Γιορτή της Μητέρας:Χρόνια Πολλά στο μοναδικό,αγαπημένο,ξεχωριστό,άτομο στον κόσμο

Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας.
Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη. Μάνα, μητέρα, μαμά… Η γιορτή της μητέρας είναι μια ξεχωριστή ημέρα για τον καθένα, αφού τιμάμε το πιο σημαντικό και σπουδαίο πρόσωπο στη ζωή μας, αυτό που μας έφερε στη ζωή.
Είναι μία ημέρα αφιερωμένη σε εκείνη, δείχνοντας με τον πιο γλυκό και απλό τρόπο, την αγάπη και την αναγνώριση για όσα έκανε, κάνει και θα κάνει για εμάς. Η γιορτή της μητέρας ξεκίνησε το 1850, αλλά ο λόγος που δημιουργήθηκε ήταν κάπως διαφορετικός.
Συγκεκριμένα ξεκίνησε σαν ημέρα μνήμης και πένθους των γυναικών που είχαν χάσει τα παιδιά τους, τιμώντας και δείχνοντας αλληλεγγύη στον πόνο και τη μητρική αγάπη.
Η Anna Jarvis ήταν η πρώτη γυναίκα, που διοργάνωσε το 1908, την ημέρα της μητέρας, στην Αμερική και μαζί με μία ομάδα εθελοντριών πρωτοστάτησαν για την καλυτέρευση των συνθηκών υγιεινής και την προσπάθεια μείωσης της παιδικής θνησιμότητας.
Ο εορτασμός έγινε τόσο δημοφιλής που έξι χρόνια αργότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Woodrow Wilson καθιέρωσε ως επίσημη ημέρα την δεύτερη Κυριακή του Μάη. Καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών.
Η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις (Ann Maria Reeves Jarvis) διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.
Το 1870 η Τζούλια Γουόρντ Χάου (Julia Ward Howe) διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο. Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου).
Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να “σαραντίσει”, σύμφωνα με την σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα και σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός).
Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου, αν και η εκκλησία επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις. https://el.wikipedia.org/

Τα σχόλια είναι κλειστά.