Επένδυση στον Παλίγκρεμνο: Απαγόρευση κάθε παρέμβασης από το Ειρηνοδικείο μέχρι την 21 Ιουνίου

Μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, την 21η Ιουνίου το Ειρηνοδικείο αποφάσισε κάθε παρέμβαση στην επίδικη κοινόχρηστη οδό

Ανακοινώθηκε σήμερα Παρασκευή 20 Μαΐου η απόφαση του Ειρηνοδικείου αναφορικά με την επένδυση στο Παλίγκρεμνο, στον Πλακιά Ρεθύμνου. Οι δικαστικές αρχές κατέληξαν στην απαγόρευση κάθε παρέμβασης στην επίδικη κοινόχρηστη οδό μέχρι και την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 21 Ιουνίου.

Αναφορικά με την υπόθεση η «ΝΚ» προχωράει σε νέες αποκαλύψεις, φωτίζοντας ακόμη περισσότερο μια υπόθεση που έχει δημιουργήσει μέσα σε λίγες μόνο ημέρες ακτιβιστικό κίνημα εντός και εκτός Κρήτης, φτάνοντας ακόμη μέχρι και τη Γερμανία!

Η έρευνα αποκαλύπτει σήμερα έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος με χρονολογία από το 2020, για την προστασία του Παλίγκρεμνου και το «πάγωμα» των όποιων οικοδομικών εργασιών ή αδειών με fast track διαδικασία, που ως φαίνεται δεν ακολούθησαν οι τοπικές Αρχές, ενώ ταυτόχρονα δημοσιοποιείται για πρώτη φορά ότι οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Δόμησης Ρεθύμνου δέχτηκαν μέχρι και εξώδικο από την πλευρά των επενδυτών, γιατί καθυστερούσαν… την έκδοση της οικοδομικής άδειας! Συγκεκριμένα, υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι η πλευρά της ιδιοκτησίας άσκησε «πιέσεις» στους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ρεθύμνου, αποστέλλοντας εξώδικο προκειμένου να «τρέξει» η προέγκριση και η έγκριση γρηγορότερα, κρίνοντας ότι καθυστερούσε αδικαιολόγητα. Μάλιστα, το εξώδικο, που αναστάτωσε κατά πληροφορίες ολόκληρο τον Δήμο Ρεθύμνου, κοινοποιήθηκε και στον εισαγγελέα, κατηγορώντας υπαλλήλους ότι «νόθευσαν» την αίτηση οικοδομικής άδειας, δηλώνοντας ευθέως ότι θα προσφύγει στα ποινικά και αστικά δικαστήρια αξιώνοντας μέχρι και οικονομικές απαιτήσεις για ζημία και ηθική βλάβη!

Την ίδια ώρα, νέες διαστάσεις της υπόθεσης έρχονται στο φως, καθώς, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, η οικοδομική άδεια που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ρεθύμνου τώρα επανεξετάζεται ως προς τη νομιμότητα των δικαιολογητικών, και όχι μόνο! Μάλιστα, δεν είναι μόνο ο Δήμος Ρεθύμνου που κάνει «φύλλο και φτερό» την άδεια που εξέδωσε η Υπηρεσία του στις 15 Απριλίου 2022. Είναι και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Βασιλείου, που ανακαλεί τη βεβαίωση που είχε εκδοθεί υπηρεσιακώς από τις δημοτικές υπηρεσίες, για μη κατάληψη δημοτικού χώρου από την επένδυση και το εργοτάξιο. Και αυτή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Βασιλείου ελήφθη με το αιτιολογικό ότι προσκομίστηκαν στις υπηρεσίες του εν λόγω Δήμου που εξέδωσαν τη σχετική βεβαίωση «πειραγμένα» τοπογραφικά, που δείχνουν δρόμους που θα χρησιμοποιούσαν τα μηχανήματα σε άλλο σημείο από αυτό που στην πραγματικότητα βρίσκονται πάνω στον βράχο, λάθος αποστάσεις και διάφορα άλλα τεχνικά κυρίως ζητήματα! Μάλιστα, η απόφαση αυτή κοινοποιείται και στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ρεθύμνου, ζητώντας την ανάκληση της άδειας του ξενοδοχείου που έχει εκδοθεί!

Εστάλη από το 2020 αλλά δεν το… είδαν! Αυτό είναι το έγγραφο που δείχνει τον δρόμο για τον Παλίγκρεμνο

Το έγγραφο που φέρνει στο φως σήμερα Παρασκευή 20 Μαΐου η «ΝΚ» ουσιαστικά δίνει την περιούσια λύση στους τοπικούς φορείς για να προστατεύσουν τον βράχο του Παλίγκρεμνου με διαδικασίες γρήγορες, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τη συγκεκριμένη υπόθεση, που σήμερα βρίσκεται στο προσκήνιο, με αθόρυβο και αποτελεσματικό τρόπο. Πρόκειται για έγγραφο που εκδόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πιο συγκεκριμένα από το Τμήμα Α’ της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του εν λόγω υπουργείου, με αριθμό πρωτοκόλλου ΥΠΕΝ/ΔΠΟΛΣ/28142/595, και απευθύνεται στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τον πρόεδρο Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ενώ κοινοποιείται στον υφυπουργό, τον γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος και στη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠ.ΕΝ., και υπογράφεται από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Θ. Ψυχογιό.

Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 3 Απριλίου 2020 και, ως φαίνεται, πέρασαν εν πλήρη απραξία από τους τοπικούς φορείς δύο χρόνια, που έδωσαν το περιθώριο στους επενδυτές, που ως φαίνεται γνώριζαν και την ύπαρξη του εγγράφου, να «τρέξουν» τη διαδικασία της έκδοσης οικοδομικής άδειας. Το έγγραφο ουσιαστικά καθοδηγεί βήμα-βήμα την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για την κήρυξη σε προστατευόμενο τοπίο ή προστατευόμενο φυσικό σχηματισμό ολόκληρου του βράχου του Παλίγκρεμνου, που αποτέλεσε, προϊόν αγοραπωλησίας και σήμερα «φιλέτο» τουριστικής ανάπτυξης με την οικοδόμηση υπόσκαφου ξενοδοχείου 14 κλινών στη «ράχη» του, με θέα θάλασσα και γκρεμό!

«Μετά την έναρξη…»

Το έγγραφο, που ως φαίνεται δεν έλαβαν υπόψη εγκαίρως εδώ στην Κρήτη εκείνοι που θα έπρεπε να λάβουν, αναφέρει ότι είναι δυνατόν να ανασταλεί η έκδοση οικοδομικών αδειών από την έναρξη εκπόνησης της μελέτης προστασίας του βράχου, δηλαδή της ειδικής έκθεσης που καλείται να συντάξει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για τον Παλίγκρεμνο, και όχι εφόσον ολοκληρωθεί. Δηλαδή για να γίνει πιο κατανοητό, με το που θα υπογράψει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης την προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, που το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής έχει λάβει ομόφωνη απόφαση για να αναθέσει τη μελέτη στο Μουσείο, τότε δίνεται το δικαίωμα να καταθέσει σχετικό αίτημα για αναστολή οικοδομικών αδειών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Η λεπτομέρεια είναι κρίσιμη σε αυτό το σημείο: Το έγγραφο του υπουργείου λέει «μετά την έναρξη εκπόνησης της μελέτης…», δε λέει σε καμία περίπτωση μετά την ολοκλήρωσή της. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, αν ακόμη και την άλλη εβδομάδα υπογραφεί η σύμβαση ΜΦΙ Κρήτης και Δήμου Αγίου Βασιλείου, την επόμενη ημέρα κιόλας έχει δικαίωμα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης να ζητήσει από τον υπουργό Περιβάλλοντος να εκδώσει απόφαση για αναστολή χορήγησης των οικοδομικών αδειών, όχι της τωρινής επένδυσης, αλλά κάθε επένδυσης μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη, που θα τεκμηριώνει γιατί ο βράχος θα πρέπει να κηρυχθεί προστατευόμενο μνημείο! Είναι απλός, γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος, που χρησιμοποιήθηκε και στο Ηράκλειο, όταν περίπου από το 2000 το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε απόφαση αναστολής οικοδομικών αδειών για την εκπόνηση μελέτης για την παλιά πόλη του Ηρακλείου, που φυσικά ουδέποτε θεσμοθετήθηκε, τα χρόνια πέρασαν, η αναστολή οικοδομικών αδειών έληξε και ίσχυσαν νέοι όροι δόμησης λίγο ηπιότεροι!

Παλινωδία στο ΣτΕ

Το έγγραφο αυτό, όπως προκύπτει από την έρευνα, βρίσκεται υπόψη και των επενδυτών, είναι άγνωστο αν βρίσκεται και στις υπηρεσίες του Δήμου Αγίου Βασιλείου ή αν οι υπηρεσιακοί και οι αιρετοί δεν επέμειναν όσο έπρεπε στην ανάγνωσή του για να μάθουν τη λύση του προβλήματος! Ειδάλλως δε θα υπήρχε λόγος τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2020, που το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Βασιλείου έλαβε απόφαση για την κήρυξη του Παλίγκρεμνου σε προστατευόμενο μνημείο της φύσης, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου να παλινωδήσει με προσφυγή κατά της απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και να χαθεί πολύτιμος χρόνος, μη παράγοντας εντέλει επιθυμητό αποτέλεσμα. Τον χρόνο που χάθηκε εκμεταλλεύτηκε η πλευρά των επενδυτών, που σήμερα βρίσκεται με οικοδομική άδεια στα χέρια, η οποία επανεξετάζεται όμως, και ένα κίνημα πολιτών να διαμαρτύρεται για την οικοδόμηση του βράχου!

Το κείμενο του εγγράφου

Συγκεκριμένα, το έγγραφο έχει θέμα “Απάντηση σχετικά με τον χαρακτηρισμό της περιοχής Παλίγκρεμνου Ρεθύμνου ως προστατευόμενου τοπίου και φυσικού σχηματισμού” και αναφέρει: «Σε απάντηση της ως άνω (1) σχετικής επιστολής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος, που αφορά στον χαρακτηρισμό της περιοχής Παλίγκρεμνου Ρεθύμνου ως προστατευόμενου τοπίου και φυσικού σχηματισμού, και λαμβάνοντας υπόψη το (2) σχετικό σάς ενημερώνουμε ότι:

Είναι δυνατή η έκδοση “πράξης χαρακτηρισμού ως προστατευόμενου τοπίου ή ως προστατευόμενου φυσικού σχηματισμού της εν λόγω περιοχής” με απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και τη γνώμη του αιρετού περιφερειάρχη, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 6, παρ. 3 του Ν. 3937/2011, βάσει ειδικής έκθεσης που θα τεκμηριώνει την οικολογική ή άλλη φυσική αξία του προστατευόμενου αντικειμένου, και η οποία θα μπορούσε να συνταχθεί και να υποβληθεί από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος. Όσον αφορά στην έκδοση απόφασης υπουργού ΥΠ.ΕΝ., για αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και οικοδομικών εργασιών στην περιοχή μελέτης ή σε τμήματα αυτής (παρ. 3 του άρ. 6 του Ν. 2242/94), αυτή είναι δυνατή μετά την έναρξη εκπόνησης της μελέτης και θα εξεταστεί από την υπηρεσία μας κατόπιν σχετικού αιτήματος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του υπουργείου, στην οποία κοινοποιείται το παρόν, παρακαλείται για τυχόν απόψεις της κατά, λόγω αρμοδιότητας».

Παρά την τροποποίηση, ισχύει η αναστολή

Ωστόσο, ο Νόμος 3937/11 τροποποιήθηκε από τον Νόμο 4685/20 στις 7 Μαΐου 2020, δηλαδή ένα μήνα μετά την ημερομηνία αποστολής του εγγράφου. Με την τροποποίηση αυτή, που προβλέπει το άρθρο 47 του Ν. 4685/20, η απόφαση για κήρυξη του φυσικού σχηματισμού σε βράχο φεύγει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και περνάει στο αρμόδιο όργανο του υπουργείου, μετά από γνώμη της οικείας Περιφέρειας. Ωστόσο, παρά τις τροποποιήσεις του Νόμου 3937/11, που δυσκολεύει τη διαδικασία, η επιβολή περιορισμών από το σημείο έναρξης της έκθεσης προστασίας ισχύει όπως στον Νόμο 2242/94, δηλαδή μπορούν και τώρα οι αρμόδιοι φορείς να αιτηθούν απόφαση υπουργού για αναστολή χορήγησης αδειών μόλις αρχίσει να εκπονεί τη μελέτη το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, δηλαδή την επόμενη ημέρα κιόλας της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Αγίου Βασιλείου.

«Μπαλάκι» και στην Περιφέρεια Κρήτης

Με βάση το άρθρο 47 του Νόμου 4685/20, το “μπαλάκι” περνάει και στην Περιφέρεια Κρήτης, καθώς ζητείται η γνώμη της, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 7, «…Οι χαρακτηρισμοί των καταφυγίων άγριας ζωής και των προστατευόμενων τοπίων και φυσικών σχηματισμών, όταν αυτές δεν εμπίπτουν σε περιοχές προστασίας της βιοποικιλότητας και εθνικά πάρκα, γίνονται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από γνώμη της οικείας Περιφέρειας…». Συνεπώς, πλέον θα πρέπει και η Περιφέρεια Κρήτης να αποφασίσει να εμπλακεί στο θέμα, καθώς το επιβάλλει ο νόμος, και όχι να απεκδύεται κάθε ευθύνης, όπως συνέβη στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, όταν η “Λαϊκή Συσπείρωση” έβαλε το ζήτημα του Παλίγκρεμνου, όμως το θέμα δε συζητήθηκε γιατί δεν υπήρχε ενημέρωση, όπως επικαλέστηκε η πλειοψηφία. Πάντως, για το θέμα έχουν υποβάλει ερωτήσεις στη Βουλή ο Μ. Συντυχάκης από το ΚΚΕ, ο Κρ. Αρσένης από το ΜέΡΑ25 και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, Σ. Φάμελλος, Σ. Βαρδάκης, Ν. Ηγουμενίδης, Μ. Θραψανιώτης, Χ. Μαμουλάκης και Π. Πολάκης.

Τριγμοί από τις αποκαλύψεις

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν αίσθηση, καθώς για πρώτη φορά έγινε γνωστό ότι το υπόσκαφο ξενοδοχείο των 7 δωματίων, με συνολικό προϋπολογισμό 400.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από τομεακό Ε.Π. “Ανταγωνιστικότητα” του σημερινού υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως μετονομάστηκε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, που έκανε πριν το 2019, ίσως από το 2017, την ένταξη του έργου έναντι 200.000 ευρώ. Για πρώτη φορά είδε το φως της δημοσιότητας απόσπασμα από το συμβόλαιο αγοραπωλησίας της επίμαχης περιοχής, καθώς αυτή αγοράστηκε το 1968 έναντι 171.000 δρχ. και περιγραφόταν ως κτήμα 160 στρεμμάτων, ενώ από τις γειτονίες προέκυπτε έμμεσα ότι εντός της έκτασης που είχε αγοραστεί ήταν και ο γκρεμός και τα βράχια ως τη θάλασσα. Η έκταση είχε αγοραστεί από πρόγονο της σημερινής φερόμενης ιδιοκτήτριας της επένδυσης, η οποία ωστόσο φαίνεται να τη μισθώνει από ναυτιλιακή-τεχνική εταιρεία με έτος ίδρυσης το 1949, που είναι ενεργή και σήμερα, και στο όνομα της οποίας έγινε η αγοραπωλησία το 1968.

Στο φως ήρθε ακόμη και η πράξη αποχαρακτηρισμού του 1993 της έκτασης, που ήταν χαρακτηρισμένη δασική, η πράξη οριοθέτησης του αιγιαλού και παραλίας το 2017, καθώς και η οικοδομική άδεια, ενώ έγινε ειδική αναφορά και στον ρόλο του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ), που ακύρωσε ως προς τη διαδικασία το Τοπικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του Ρεθύμνου, ανάβοντας το “πράσινο φως” στους επενδυτές. Μάλιστα, το δημοσίευμα έκανε λόγο για κάποιες ιδιαίτερες σχέσεις που ψηλαφούνται στην εξέλιξη της υπόθεσης και σε θέσεις- “κλειδιά”!

Από την ιδιοκτησία για να «τρέξει» η άδεια – Το «θρίλερ» με το εξώδικο στην Υ.ΔΟΜ. Ρεθύμνου

Ένα τρομερό “θρίλερ” εξελισσόταν από τον Μάρτιο του 2020, οπότε και κατατέθηκε ηλεκτρονική αίτηση για έκδοση οικοδομικής άδειας του υπόσκαφου ξενοδοχείου στον Παλίγκρεμνο στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ρεθύμνου. Η πλευρά της ιδιοκτησίας κλήθηκε αρκετές φορές να προσκομίσει δικαιολογητικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και θεώρησε ότι με τον τρόπο που έγινε υπήρξε νοθεία από πλευράς των υπαλλήλων.

Τότε, τον Νοέμβριο του 2020, η πλευρά της ιδιοκτησίας απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία επ’ απειλή εγκλήσεως (μήνυση) και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στα ποινικά και αστικά δικαστήρια, κάνοντας λόγο για ηθική και περιουσιακή βλάβη. Στην εξώδικη διαμαρτυρία αυτή των ιδιοκτητών, κατά τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να απάντησε ο Δήμος Ρεθύμνου τον Δεκέμβριο του 2020, υποστηρίζοντας ότι οι ισχυρισμοί για νοθεία ήταν εξωφρενικοί και αβάσιμοι και απαντώντας λέξη προς λέξη σε όλες τις αιτιάσεις της άλλης πλευράς. Ωστόσο, η ύπαρξη ενός εξωδίκου φαίνεται ότι δημιούργησε κλίμα “τρόμου” και “θρίλερ” μέσα σε μια υπηρεσία που εργαζόταν σε συνθήκες COVID-19 και με το ηλεκτρονικό μητρώο, όπου της ήταν δύσκολο να διαπιστώσει την ορθότητα και τη νομιμότητα κάθε εγγράφου που προσκομιζόταν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες περί της απάντησης που δόθηκε.

Από τους Δήμου Ρεθύμνου και Αγίου Βασιλείου – Προς ανάκληση η οικοδομική άδεια του ξενοδοχείου

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Υ.ΔΟΜ. Ρεθύμνου επανεξετάζει λέξη προς λέξη τα δικαιολογητικά που κατατέθηκαν για την άδεια, καθώς και τη νομιμότητα των εγγράφων και των τοπογραφικών, με αιχμή του δόρατος τον εντοπισμό των σωστών δρόμων που περιγράφονται σε αυτά σε σχέση με την πραγματική εικόνα. Φαίνεται ότι οι υπάλληλοι, χωρίς το άγχος του εξωδίκου, επανεξετάζουν με πιο πολλή προσοχή όσα τους κατατέθηκαν ηλεκτρονικά και δεν αφήνουν να πέσει κάτω ούτε μονάδα από όσα αναφέρονται στην οικοδομική άδεια της επένδυσης.

Και στον Δήμο Αγίου Βασιλείου όμως, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε ομόφωνη απόφαση προχθές Τετάρτη 18 Μαΐου να προχωρήσει στην ενημέρωση του αρχείου Κτηματολογίου της Τ.Κ. Μύρθιου με την προσάρτηση της ακριβούς αποτύπωσης του τμήματος της επίμαχης οδού πάνω στον Παλίγρκεμνο, καθώς ο Δήμος διαπιστώνει ότι τοπογραφικό που κατατέθηκε το 2021 στον Δήμο για να λάβει βεβαίωση μη κατάληψης δημοτικής οδού δεν αποτυπώνει την πραγματική εικόνα, καθώς δεν ταυτίζεται με τον παλαιό ημιονικό δρόμος, όπως αυτός υποδείχθηκε από τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Μύρθιου, παραδεχόμενος ο Δήμος ότι, όταν δόθηκε η βεβαίωση, δεν είχε γίνει έλεγχος, ελλείψει υπαλλήλου. Η Τεχνική Υπηρεσία τώρα ανακαλεί τη βεβαίωση μη κατάληψης δημοτικού χώρου και κατ’ επέκταση ζητά από την Υ.ΔΟΜ. Ρεθύμνου την ανάκληση της οικοδομικής άδειας, καθώς δεν υφίσταται βεβαίωση και η άδεια πλέον θεωρείται ελλιπής.https://www.neakriti.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.