπια – Στον αέρα εκατ. ευρώ της ΚΑΠ

Κενά και αστοχίες στους ελέγχους για την πιστοποίηση και...

146 πολιτιστικές εκδηλώσεις και 82 προβολές ταινιών στο «Ηράκλειο-Καλοκαίρι 2026» που έριξε αυλαία

Με ξεχωριστό χαρακτηριστικό την εντυπωσιακή ανταπόκριση του κοινού, ολοκληρώθηκε...