Διχασμένη η κοινωνία για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με την Prorata το 48% υποστηρίζει ότι οι διευκολύνσεις και τα προνόμια στους εμβολιασμένους αποτελούν μια κακή και διχαστική λύση, το 27% ότι αποτελούν τη μόνη λύση και το 24% απαντά ότι αποτελούν μια καλή λύση. Σε δημοσκόπηση της Alco το 54% απαντά ότι θεωρεί αυτές τις απαγορεύσεις ως «απαραίτητες», ενώ το 39% να υποστηρίζει ότι συνιστούν διχασμό της κοινωνίας.

Διχασμένη η κοινωνία για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Διχασμένη εμφανίζεται η κοινωνία μέσα από τις απαντήσεις των πολιτών στις τελευταίες δημοσκοπήσεις όταν τίθενται ερωτήματα σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων ή τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Οριακή πλειοψηφία
Αν και καταγράφεται μια κυριολεκτικά οριακή πλειοψηφία στις απαντήσεις είτε υπέρ των «προνομίων» για τους εμβολιασμένους, είτε υπέρ των περιορισμών και των απαγορεύσεων για τους ανεμβολίαστους, εντούτοις μια καλύτερη και σε βάρος αποκρυπτογράφηση των απαντήσεων μάλλον δείχνει ότι οι πολίτες είναι από προβληματισμένοι έως μοιρασμένοι στα δύο καθώς δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα.

Είναι χαρακτηριστικά από αυτή την άποψη τα ευρήματα δύο δημοσκοπήσεων, της Prorata και της Alco.

Σχετική ισορροπία στις απαντήσεις

Η έρευνα της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών» με τα ευρήματα που παρουσιάζει δείχνει μια σχετική ισορροπία των απαντήσεων στο ερώτημα αν τα προνόμια αποτελούν καλή, κακή ή τη μόνη λύση.

Το 48% έχει την άποψη ότι οι διευκολύνσεις και τα προνόμια στους εμβολιασμένους αποτελούν μια κακή και διχαστική λύση, το 27% ότι αποτελούν τη δεδομένη στιγμή την μόνη – αν και όχι την καλύτερη – λύση και το 24% απαντά ότι αποτελούν μια καλή και έξυπνη λύση.

Ουσιαστικά δηλαδή υπάρχει ένα 51% το οποίο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θεωρεί από αναγκαίο κακό έως «μια καλή και έξυπνη λύση» τα «προνόμια» για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, σε αντίθεση με το 48% που αντιτίθεται με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο. Υπάρχει επίσης και 1% στην κατηγορία του «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Απαραίτητες

Στη δημοσκόπηση της ALCO για τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, καταγράφεται μια πλειοψηφία -μικρή μεν, αλλά πλειοψηφία- απαντήσεων που θεωρεί αναγκαία τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας για όσους είναι ανεμβολίαστοι.

Συγκεκριμένα το 54% απαντά ότι θεωρεί αυτές τις απαγορεύσεις ως «απαραίτητες», ενώ το 39% να υποστηρίζει ότι συνιστούν διχασμό της κοινωνίας.

Υπάρχει επίσης ένα 7% στην κατηγορία «δεν ξέρω/δεν απαντώ» που είναι σαφές ότι αποφεύγει να πάρει θέση ή δεν θέλει να εκφραστεί ανοιχτά.

Όλα αξιολογούνται

Η κυβέρνηση πάντως θα επιμείνει στην πολιτική αυτή της πίεσης μέσω των προνομίων και των απαγορεύσεων για να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων προκειμένου μέχρι το φθινόπωρο να πιαστεί ο στόχος του 70% τουλάχιστον για τη δημιουργία τείχους ανοσίας.

Πέραν της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και των γηροκομείων, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτή τη συζήτηση της επέκτασης της υποχρεωτικότητας και σε άλλους κλάδους αν χρειαστεί.

Ερωτηθείσα σήμερα η Αριστοτελία Πελώνη για το αν η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους εργαζόμενους του τουρισμού, της εστίασης και της διασκέδασης απάντησε:

«Μόλις ανακοινώθηκαν δύο συγκεκριμένα πεδία υποχρεωτικότητας από την Κυβέρνηση, με βάση και την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής
Βιοηθικής. Προσβλέπουμε ότι όλοι οι συμπολίτες μας στα πεδία αυτά θα εμβολιαστούν.

»Θυμίζω ότι υπάρχουν τα ορόσημα της 16 ης Αυγούστου, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους σε ιδιωτικές και δημόσιες Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και της 1 ης Σεπτεμβρίου, σε ό,τι αφορά τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας. Θα ήθελα να μείνουμε σε αυτό. Σε κάθε
περίπτωση, όπως ξέρετε, όλα αξιολογούνται ανάλογα με τη στιγμή και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας».

Μέτρο ώθησης

Σε ότι αφορά την επ’ αόριστο αναστολή εργασίας χωρίς αποδοχές και ασφάλιση για όσους εμπίπτουν στην υποχρεωτικότητα και αρνηθούν να εμβολιαστούν ο Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «είναι ένα μέτρο ώθησης διαφόρων εργαζομένων που δουλεύουν σε υπηρεσίες με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα να πάνε να εμβολιαστούν».

Σχετικά με τα κενά που θα προκληθούν σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις από ενδεχόμενες αναστολές, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι στο δημόσιο θα υπάρξουν διαδικασίες εξπρές για την πλήρωσή τους, ενώ στον ιδιωτικό τομέα θα γίνει ό,τι προβλέπεται από τον νόμο. Σημειώνεται πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει ουσιαστικά προεξοφλήσει απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα ακόμα και για τις περιπτώσεις που δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Απολύσεις

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Μάκης Βορίδης είπε ότι αν δεν υπάρξει ειδική διάταξη νόμου που θα αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, θα ισχύουν κυρώσεις για παράβαση σύμβασης εργασίας.

Σχετικά με το τι θα αφορούν αυτές οι κυρώσεις είπε ότι «υπάρχει μια βεντάλια επιλογών».

«Θέλουμε να βγάλουμε τον εργαζόμενο από τον τόπο που εργάζεται γιατί αποτελεί κίνδυνο. Για αυτό και μπαίνει σε αναστολή. Για όσο διαρκέσει η αναστολή δε θα λαμβάνει μισθό», διευκρίνισε.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο θέμα των αντικαταστάσεων των εργαζομένων σε αναστολή λέγοντας πως: «δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα», για αυτό και θα πρέπει να είναι οριοθετημένη η αναστολή, λαμβάνοντας υπόψιν και τις ανάγκες της επιχείρησης. «Οι εργασιακές θέσεις πρέπει να διευθετηθούν», τόνισε.

Όπως εξήγησε, από την στιγμή που υπάρχει νομική υποχρέωση να τηρούνται ορισμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, η μη τήρηση των πρωτοκόλλων θα αποτελεί παράβαση της σύμβασης εργασίας. Στον ιδιωτικό τομέα, αυτό δίνει δικαίωμα καταγγελίας εκτός κι αν υπάρξει ειδική ρύθμιση για το αντίθετο, δηλαδή αν η κυβέρνηση εκδώσει «ειδική ρύθμιση κατά την οποία ο μη εμβολιασμός δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τις νομικές συνέπειες δεν τις ορίσαμε εμείς. Χρειάζεται πρόσθετη νομοθεσία και για τον ιδιωτικό τομέα».

»Αν η νομοθεσία μείνει ως έχει τότε θα υπάρχει παράπτωμα για την μη τήρηση της υποχρεωτικότητας. Πρέπει να γίνει ρύθμιση για να μην υπάρξει ισχύς της υφιστάμενης νομοθεσίας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.