Ηράκλειο: Έξυπνη πόλη με άλυτα – ανόητα προβλήματα

Ημερομηνία:

Βασικές λειτουργικές δομές που θα διευκολύνουν την καλύτερη περιήγηση των χιλιάδων τουριστών που κατακλύζουν την πόλη στερείται το Ηράκλειο, παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, που ζητά από το Δήμο Ηρακλείου να προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Την ίδια ώρα που ο τουρισμός αναγνωρίζεται αδιαπραγμάτευτα ως κεντρικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας, καταγράφονται προβλήματα που θα έπρεπε αυτονόητα χρόνια τώρα να έχουν λυθεί όπως για παράδειγμα η σήμανση ή οι συνθήκες πρόσβασης σε επιλέξιμους τουριστικούς προορισμούς.

Για παράδειγμα ενώ έχουν γίνει και βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές παρεμβάσεις ανάπλασης στα ενετικά τείχη, δεν υπάρχει μια πινακίδα που να δείχνει στον επισκέπτη πως θα φτάσει εκεί και πως θα περιηγηθεί στο μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου.

Αντίστοιχα για τον επισκέπτη που φτάνει στο λιμάνι δεν υπάρχει σήμανση για το πως θα φτάσει στο κέντρο της πόλης, όπως αντίστοιχα δεν υπάρχει επαρκής σήμανση για τον τουρίστα ο οποίος θέλει να προσεγγίσει τα Μουσεία και τους Ναούς του Ηρακλείου ή ακόμα και ιστορικά κτήρια όπως η Λότζια και η Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ακόμα και σε δύο σημεία που έχουν τοποθετηθεί γεωγραφικοί χάρτες για να προσανατολιστούν οι επισκέπτες, έχουν εγκατασταθεί ανάποδα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο χάρτης που δείχνει ότι ο επισκέπτης βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο έχει τοποθετηθεί στο άγαλμα του Βενιζέλου και αντίστοιχα ο χάρτης που δείχνει ότι βρίσκεται στο άγαλμα του Βενιζέλου έχει τοποθετηθεί στο Μουσείο.

Παράλληλα το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, επισημαίνει ότι στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, υπάρχει ένα στενό πεζοδρόμιο που ενώνει τον χώρο στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων με την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

Από το συγκεκριμένο σημείο περνούν χιλιάδες τουρίστες οι οποίοι δε χωράνε με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να κινούνται επάνω στο δρόμο την ίδια ώρα που περνούν όλων των ειδών και μεγεθών οχήματα. Το Σωματείο επισημαίνει παράλληλα την ανάγκη να ληφθούν μέτρα τα οποία δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο κόστος για το Δήμο Ηρακλείου, αλλά μπορούν να διευκολύνουν τη λειτουργική και ασφαλή διέλευση των τουριστών στην πόλη.

Ανάμεσα σε αυτές είναι οι διαγραμμίσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, και σε διάφορα άλλα σημεία της πόλης ή το κλάδεμα των κλαδιών που καλύπτουν τις πινακίδες σήμανσης, όπως επίσης και η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων για τη διευκόλυνση της περιήγησης των τουριστών.

Χιλιάδες τουρίστες αναγκάζονται να περπατούν επάνω στο οδόστρωμα την ίδια ώρα που κινούνται οχήματα, για να προσεγγίσουν τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού λόγω της στενότητας του πεζοδρομίου.

Ο παραπάνω χάρτης έχει τοποθετηθεί έξω από το Μουσείο, και πληροφορεί τους επισκέπτες ότι το σημείο στο οποίο βρίσκονται είναι στο άγαλμα του Βενιζέλου. Οι επιχειρηματίες της περιοχής για να διορθώσουν το λάθος ζωγράφισαν ένα βελάκι επάνω στο χάρτη για να μπορέσουν οι επισκέπτες να αποκτήσουν επίγνωση της πραγματικότητας.

Βασικές λειτουργικές δομές που θα διευκολύνουν την καλύτερη περιήγηση των χιλιάδων τουριστών που κατακλύζουν την πόλη στερείται το Ηράκλειο, παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, που ζητά από το Δήμο Ηρακλείου να προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.ekriti.gr

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Μια διαδρομή περίπου 40 χρόνων στους χώρους...

Ο Δημήτρης Σάββας αφηγείται στην εφημερίδα «Πατρίς» τους πιο...

Βορίζια: Συνελήφθη ένας 23χρονος για τη βόμβα...

Εντοπίστηκε το απόγευμα από αστυνομικούς του Τ.Α.Ε. Μεσσαράς στα...

Μια διαδρομή περίπου 40 χρόνων στους χώρους...

Ο Δημήτρης Σάββας αφηγείται στην εφημερίδα «Πατρίς» τους πιο...

Βορίζια: Συνελήφθη ένας 23χρονος για τη βόμβα...

Εντοπίστηκε το απόγευμα από αστυνομικούς του Τ.Α.Ε. Μεσσαράς στα...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Κρήτης αύριο Πέμπτη 13 Νοεμβρίου

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε ότι αύριο, Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, θα...

Δώρο Χριστουγέννων: Νωρίτερα φέτος η καταβολή του

Tι πρέπει να γνωρίζουν εργοδότες και εργαζόμενοι. Νωρίτερα θα πρέπει...

Κριστιάνο Ρονάλντο: Σταματάει το ποδόσφαιρο μετά το Μουντιάλ του 2026

Ο 41χρονος Πορτογάλος σούπερ σταρ οριοθέτησε το τέλος της...

Μια διαδρομή περίπου 40 χρόνων στους χώρους της Βικελαίας Βιβλιοθήκης

Ο Δημήτρης Σάββας αφηγείται στην εφημερίδα «Πατρίς» τους πιο...