Ενεργοποίηση δικαιωμάτων: Σίγουρα ως το τέλος του μήνα και βλέπουμε…

Παράταση φαίνεται πως λαμβάνει η διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων

Ενώ, δηλαδή, η προθεσμία έληγε κανονικά χθες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε πως η υποβολή των δηλώσεων συνεχίζεται κανονικά. Και πως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα καθοριστεί με σχετική Υπουργική Απόφαση. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα αφήνει να εννοηθούν ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα από τη σχετική του ανακοίνωση, η ποινή του 1% επί της δικαιούμενης ενίσχυσης θα ισχύει από την καταληκτήρια ημερομηνία και μετά, που θα ανακοινώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, «συνεχίζεται κανονικά η υποβολή των δηλώσεων Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για το έτος 2021. Οι δηλώσεις υποβάλλονται στα πιστοποιημένα κέντρα υποδοχής δηλώσεων ή υποβάλλονται δωρεάν on line μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα καθοριστεί με σχετική Υπουργική Απόφαση. Για κάθε εργάσιμη ημέρα καθυστέρησης επιβάλλεται ποινή 1% επί της δικαιούμενης ενίσχυσης (εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων). Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών, η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη».

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν, μέχρι στιγμής, ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αν και επίσημα δεν έχει δώσει παράταση πέραν της 22ας Ιουνίου, ουσιαστικά δίνει μια σιωπηρή παράταση ως το τέλος του Ιουνίου, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν, όσοι παραγωγοί δεν έχουν ενεργοποιήσει τα δικαιώματά τους, τις προβλεπόμενες ποινές.

Εξάλλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ στον “ΑγροΤύπο”, υπάρχουν επίσης πληροφορίες που αναφέρουν ότι, σε σχέση με πέρυσι, το έργο υπολείπεται κατά 60.000 περίπου αιτήσεις. Συνολικά έως και σήμερα έχουν οριστικοποιηθεί 585.000 αιτήσεις, επί συνόλου περίπου 640.000 με 650.000 αιτήσεων.

Υπεύθυνοι αρκετών πυλών, πάντως, που μίλησαν στον “ΑγροΤύπο” έκαναν λόγο για… ένα ακόμα μπάχαλο το οποίο είναι σε εξέλιξη, καθώς το ΥπΑΑΤ δεν έχει ξεκαθαρίσει έγκαιρα τις προθέσεις του σχετικά με την ημερομηνία υποβολής και το αν θα δοθεί παράταση, με αποτέλεσμα χιλιάδες παραγωγοί και υπεύθυνοι ΚΥΔ να είναι σε σύγχυση.

Μόλις περάσει και το διάστημα αυτό, από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και τις εξαιρετικές περιστάσεις, η εκπρόθεσμη υποβολή:

α) της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης συνεπάγεται μείωση των ποσών κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα που ο/η κάτοχος εκμετάλλευσης θα είχε δικαίωμα να λάβει ως ενίσχυση, εάν η αίτηση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα,

β) της αίτησης χορήγησης ή αύξησης της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης συνεπάγεται μείωση κατά 3% ανά εργάσιμη ημέρα των ποσών που πρέπει να καταβληθούν σε σχέση με δικαιώματα ενίσχυσης που χορηγούνται/ή αυξάνουν την αξία τους το 2021 στον/τη δικαιούχο.

Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω ποινές δεν επιφέρουν καμία μείωση στον αριθμό των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης που κατέχει ο/η γεωργός, παρά μόνο στα δικαιούμενα ποσά.

Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών, η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.

ΑΔΗΛΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Από του χρόνου αλλάζει η ΚΑΠ

Δεν πρέπει να ξεχνούν οι παραγωγοί στη χώρα μας ότι η φετινή χρονιά είναι η τελευταία της ΚΑΠ που διανύουμε, κατά την οποία θα ενεργοποιηθούν τα δικαιώματά τους, αφού από του χρόνου αλλάζει η ΚΑΠ και κανείς δεν μπορεί ακόμα να προεξοφλήσει την κατεύθυνση προς την οποία θα κινείται.

Το σίγουρο είναι όμως ότι, με βάση όλα τα σενάρια, τις συζητήσεις, τις διαπραγματεύσεις και τις προτάσεις που υπάρχουν, σαφώς και θα χαθούν σημαντικά κονδύλια σε σχέση με την ΚΑΠ που ισχύει σήμερα, που και αυτή σε σχέση με την προηγούμενη ΚΑΠ ήταν χειρότερη. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις δεντρώδεις καλλιέργειες, στις οποίες υπάγονται και τα αμπέλια και οι ελιές, που για την Κρήτη αποτελούν τις κυρίαρχες καλλιέργειες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα συμφέροντα των παραγωγών.https://www.neakriti.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.