Η κλιματική αλλαγή φέρνει κουνούπια-τίγρεις στην Ευρώπη και αυξάνει τα κρούσματα δάγκειου πυρετού

Ημερομηνία:

Μελέτη διαπίστωσε ότι τα κρούσματα έχουν γίνει πολύ πιο συχνά και πιο σοβαρά από το 2010, σε αντιστοιχία με την άνοδο της θερμοκρασίας.

Μελέτη επιστημόνων από τη Σουηδία και τη Γερμανία προειδοποιεί ότι τα κουνούπια-τίγρεις εξαπλώνονται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη λόγω της κλιματικής αλλαγής, αυξάνοντας τον κίνδυνο να γίνουν ενδημικές τροπικές ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός.

Σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός κινδυνεύει πλέον να προσβληθεί από δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια, που κάποτε περιορίζονταν στις τροπικές περιοχές, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα κρούσματα έχουν γίνει πιο συχνά και πιο σοβαρά από το 2010, σε αντιστοιχία με την άνοδο της θερμοκρασίας.

Και οι δύο ιοί, που μεταδίδονται από κουνούπια, μπορεί να αποβούν ακόμη και θανατηφόροι. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα, ναυτία και εξάνθημα, αναφέρει το Politico.

Ειδικά το κουνούπι-τίγρης κινείται και βορειότερα, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Κατά το 2024, το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, αναφέρθηκαν συνολικά 304 κρούσματα δάγκειου πυρετού στην ΕΕ, τα οποία εντοπίζονταν κυρίως στην Ιταλία, την Κροατία και την Ισπανία. Χαρακτηριστικά τα προηγούμενα 15 χρόνια τα κρούσματα έφταναν συνολικά τα 275.

Το 2023 τα κρούσματα ήταν συνολικά 130 σε σύγκριση με μόλις 71 κατά την περίοδο μεταξύ 2010 και 2021.


Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση  The Lancet Planetary Health. 

 

PATRIS.GR

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

«Γη-θερμοκήπιο»: Επιστήμονες προειδοποιούν ότι πλησιάζουμε το «σημείο...

Η συνεχιζόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να πυροδοτήσει...

H φύση της Κρήτης γίνεται αίθουσα διδασκαλίας…

Το πρόγραμμα που οργανώνει για μαθητές – γονείς-εκπαιδευτικούς ο...

«Γη-θερμοκήπιο»: Επιστήμονες προειδοποιούν ότι πλησιάζουμε το «σημείο...

Η συνεχιζόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να πυροδοτήσει...

H φύση της Κρήτης γίνεται αίθουσα διδασκαλίας…

Το πρόγραμμα που οργανώνει για μαθητές – γονείς-εκπαιδευτικούς ο...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Κρήτη:Το Πανεπιστήμιο των Ορέων αποχαιρετά την Ελένη Γλύκατζη Αλβερέλ

Στην Ελένη Γλύκατζη Αλβερέλ, συνοδοιπόρο και ιδρυτικό μέλος του...

Ηράκλειο:Σύλληψη γυναίκας για διάθεση και πώληση απομιμητικών προϊόντων

Συνελήφθη, χθες (16.02.2026) από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και...