Φράγμα Αποσελέμη: Μόλις στο 20% η πληρότητα νερού – Αγωνία για την υδροδότηση του Ηρακλείου

Φράγμα Αποσελέμη: Μόλις στο 20% η πληρότητα νερού – Αγωνία για την υδροδότηση του Ηρακλείου

Στο 20% έχει φτάσει η πληρότητα του ταμιευτήρα του Φράγματος Αποσελέμη, και η ποσότητα νερού με την οποία θα πρέπει να πορευτούμε τους επόμενους μήνες δεν ξεπερνά τα 2,4 εκατομμύρια κυβικά απολήψιμου νερού.

Το διαθέσιμο νερό του φράγματος μπορεί να μας καλύψει μέχρι και το Δεκέμβριο και πλέον τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα καθώς η στάθμη του νερού έχει φτάσει τα 4.900.000 κυβικά.

Το φράγμα οδηγείται στα όρια των αντοχών του καθώς οι απολήψιμες ποσότητες νερού συρρικνώνονται αδιάλειπτα. Ακριβώς επειδή η στάθμη του νερού έχει μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η διαδικασία της διύλισης γίνεται εντατικοποιημένα σε όλα τα επίπεδα ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η επάρκεια και η υψηλή ποιότητα του νερού που διατίθεται.

Το γεγονός αυτό όπως είναι φυσικό αυξάνει το ενεργειακό κόστος λειτουργίας του φράγματος που έχει ανέβει στα ύψη και αυτο είναι ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο προοπτικά αναμένεται να αποτελέσει θέμα συζήτησης των Δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου με τη διοίκηση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης.

Η αγωνία για την ανατροφοδότηση του φράγματος με νερό είναι διάχυτη, και ο προβληματισμός για την επόμενη χρονιά, έντονος.


Σε αυτή τη φάση τα στελέχη της ΔΕΥΑΗ, αξιολογούν ότι απέδωσε η ορθολογική διαχείριση του νερού, η οποία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει γίνει με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης. Επίσης αυτό το οποίο τονίζεται είναι ότι τους επόμενους μήνες που θα πέσει η θερμοκρασία και θα μειωθεί και η τουριστική κίνηση η ζήτηση του νερού θα είναι σαφώς λιγότερη, και δεν θα υπάρχει αυτή η πιεστική ανάγκη που μέχρι σήμερα καταγράφεται.

Σε αυτή τη φάση η ΔΕΥΑΗ έχει δώσει βάρος στην κάλυψη των υδροδοτικών αναγκών της πόλης με τη βοήθεια και των γεωτρήσεων, ώστε να ισορροπήσει όσο το δυνατό καλύτερα η κατάσταση.

Ωστόσο η οριακή αυτή κατάσταση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού, δημιουργεί μια εξαιρετικά δύσκολη ισορροπία, και αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο έλεγχος της κατανάλωσης και η ορθολογική διαχείριση του νερού είναι το δύσκολο στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Θεόδωρο Νίνο, τα προβλήματα υδροδότησης είναι διευρυμένα σε ολόκληρη την Κρήτη με έμφαση στο ανατολικό τμήμα του νησιού, και οι πιέσεις σε σχέση με τη ζήτηση του νερού είναι μεγάλες. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι διανύουμε μια δύσκολη χρονιά και οφείλουμε να συμβάλλουμε και εμείς με ενέργειες και πρακτικές που αναθεωρούμε και προσαρμόζουμε για να εξοικονομούμε τη μέγιστη δυνατή ποσότητα νερού. Πρέπει να φτάσει παντού η έκκληση, ότι διανύουμε μια δύσκολη χρονιά και το στοίχημα της επάρκειας του νερού για να κερδηθεί θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι».ekriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.