Ηράκλειο:Επίσημη παρουσίαση του επετειακού συγγράμματος «Το Μαλεβίζι στην Επανάσταση του 1821»

Ημερομηνία:

Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου στις 19.00 θα γίνει η παρουσίαση του επετειακού ιστορικού συγγράμματος «Το Μαλεβίζι στην Επανάσταση του 1821», στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου στην Τύλισο.

Για την έκδοση αυτή εννέα προσωπικότητες έσκυψαν με συστηματικό τρόπο στις πρωτογενής πηγές, αποκάλυψαν και σύνδεσαν άγνωστες πτυχές της ιστορίας του Μαλεβιζίου. Μεμονωμένα ιστορικά γεγονότα, κρίσιμες αποφάσεις, σημαντικές συνέργειες που άφησαν το αποτύπωμά τους και παράγουν επιδραστικότητες μέχρι σήμερα, βγαίνουν για πρώτη φορά στο φως.

Η καταγραφή αυτή αφορά απ’ άκρη σ’ άκρη όλο το Μαλεβίζι, αναδεικνύοντας τους ανεξίτηλους δεσμούς, τη συνεκτικότητα και την ιστορική συνέχεια-πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Συγγραφείς του επετειακού τόμου είναι οι: Δετοράκης Θεοχάρης, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης (Πρόλογος του βιβλίου), Ψιλάκης Νίκος Δημοσιογράφος- Συγγραφέας (Κάθε που περιδιαβαίνω το Μαλεβίζι), Μαστρογιαννάκης Κωνσταντίνος Καθηγητής Φιλόλογος (Ιστορικά γεγονότα της επανάστασης του 1821 στο Μαλεβίζι. Προσωπογραφίες Αγωνιστών του 1821 στο Μαλεβίζι), Ανδριώτης Νίκος Ιστορικός Συγγραφέας (Η οικιστική και πληθυσμιακή εξέλιξη της επαρχίας Μαλεβιζίου στη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας και οι επιπτώσεις των επαναστάσεων του 19ου αιώνα), Γιγουρτάκης Νίκος Αρχαιολόγος Φιλόλογος (Μαλεβίζι. Πώς το γεωγραφικό ανάγλυφο έχει σμιλέψει την ιστορία…), Τσερεβελάκης Ιωάννης Συγγραφέας Φιλόλογος Θεολόγος (Η προσφορά των κληρικών και των μοναστηριών του Μαλεβιζίου στην επανάσταση του 1821), Αστυρακάκης Μανόλης φιλόλογος – συγγραφέας (Περίοδος 1830-1898-από το πρωτόκολλο του Λονδίνου μέχρι την αυτονομία), Μανιός Ανδρέας Ιατρός, διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής, Διευθυντής ΕΣΥ ΠΑΓΝΗ (Οι γιατροί και η υγειονομική κατάσταση της νήσου Κρήτης στα 1817, όπως την αντελήφθη ο περιηγητής Franz Wilhelm Sieber), και Πυργιανάκης Ηρακλής Αρχιτέκτονας Μηχανικός (Η προσφορά του Μαλεβιζίου σύμφωνα με τον κώδικα θυσιών του 19ου αιώνα)

Την παρουσίαση θα κάνει ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας. Για τα αντικείμενα της έρευνάς τους θα μιλήσουν οι παρευρισκόμενοι συγγραφείς του σημαντικού αυτού επετειακού τόμου.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου στο εμβληματικό έργο της...

Σε εξέλιξη οι εργασίες που καθιστούν το Ηράκλειο τον...

Ηράκλειο:Αντιδράσεις από φορείς για την περίφραξη με...

Για ακόμη μία φορά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου αποδεικνύει...

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου στο εμβληματικό έργο της...

Σε εξέλιξη οι εργασίες που καθιστούν το Ηράκλειο τον...

Ηράκλειο:Αντιδράσεις από φορείς για την περίφραξη με...

Για ακόμη μία φορά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου αποδεικνύει...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ετήσια Γενική Συνέλευση Ομίλου Motor Oil

Στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Ομίλου Motor...

Διανομή Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Ρεθύμνης

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2026, θα πραγματοποιηθεί η...

Μυστήριο θανάτου στα Χανιά: Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός – Φέρει μαχαιριές σε χέρια και λαιμό

Νεκρός εντοπίστηκε το πρωί της Τετάρτης ένας ηλικιωμένος άνδρας...