Χανιά:Η διπλή σημειολογική δωρεά της οικογένειας Βαρδινογιάννη

Μία πολύ σημαντική, όσο και σημειολογική, διπλή δωρεά από τον Βαρδή και την Μαριάννα Βαρδινογιάννη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Παναγιά τη Θυμιανή στα Σφακιά.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Σφακίων, Μανούσος Χιωτάκης, η οικογένεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη θα αναλάβει την επανέκδοση του τόμου με την ιστορία των Σφακίων, ο οποίος θα διανεμηθεί δωρεάν.

Παράλληλα, ο Βαρδής και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, προσέφεραν μια εικόνα της Παναγίας για την εκκλησία της Παναγίας της Θυμιανής στα Σφακιά.

Τα γεγονότα που θυμήθηκαν όλοι σήμερα στα Σφακιά έχουν ως πηγή την ιστορία των Σφακίων, σύμφωνα με τον μακαριστό Επίσκοπο Ιεροσητείας Γρηγόριο (1812-1899).

Ο Παπαδόπετρος Γρηγόριος ή Παπαδοπετράκης θεωρείται ως ο Ιστορικός των Σφακίων, Αγωνιστής και Θεολόγος. Γέννημα θρέμμα του Καλλικράτη Σφακίων. Το 1830 χειροτονήθηκε Διάκονος.

Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Διετέλεσε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τζαγκαρόλων (1862-1866 και 1873-1876). Στις 10 Φεβρουαρίου 1880 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ιεροσητείας.

Την περίοδο της επανάστασης του 1858 ήταν αρχιμανδρίτης στη μονή Αγίας Τριάδας των Τσαγκαρόλων στο Ακρωτήρι Χανίων.

Ο Βελή Εντίν Πασάς ήξερε ότι για να καταστείλει την επανάσταση έπρεπε να σταματήσουν οι Σφακιανοί να μάχονται. Έτσι προσέγγισε τον αρχιμανδρίτη ανώτερος αξιωματούχος του και του πρόσφερε 300 χρυσές λίρες και ισόβια μισθοδοσία αν έπειθε τους συντοπίτες του να σταματήσουν την επανάσταση.

Ο Σφακιανός αρχιμανδρίτης αρνήθηκε κατηγορηματικά: «Ουδέποτε οι Σφακιανοί εργάσθηκαν εναντίων των συμφερόντων ολόκληρης της Κρήτης. Πως είναι δυνατόν να πιστεύει ο πασάς ότι θα το πράξουν τώρα. Πάρε μαζί σου τις 300 χρυσές λίρες και πήγαινε στο καλό».

Αγωνίστηκε στην επανάσταση 1866-69. Το 1877 έγραψε το έργο του «Ιστορία των Σφακίων » το οποίο εκδόθηκε το 1888 ένα χρόνο πριν το θάνατό του.

Αργότερα τη δεκαετία του 1970 το έργο θα επανεκδοθεί δαπάνη της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

Το πόνημα του είναι ένα από τα ελάχιστα γραπτά κείμενα που διασώζουν την ιστορία των Σφακίων.https://www.parakritika.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.