Χανιά : Ξεθάβουν κλήσεις στάθμευσης από το 1997 και μπλοκάρουν ΑΦΜ

Χανιά : Ξεθάβουν κλήσεις στάθμευσης από το 1997 και μπλοκάρουν ΑΦΜ

Απελπισμένοι είναι πολίτες των Χανίων, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι το τελευταίο διάστημα με υπέρογκα πρόστιμα από παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ακόμα και για 26 χρόνια πριν. Την ίδια ώρα οι προσαυξήσεις που προκύπτουν, εκτοξεύουν τα ποσά, κάνοντάς τα δυσβάσταχτα.

Όχι μόνο ο Δήμος Χανίων, αλλά οι δήμοι ολόκληρης της χώρας, στην προσπάθειά τους να εισπράξουν τα ποσά των προστίμων από τις βεβαιωμένες οφειλές, έχουν αρχίσει να ξεθάβουν παλιές κλήσεις για παράνομη στάθμευση κι ας έχουν πραγματοποιηθεί οι παραβάσεις τον προηγούμενο αιώνα.

Οι δήμοι φέρεται σύμφωνα με τις καταγγελίες των πολιτών στο zarpanews.gr (τα στοιχεία των οποίων είναι στην διάθεση του site) να προχωρούν απροειδοποίητα σε δεσμεύσεις ΑΦΜ, τονίζοντας πως μόνο αν κάποιος πάει να ζητήσει φορολογική ενημερότητα, ενημερώνεται για το χρέος, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να βρίσκονται προ εκπλήξεως και σε οικονομικό αδιέξοδο, αφού δεν είχαν καμία πληροφόρηση νωρίτερα με σχετικό έγγραφο ενώ καλούνται να πληρώσουν τις προσαυξήσεις όλων αυτών των ετών.

Για το θέμα μίλησε στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Χρήστος Πραματευτάκης, ξεκαθαρίζοντας πως τα πρόστιμα μέχρι το 2017 παραγράφονται και πως η νέα νομοθετική ρύθμιση αναφέρει ότι τα πρόστιμα πλέον ισχύουν από το 2018 και μετά, με τους Δήμους να πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε εκκαθάριση ενώ πρέπει να ενδιαφερθεί για το θέμα και το δημοτικό συμβούλιο:

«Παλαιότερα η παραγραφή ήταν 20 έτη. Το 2014 έχουμε τροποποίηση του νόμου και τα 20 πλέον έτη, γίνονται 10, με το νόμο 50/27 ο οποίος ψηφίστηκε πριν 30-40 μέρες έχουμε τροποποίηση για αυτά που αφορούν πρόστιμα από βεβαιώσεις παραβάσεων στάθμευσης και γενικά του ΚΟΚ, η βεβαίωση είναι υποχρεωτική εντός πέντε ετών. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε την ισχύ του καινούριου νόμου και τα πρόστιμα που είναι από το 2018, 2019, 2020, 2021 και 2022 είναι εκείνα τα οποία ισχύουν. Πριν την 31/12,2017 είναι όλα παραγεγραμμένα. Εξαιρείται μια ειδική κατηγορία προστίμων, τα οποία αφορούν τα έτη 2016 και 2017, τα οποία εφόσον είναι βεβαιωμένα, να εισπραχθούν. Έχουμε μια νέα τάξη πραγμάτων δια της οποίας, η βεβαίωση όλων αυτών των προστίμων πρέπει να γίνει υποχρεωτικά εντός 5 ετών εκ μέρους των Δήμων, με πειθαρχική δίωξη και ευθύνη των αρμοδίων υπαλλήλων του Δήμου να πράξουν και να ενεργήσουν εντός της πενταετίας και εάν παρέλθει η πενταετία υφίσταται παραγραφή και μη αξίωση εκ μέρους των Δήμων».

Δείτε τα πρόστιμα σε Χανιώτη για παραβάσεις στάθμευσης από το 1999. Το πρόστιμο ανέρχεται στα 322,80 ευρώ ενώ με τις προσαυξήσεις, το χρέος αγγίζει τα 860,64 ευρώ! Το ΑΦΜ του ιδίου δεσμεύτηκε, όπως ο ίδιος καταγγέλλει εν αγνοία του! Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του τους τελευταίους μήνες. Πιο συγκεκριμένα, ο αναγνώστης έλαβε κλήσεις με ημερομηνία παλαιότερης παράβασης τον Ιούνιο του 1999 για παράνομη στάθμευση εκτός παρκόμετρων. Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, η κλήση που έστειλε ο Δήμος Χανίων είναι 24 ετών.

Το ερώτημα είναι γιατί οι προσαυξήσεις να είναι πιο πάνω από το πρόστιμο και να δυσκολεύονται οι πολίτες να το ξεπληρώσουν;

Του μεταβίβασαν το πρόστιμο του θανόντα πατέρα του 

Την ίδια ώρα, ένας ακόμη πολίτης, απευθυνόμενος για το πρόβλημά του στο zarpanews.gr, δήλωσε πως του δεσμεύτηκε ο ΑΦΜ για παραβάσεις του αποθανόντα πατέρα του, χωρίς σχετική προειδοποίηση από τον Δήμο Χανίων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει σε οποιαδήποτε συναλλαγή με το δημόσιο, εάν δεν πληρωθεί το χρέος.

«Από πότε μεταβιβάζονται τα πρόστιμα στους κληρονόμους; Ποιος νόμος το λέει αυτό; Δεν αντέχουμε άλλο να πληρώνουμε. Πως επιτέλους προστατεύονται οι πολίτες σε αυτό το κράτος; Μας έχουν εξοντώσει οικονομικά», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά στο zarpanews.gr.

Δείτε τις κλήσεις και τα πρόστιμα που του μεταβιβάστηκαν ως «κληρονομιά» τα οποία στο σύνολο είναι 1.249,28 ευρώ.

Μεταβιβάζονται τα πρόστιμα θανότων στους κληρονόμους; 

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Χρήστος Πραματευτάκης ξεκαθαρίζει:

«Αυτό γίνεται σε πολλούς δήμους. Και στον Δήμο Ηρακλείου, και στον Δήμο Ρεθύμνου και με όλους τους Δήμους της Ελλάδας και με την Καβάλα. Όχι, τα πρόστιμα δεν μεταβιβάζονται. Οι Δήμοι λένε να μην πράξουμε κάτι εμείς, υπάρχουν αυτά καταχωρημένα στον αριθμό μητρώου και πιστεύουν οι δήμοι ότι κάθε ένας ιδιώτης δεν θα ενεργήσει καθότι το συγκεκριμένο πρόστιμο είναι πολύ χαμηλό και σου λέει ο υπάλληλος του κάθε δήμου, θα πάει στα δικαστήρια αυτός τώρα; Αν θα πάει στα δικαστήρια ο ιδιώτης, αυτό που στην κυριολεξία συμβαίνει είναι ότι θα καταβάλλει περισσότερα χρήματα για δικαστικά έξοδα παρά το αντικείμενο της δίκης. Πρέπει άμεσα οι δήμοι αυτά τα οποία έχουν παραγραφεί, να μην τα απαιτούνε. Να κάνουν εκκαθάριση και να ζητάνε αυτά  τα οποία πρέπει να ζητήσουν και αυτά τα οποία είναι νόμιμα. Δεν μπορεί δηλαδή ένας ιδιώτης, ο οποίος έχει 300 ευρώ πρόστιμο ένεκα πάρκινγκ να απευθυνθεί στον δικηγόρο, που μόνο το παράβολο του δημοσίου και στον δικηγόρο άλλα 200, δηλαδή 300 και θα δώσει ήδη 300 ευρώ για να κάνει την αρχή, χωρίς αμοιβή δικηγόρου, μόνο τα έξοδα των παραβόλων. Γιατί να γίνει αυτή η επιβάρυνση; Μέχρι το 2014 υπάρχει νόμος που λέει ότι δεν είναι νόμιμες οι προσαυξήσεις. Αυτές οι υποθέσεις κατά κανόνα είναι παραγεγραμμένες και οποιοσδήποτε καταφύγει στην διοικητική δικαιοσύνη και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της έδρας όπου υπάγεται, θα επιτευχθεί η θετική απόφαση».

«Είναι και θέμα του δημοτικού συμβουλίου. Πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να επιμεληθεί και να εκδοθεί απόφαση και να διαταχθεί η οικονομική υπηρεσία να ενεργήσει τα νόμιμα. Δεν είναι μόνο θέμα του κάθε δημάρχου, είναι και συνολικά θέμα του δημοτικού συμβουλίου που μπορεί και πρέπει να γίνει. Δεν μιλάω για τα Χανιά, μιλάω για όλους τους Δήμους της Ελλάδας. Δεν είναι του Δήμου Χανίων αυτό το πρόβλημα, είναι γενικό. Μου ήρθε προχθές ένας με βεβαίωση οφειλών του 1997 και του 1998; Αυτό το πράγμα δεν γίνεται. Η εκκαθάριση θα έπρεπε να έχει γίνει αυτόματα. Υπάρχει αγανάκτηση του κόσμου. Γιατί να γίνεται τώρα αυτό; Είναι άδικο και κατά κανόνα πλήττονται άτομα, τα οποία βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Όσοι πονάνε από αυτά τα ποσά, δεν τα αποδέχονται».

Μπλοκάρισμα των ΑΦΜ

Σε περίπτωση που οι πολίτες επιθυμούν να κάνουν συναλλαγές με το δημόσιο, όπως για παράδειγμα να προχωρήσουν σε πωλήσεις ή  μεταβιβάσεις ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν το χρέος τους, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με την δέσμευση του αριθμού φορολογικού τους μητρώου (ΑΦΜ):

«Κάποιοι που θέλουν να πουλήσουν το ακίνητο ή να το μεταβιβάσουν στα παιδιά τους, πρέπει πρώτα να εξοφλήσουν αυτό το ποσό. Εδώ εάν κάποιος εκτελέσει ένα φόνο, αυτός παραγράφεται στα 20 χρόνια. Σκεφτείτε τώρα για φόνους… όχι για πρόστιμα», σημείωσε ο κ. Πραματευτάκης.

Το ζήτημα που έχει προκύψει, δεν είναι να μην πληρώσουν οι πολίτες αυτά που τους αναλογούν, αλλά να εφαρμόζονται όσα λέει ο νόμος, σχετικά με τις προσαυξήσεις και τις παραγραφές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.