Ελένη Κτενιαδάκη: Ο δρόμος προς την ισότητα είναι στρωμένος με … καλές προθέσεις!

Ως πότε οι γυναίκες θα επιμένουν να προσπαθούν να ισορροπήσουν στους πολλαπλούς ρόλους που τους έχουν ανατεθεί;

* Της Ελένης Κτενιαδάκη
Πόσες φορές δεν το έχουμε ακούσει;“Είναι πολύ δύσκολο να είσαι γυναίκα. Πρέπει να σκέφτεσαι σαν άντρας. Να συμπεριφέρεσαι σαν Κυρία. Να μοιάζεις με κοριτσάκι. Και να δουλεύεις σαν σκυλί!”

Και πράγματι, πλέον η σύγχρονη γυναίκα έχει πολλαπλούς ρόλους τους οποίους πρέπει να διαχειριστεί, πολλά στερεότυπα στα οποία εγκλωβίζεται και κυρίως έχει να αντιμετωπίσει την επικριτική ματιά και στη “γωνία” να την περιμένει η ατάκα “ισότητα δε θέλατε;”

Όμως, αλήθεια, τι σημαίνει “να σκέφτεσαι σαν άνδρας”;

Τα έμφυλα στερεότυπα επιβιώνουν στις μέρες μας ακόμη και μέσα από την καθομιλουμένη γλώσσα, μαρτυρώντας κατάλοιπα μιας άλλης εποχής, που “ήθελε” την λογική των ανδρών “τετράγωνη”, τη “φύση” των γυναικών συναισθηματική, τον … κουβαλητή του σπιτιού γένους αρσενικού!

Σήμερα; Έχουμε καταφέρει να είναι πια σαφές ότι η εργατικότητα, η ενσυναίσθηση, η λογική, η ψυχραιμία, δεν έχουν φύλο; Ως και στις μέρες μας ακούμε ότι η ανατροφή των παιδιών είναι κυρίως γυναικεία υπόθεση! Ακούμε ότι οι γυναίκες “καλό είναι να μην επιδιώκουν σπουδαία καριέρα γιατί παραμελούν την οικογένειά τους”, που “πρέπει” να είναι η απόλυτη προτεραιότητά τους.

Η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταπεξέλθει σε πολλαπλούς ρόλους και σχέσεις, γιατί η ίδια επιδίωξε να αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει καθήκοντα και επαγγελματικές ευθύνες. Μόνο που σε αυτή την ιστορικά πρόσφατη εξίσωση των δύο φύλων, οι γυναίκες ολοένα αναλαμβάνουν νέους ρόλους, χωρίς την ίδια ώρα να εγκαταλείπουν κάποιους άλλους.

Ο δρόμος για την έμπρακτη και ουσιαστική ισότητα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα – ούτε καν με καλές προθέσεις από τον περίγυρο, πολλές φορές. Και κάπως έτσι έρχονται οι συγκρούσεις, ακόμη και οι ενοχές, το αίσθημα ματαίωσης, ο θυμός και η απογοήτευση γιατί “δε με καταλαβαίνει”, η απόγνωση για το ότι “πρέπει μόνη μου να βρω τον τρόπο” και αναπόφευκτα υπέρμετρο στρες.

Ωστόσο το γυναικείο φύλο (ευτυχώς) επιμένει, αποδεικνύει ότι οι γυναίκες … “τα κάνουν όλα και συμφέρουν”. Σε βάρος φυσικά του προσωπικού τους χρόνου, ίσως και θυσιάζοντας τα χόμπι τους ή και κάποιες επιπλέον ώρες ξεκούρασης. Γιατί μια γυναίκα καριέρας αφιερώνει πολλές ώρες στην εργασία της. Όμως επιστρέφοντας στην οικογένειά της χρειάζεται ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά της, αφιερώνει χρόνο στο σύζυγο και σύντροφο. Αν θέλει να διατηρήσει και κοινωνική ζωή ή να βάλει στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα τη φροντίδα του εαυτού της … το 24ωρο μοιάζει λίγο!

Το ζητούμενο είναι η γυναίκα να πάψει να προσπαθεί να αποδείξει! Δε χρειάζεται να αποδείξει σε κανένα ότι είναι εξίσου καλή επαγγελματίας με έναν άνδρα και ταυτόχρονα στοργική μητέρα, σούπερ νοικοκυρά και ότι … κάνει καλύτερα σουτζουκάκια από την πεθερά της!

Η δύναμη της σύγχρονης γυναίκας είναι η πίστη στον εαυτό της και η σταθερή φροντίδα των προσωπικών της αναγκών προκειμένου να μπορεί με ηρεμία, ισορροπία και δύναμη να συνεχίσει να πορεύεται – όχι απέναντι στους άνδρες, αλλά να συμπορεύεται μαζί τους, σε κάθε έκφανση της ζωής: στο χώρο εργασίας, στο σπίτι, στην κοινωνική ζωή.

Με προτεραιότητά μου την Γυναίκα και την Οικογένεια, θα προσπαθήσω να καταρρίψω τα στερεότυπα και να βάλω έστω ένα λιθαράκι στο να γίνει η πόλη μας, το Ηράκλειο, ακόμη πιο προοδευτική και δημοκρατική.

ΚΤΕΝΙΑΔΑΚΗ ΕΛΕΝΗ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ “ΗΡΑΚΛΕΙΟ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ”

Τα σχόλια είναι κλειστά.