H “ταυτότητα”του Μυλοποτάμου και η διασύνδεση της παράδοσης με τη βιώσιμη ανάπτυξη

H “ταυτότητα”του Μυλοποτάμου και η διασύνδεση της παράδοσης με τη βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο του 36ου αναπτυξιακού συνεδρίου Μυλοποταμιτών στην Ιστορική Μονή “Χαλέπας” Ρεθύμνου

“Δέσμευση του Περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη για στήριξη πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ανάπτυξη της ενδοχώρας. Ανακοινώθηκε πιλοτικό πρόγραμμα ανάπλασης οικισμών με αφετηρία το χωρίο Αγρίδια της Κοινότητας Κρυονερίου. Ο Παγκόσμιος Νίκος Καζαντζάκης και οι ρίζες του από το Κρυονέρι Μυλοποτάμου. Απονομές επαίνων στους Μυλοποταμίτες φοιτητές και βραβείων στα καθαρότερα χωριά”

Η βιώσιμη ανάπτυξη του Μυλοποτάμου μέσα από την ανάδειξη και διασύνδεση της ταυτότητας τόπου, την άυλη πολιτιστική κληρονομία, την αρχιτεκτονική, αλλά και τον πνευματικό πλούτο προσωπικοτήτων όπως του Νίκου Καζαντζάκη, που έλκει την καταγωγή του από την πλευρά της μητέρας του από το Κρυονέρι Μυλοποτάμου, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 36ο συνεδρίου Μυλοποταμιτών, το οποίο έγινε στην Ιερά Μονή Χαλέπας. Στο πλαίσιο του συνεδρίου μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε τιμητική βράβευση των φοιτητών και ανακοινώθηκαν τα καθαρότερα χωριά της επαρχίας.

Το συνέδριο οργάνωσε η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και τη συμβολή του Δήμου Μυλοποτάμου, της Κοινότητας Κρυονερίου και των Πολιτιστικών συλλόγων Αγριδίων και Κρυονερίου.

Εκπρόσωποι της Κεντρικής Διοίκησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού και πλήθος πολιτών παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου. Από τις τοποθετήσεις αναδείχθηκε η αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των βαθμίδων διοίκησης προκειμένου να αναπτυχθεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο. Επίσης έγινε αναφορά σε πολύ σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με την ιστορία και την “ταυτότητα”του Μυλοποτάμου αλλά και την ανάγκη συνεργασιών για αναπλάσεις οικισμών, για την διασύνδεση της τοπικής παράδοσης, της τοπικής παραγωγής, με την βιώσιμη ανάπτυξη, τον αγροτουρισμό, τη γαστρονομία και τις πολιτιστικές διαδρομές. Κοινό σημείο αναφοράς η ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής.

Τον Περιφερειάρχη, τους θεσμικούς εκπροσώπους και όλους τους παρευρισκόμενους καλωσόρισαν στο συνέδριο ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών Μανόλης Κυρίμης, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος, η Πρόεδρος της κοινότητας Κρυονερίου Βασιλική Σαλούστρου- Αντωνιδάκη, εκ μέρους του Πολιτιστικού συλλόγου Αγριδίων τους συνέδρους καλωσόρισαν με θερμά λόγια τα παιδιά του χωριού με κεντρική ομιλήτρια τη Νικολέτα Παρασύρη, καλωσόρισμα πραγματοποίησαν η Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κρυονερίου Ελένη Βερτούδου και ο ηγούμενος της ιεράς Μονής π. Πορφύριος Αουάντ. Επίσης χαιρετισμούς στο συνέδριο απεύθυναν ο Βουλευτής Ρεθύμνου Μανώλης Χνάρης, η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου Μαρία Λιονή (αναφέρθηκε παράλληλα σε τοπικά θέματα ανάπτυξης και στις Πολιτιστικές διαδρομές), ο Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τζεδάκης αρμόδιος για την Αγροδιατροφική σύμπραξη, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος, ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, οι Περιφερειακοί σύμβουλοι μέλη της οργανωτικής επιτροπής Γιάννης Παρασύρης, Μιχάλης Σαρρής ο π. Περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μαρής, ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ο Περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Δανδουλάκης, ο Εκπρόσωπος του Δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργου Μαρινάκης Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Σκορδίλης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κλάδος (Μέτζος), ο Γιώργος Παπακωνσταντής Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Αλλαγή στο Μυλοπόταμο, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου Παναγιώτης Καλόνομος, κ.α..

Το προεδρείο Συνεδρίου, μετά από πρόταση του Προέδρου Μανώλη Κυρίμη συγκροτήθηκε με πρόεδρο τον Γιώργο Μαρή πρώην Αντιπερειφεριάρχη Κρήτης και μέλη: τον Μιχάλη Σαρρή Περιφερειακό Σύμβουλο Κρήτης, τον Γιάννη Παρασύρη Περιφερειακό Σύμβουλο Κρήτης, την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρυονερίου Ελένη Βερτούδου και τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών Μανώλη Κυρίμη.

Σταυρός Αρναουτάκης: Η Ενδυνάμωση της ενδοχώρας περνά μέσα από τοπικά ολοκληρωμένα σχέδια ανάπτυξης

Στην ενδυνάμωση της ενδοχώρας της Κρήτης και στα αναγκαία τοπικά ολοκληρωμένα σχέδια ανάπτυξης αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης προέτρεψε τους φορείς να προβούν στην έγκαιρη προετοιμασία των αναγκαίων μελετών για τη χρηματοδότηση των έργων. Όπως τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, η Περιφέρεια έχει στις προτεραιότητες της την ενδοχώρα της Κρήτης, συνεργάζεται με Δήμους, φορείς και η συνεργασία αυτή θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα. Παράλληλα επεσήμανε ότι, προτεραιότητα για τους φορείς της ενδοχώρας είναι η υλοποίηση των αναγκαίων μελετών με βάση την “ταυτότητα” τα χαρακτηριστικά των περιοχών για την τοπική ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής των κατοίκων με περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Καλωσόρισμα Προέδρου Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών Μανώλη Κυρίμη

Τους συνέδρους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών Μανώλης Κυρίμης ο οποίος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ένωσης καθώς και στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται από τα μέλη της προκειμένου να αναδειχθεί η ιστορική, πολιτιστική και αναπτυξιακή δυναμική του Μυλοποτάμου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα κεντρικά θέματα της συζήτησης τονίζοντας ότι «…Επιλέξαμε το θέμα «Παραδοσιακοί οικισμοί-Διαδρομές-Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά» γιατί οι πολιτιστικές διαδρομές αποτελούν ένα από τα βασικότερα εργαλεία για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, αφού συμβάλουν καθοριστικά στην ανάδειξη, την προβολή και την επισκεψιμότητα του πολιτιστικού πλούτου του τόπου μας.
Ο Μυλοπόταμος πληροί όλες τις προϋποθέσεις και διαθέτει όλα τα στοιχεία για την δημιουργία και υλοποίηση διαφόρων μορφών πολιτιστικών διαδρομών, αφού εκτός από τα αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία, τους παραδοσιακούς οικισμούς διαθέτει έντονα λαογραφικά και αγροτικά χαρακτηριστικά. Όπως η τέχνη της ξερολιθιάς, ξεχασμένοι παραδοσιακοί χοροί, παραδοσιακά πανηγύρια, κτηνοτροφία, η υφαντική τέχνη, τα βρώσιμα χόρτα της επαρχίας μας, ο πολιτισμός της ελιάς και του ελαιολάδου, η αγροδιατροφική παράδοση του Χαρουπιού, και η κεραμική στην ανάπτυξη της αγγειοπλαστικής τέχνης. Δεσπόζουσα θέση μπορεί να αποκτήσει η ανάπτυξη, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Άλλωστε ήταν ιδιαίτερα και σημαντικός ο τρόπος που λάξευαν την πέτρα οι συντοπίτες μας…».
Για το θέμα «Τοπική Ιστορία και Παράδοση. Το παράδειγμα του Παγκόσμιου Νίκου Καζαντζάκη», τόνισε ότι ο σκοπός που επελέγη είναι «η γειτνίαση του γενέθλιου τόπου, το χωριό Κρυονέρι (Ασσυρώτοι), εκ της μητέρας του Παγκόσμιου λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη και αυτό μας ενδυναμώνει με την ευγενική προσφορά του τοπικού πολιτιστικού Συλλόγου Κρυονερίου που έχει πρόεδρο την Ελένη Βερτούδου. Μεταξύ άλλων επισήμανε: «Στόχος μας είναι και η ανάδειξη, διαφύλαξη και αναστήλωση της οικίας της μητέρας του Νίκου Καζαντζάκη η οποία θα αποτελέσει σημείο αναφοράς με απώτερο σκοπό την περαιτέρω αξιοποίηση της ιστορικής αυτής περιοχής». Στο τέλος του χαιρετισμού του ευχαρίστησε ένα ένα ξεχωριστά όλους όσους συνέβαλλαν στην επιτυχία του Συνεδρίου καθώς και τον Μέγα Χορηγό Μεγαλοεπιχειρηματία στην Αμερική Γιώργο Σιγανό για τον μεγάλο χρηματικό έπαθλο που πρόσφερε, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, στους τιμώμενους φοιτητές της περιοχής του Μυλοποτάμου.

Παραδοσιακοί οικισμοί-Διαδρομές -Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Στο Α’ μέρος του συνεδρίου αναπτύχθηκε το θέμα: «Παραδοσιακοί οικισμοί-Διαδρομές-Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά». Παρέμβαση στο θέμα πραγματοποίησε και ο Περιφερειάρχης Σταυρός Αρναουτάκης επισημαίνοντας ότι η συνεργασία πολιτών και όλων των βαθμίδων αυτοδιοίκησης είναι αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί η Τοπική Ανάπτυξη με την ταυτόχρονη διατήρησή της ταυτότητας του τόπου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο παράδειγμα των Αρχανών, όπου κατά τη πολυετή θητεία του συντελεστήκαν σημαντικά βήματα προκειμένου να αναδειχθεί ως ένα από τα ομορώτερα χωριά της Ευρώπης. Στη συζήτηση επίσης συμμετείχαν: Μαρία Λιονή, Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Δέσποινα Διμμέλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια: Πολεοδομικός Σχεδιασμός , Διευθύντρια Εργαστηρίου Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού (UrbaRegplan Lab), Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης, Μιχάλης Μπούργος, Σύμβουλος Μηχανικός Ε.Μ.Π. Στρατηγικού- Χωρικού Σχεδιασμού και Καινοτομίας, Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μιχάλης Χρηστάκης, Πολιτικός & Διοικητικός Επιστήμονας, Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές & Χρηματοδοτήσεις, Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης. Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κλεισθένης», Κωστής Χαλκιαδάκης, Δημοσιογράφος Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, Συντάκτης Θεμάτων Τουρισμού. Συντονιστής ήταν ο Δημήτρης Μαρής, Δημοσιογράφος, Γ.Γ. Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την κ. Λιονή και τον Δημοσιογράφο Κώστα Χαλκιαδάκη στο γεγονός ότι η Κρήτη διαθέτει 99 παραδοσιακούς οικισμούς. Από αυτούς οι 66 είναι στο Ρέθυμνο εκ των οποίων και 28 βρίσκονται στην επαρχία Μυλοποτάμου. Όπως επισημάνθηκε «Πρόκειται για 99 γεωγραφικά διαμάντια που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην αειφορία και την κυκλική οικονομία και φυσικά να αποτελέσουν πόλους επισκεψιμότητας για επισκέπτες που αναζητούν το αυθεντικό».

Παρουσίαση τοπικού ερευνητικού έργου
Στο 36ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Μυλοποταμιτών παρουσιάστηκε και το ερευνητικό έργο με τίτλο «Ταυτότητα τόπου. Καινοτόμος αναβίωση οικισμών (έναρξη από χωριό Αγρίδια), νερόμυλων και εμβληματικών σημείων της Δημοτικής Ενότητας Κρυονερίου του δήμου Μυλοποτάμου Ρεθύμνου με διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού και διατύπωση – ένταξη «από τα κάτω» στοχευμένου αειφόρου αναπτυξιακού σχεδίου», που εκπονείται από την Περιφέρεια και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Επιστημονική υπεύθυνη του έργου είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Δέσποινα Διμέλλη και κύριος ερευνητής κ. Μιχάλης Μπούργος. Στόχος είναι η ωρίμαση ερευνητικού έργου και η διατύπωση προτάσεων για την επανακατοίκηση και αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Αγριδίων με βασικούς πυλώνες την ταυτότητα τόπου, τη χωρική και κοινωνική καινοτομία, την αναπτυξιακή προοπτική και τον συμμετοχικό σχεδιασμό. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη ημέρα του συνεδρίου πιλοτικό εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού με τίτλο «Μια πρώτη εμπειρία του τόπου με τη συνέργεια και τον συμμετοχικό σχεδιασμό» με συντονίστρια την ερευνήτρια κ. Ζωγραφιά Γιακουβάκη. Να σημειωθεί ότι η κατάρτιση της σχετικής προγραμματικής σύμβασης είναι στο τελικό στάδιο και αναμένεται να υπογραφεί άμεσα από τα συμβαλλόμενα μέρη.

Ο Παγκόσμιος Νίκος Καζαντζάκης και οι ρίζες του από το Κρυονέρι Μυλοποτάμου

Στο Β΄ μέρος του συνεδρίου αναπτύχθηκε το Θέμα: «Τοπική ιστορία και παράδοση. Το παράδειγμα του παγκόσμιου Νίκου Καζαντζάκη» και συμμετείχαν στην συζήτηση οι: Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Καθηγητής, Δρ κλασικής φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάσκων Καθηγητής στην Πατριαρχική Ανώτατη Ακαδημία Κρήτης, Κατερίνα Ζωγραφιστού, Πρόεδρος Παραρτήματος Ελλάδας της Διεθνής Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) , Γιάννης Ανδρόνογλου, Δρ Μουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ευάγγελος Χαριτόπουλος, Αρχαιολόγος-Αναστηλωτής και Υπεύθυνος Διαχείρισης έργων και Προγραμμάτων του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, Νικος Σκουραδάκης «Το γενεαλογικό δέντρο της Οικογένειας Μαρίας Χριστοδουλάκη» (Επισυνάπτεται και η σχετική παρουσίαση).

Συντονίστρια ήταν η Ειρήνη Δράγαση Δημοσιογράφος, Φιλόλογος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο πώς μπορεί να συνδεθεί ο Νίκος Καζαντζάκης με την εκπαίδευση, με τον τουρισμό, με την μουσική παιδεία και εντέλει με την ιστορία του τόπου όπου έζησε η μητέρα του. Πώς η ζωή και τα έργα του, μπορεί να αξιοποιηθούν στην σύγχρονη πραγματικότητα της Κρήτης και του Μυλοποτάμου. Αυτά τα ζητήματα επιχειρήθηκε να αναπτυχθούν, μέσα από κείμενα, επιτόπια έρευνα, τεκμήρια και δημιουργική συζήτηση.

Στην συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της περιοχής και τοποθετήσεις συνέδρων.

Συνέδριο με βραβεύσεις φοιτητών, μαθητών, χωριών
Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η βράβευση των καθαρότερων χωριών της περιοχής. Πρόκειται για ένα θεσμό τον οποίο έχει καθιερώσει η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής και την Περιφέρεια Κρήτης. Επίσης η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών βράβευσε τους εισαχθέντες συντοπίτες της από τα Λύκεια Ανωγείων, Περάματος, Πανόρμου, το 4ο Λύκειο Ρεθύμνου και το ΕΠΑΛ Γαράζου, στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ειδικές τιμητικές διακρίσεις και επιταγές δόθηκαν σε εκείνους που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο αριθμό μορίων, ενώ δόθηκαν και σε όλους τους εισαχθέντες έπαινοι και δωροεπιταγές.

Βράβευση των καθαρότερων χωριών
Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και η βράβευση των καθαρότερων χωριών της περιοχής. Πρόκειται για ένα θεσμό τον οποίο έχει καθιερώσει εδώ και χρόνια η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής και την Περιφέρεια Κρήτης. Η αξιολόγηση των χωριών που διακρίθηκαν έγινε από ειδική επιτροπή η οποία πραγματοποίησε δειγματοληπτικούς ελέγχους στο διάστημα των προηγούμενων μηνών. Νικητές αναδείχθηκαν με τη σειρά που ακολουθούν τα χωριά: Αγρίδια, Άγιος Μάμας και Ελεύθερνα.

Κατά την απονομή ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών Μανώλης Κυρίμης, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι : «….Ο διαγωνισμός των καθαρότερων χωριών για την επαρχία μας έχει πλέον θεσμοθετηθεί και έχει ευεργετικές συνέπειες στα χωριά, επειδή συμβάλλει ουσιαστικά ώστε να προαχθεί και να επιλυθεί κατά μέρος, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και θα πρέπει να συνεχισθεί να γίνεται κάθε χρόνο συμπεριλαμβανομένων και των χρηματικών βραβείων..»

Τιμητικές εκδηλώσεις και σεμινάρια για τους φοιτητές

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών έχει θεσμοθετήσει και βραβεύει τους εισαχθέντες συντοπίτες της από τα Γενικά Λύκεια Ανωγείων, Περάματος, Πανόρμου, 4ο ΓΕ.Λ. Ρεθύμνου και ΕΠΑΛ Γαράζου στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Η βράβευση έγινε ως εξής:

Στον πρώτο με τη μεγαλύτερη βαθμολογία από κάθε ΓΕΛ, και ΕΠΑΛ ο Μυλοποταμίτης επιχειρηματίας στην Αμερική Γιώργος Σιγανός, που κατάγεται από το χωριό Φαράτσι πρόσφερε 500 ευρώ, ενώ οι Ναυτιλιακές Γραμμές ΑΝΕΚ LINES, Blue star Ferries τους χορήγησαν ένα εισιτήριο με επιστροφή, δύο ατόμων με δίκλινη καμπίνα ΑΒ2 στη Γραμμή Κρήτης. και η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών. Τα εισιτήρια παρέδωσε η υπεύθυνη χορηγιών της ΑΝΕΚ LINES, Άννα Νικολακάκη. Η δε Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών τους απένειμε τιμητική πλακέτα. Επιπλέον ο Γιώργος Σιγανός προσέφερε και σε όλους τους άλλους επιτυχόντες που συμμετείχαν στην εκδήλωση από 100 ευρώ στο κάθε ένα, ενώ η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών τους απένειμε Έπαινο και από μία κούπα κεραμικής.
Ακολούθησε κλήρωση που περιλάμβανε ειδικά δώρα και δωρoεπιταγές(Ένα Laptop , προσφορά του Δήμου Μυλοποτάμου, ένα Tablet προσφορά του Δήμου Ανωγείων, πέντε δωρεάν εισιτήρια μετ’ επιστροφής για οποιοδήποτε διαδρομή του δικτύου εσωτερικού της AEGEAN ή της Olympic Air , τρείς δωροεπιταγές των 50 ευρώ, προσφορά του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου, τρείς δωροεπιταγές των 50 ευρώ προσφορά των Super Market ΣΚΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε. και δύο δωροεπιταγές των 25 ευρώ προσφορά των Super Market ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Α.Ε.

Τις τιμητικές διακρίσεις, τα 500 ευρώ προσφορά του μεγαλοεπιχειρηματία Γιώργου Σιγανού και τα εισιτήρια των Ναυτιλιακών Γραμμών ANEK LINES, Blue star Ferries έλαβαν:

ΓΕΛ Ανωγείων
Η ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΣΠΑΡΑΚΗ συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό μορίων και εισήχθη στο τμήμα ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΓΕΛ ΠΑΝΟΡΜΟΥ
Ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΥΝΟΛΑΚΗΣ από το Μπαλί συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό μορίων και εισήχθη στο τμήμα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΓΕΛ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Η ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ από το Πέραμα συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό μορίων και εισήχθη στο τμήμα ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

4ο ΓΕΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ο ΙΩΣΗΦ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ από τον Πρίνο Μυλοποτάμου εισήχθη στο τμήμα ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΠΑΛ ΓΑΡΑΖΟΥ

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ από τις Μαργαρίτες εισήχθη στο τμήμα ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Συντονίστρια στις τιμητικές βραβεύσεις για φοιτητών της περιοχής και στις απονομές επαίνων ήταν η Παρασκευή- Μαρίνα (Εύη), Λυρώνη, Δικηγόρος, Νομική Σύμβουλος Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Ηρακλείου με το συνδυασμό του Μιχάλη Καραμανλάκη.
Σεμινάριο για την αγορά εργασίας

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε και ειδικό επιμορφωτικό σεμινάριο στο οποίο συμμετείχαν φοιτητές καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος. Το σεμινάριο αναφερόταν στην αγορά εργασίας, στην σωστή κατάρτιση ενός βιογραφικού και στις απαντήσεις που προκρίνουν την πρόσληψη σε μια συνέντευξη. Το σεμινάριο συντόνισαν η Δρ Αγγελική Μπουρμπούλη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.) Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και ο Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πολιτικός και Διοικητικός Επιστήμονας, Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές και Χρηματοδοτήσεις, Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης”.
Μεταξύ των θεμάτων του σεμιναρίου ήταν:
• Πώς καταρτίζω σωστά ένα βιογραφικό σημείωμα
• Οι απαντήσεις που προκρίνουν την πρόσληψή σε μια συνέντευξη

Τιμητικές βραβεύσεις

Για τη προσφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον τόπο τους τιμήθηκε ο αείμνηστος Μιχαήλ Γεωργίου Μαρής ως Πρόεδρος της Κοινότητας Κρυονερίου.

Παρουσίαση των χωριών Αγρίδια και Κρυονερίου

Την παρουσίαση των χωριών Αγρίδια και Κρυονερίου έκανε η Όλγα Μαρή, Διδάκτωρ Εκπαιδευτικής Διοίκησης, Δασκάλα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Έκθεση Φωτογραφίας

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας από τον Αντώνη Δαφέρμο «παρατηρητή της φύσης και των ανθρώπων του Μυλοποτάμου.

Χαιρετισμοί
Μετά τον αγιασμό, οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν με μουσική από το Γιάννη Ανδρόνογλου, Δρ Μουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επιστημονικό Συνεργάτη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το Γιώργο Φλουρή, Φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης. Οι δύο μουσικοί ερμήνευσαν έργο του Γ. Ανδρόνογλου που τιτλοφορείται ‘Εντυπώσεις από Μαντηλάτο’. Πρόκειται για μία δημιουργία βασισμένη στον ομώνυμο θρακιώτικο παραδοσιακό χορό-μελωδία. Εμπεριέχεται στο album του Ιωάννη Ανδρόνογλου, Travelling.

Λήξη Συνεδρίου

Το 36ο Συνέδριο ολοκληρώθηκε με δεξίωση, προσφερόμενη από το Δήμο Μυλοποτάμου, την Κοινότητα και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Αγριδίων και Κρυονερίου. Τη δεξίωση πλαισίωσε το Μουσικό συγκρότημα του Νεκτάριου Σαμόλη και το χορευτικό συγκρότημα «Λαογραφικός Όμιλος Λάζαρος και Μανώλης Χνάρης».

Ευχαριστίες

Η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες στα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, του δήμου Μυλοποτάμου, στον Μέγα χορηγό Γιώργο Σιγανό, συντοπίτη μας μεγαλοεπιχειρηματία στην Αμερική, στον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Μαρή, στο Αντιδήμαρχο Μυλοποτάμου Ζαχαρία Λαδιανό, στα μέλη των Συλλόγων Αγριδίων και Κρυονερίου, στα μέλη του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών και της οργανωτικής επιτροπής που παραβρέθηκαν και βοήθησαν στην άρτια οργάνωση της εκδήλωσης.

Χορηγοί
Επίσης ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλλαν έμπρακτα καθώς και στους παρακάτω χορηγούς: Ναυτιλιακή Εταιρεία ΑΝΕΚ LINES, AEGEAN- Olympic Air, ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ, ΒΟΤΟΜΟΣ Α.Ε.-ΖΑΡΟΣ, τα Super Market: ΣΚΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε., ΛΑΔΙΑΝΟΥ (Πέραμα), Μαθιουδάκης (Πέραμα), ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Α.Ε., το Βασίλη και Χαράλαμπο Σκουραδάκη, το μουσικό συγκρότημα του Νεκτάριου Σαμόλη και το χορευτικό συγκρότημα του Ομίλου Λάζαρου και Μανώλη Χνάρη το οποίο πλαισιώνει μουσικοχορευτικά κάθε Συνέδριο μας.

Το Συνέδριο τίμησαν: ο Πανοσιολογιότατος πατήρ Τιμόθεος εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομου, ο κ. Χνάρης Μανώλης Βουλευτής Ρεθύμνης, ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης, η κα Μαρία Λιονή Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, ο Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τζεδάκης αρμόδιος για την Αγροδιατροφική σύμπραξη, ο κ. Δημήτρης Κόκκινος Δήμαρχος Μυλοποτάμου, ο κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης Δήμαρχος Ανωγείων, ο κ. Γιώργος Σκορδίλης, Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρεθύμνης εκ μέρους του Δημάρχου κ. Γιώργου Μαρινάκη, ο κ. Ιωάννης Καλυβιώτης, Φρούραρχος Ρεθύμνου, εκπρόσωπος του Διοικητή της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, Ταξιάρχου Μιχάλη Πλουμή, ο κ. Παναγιώτης Καλονόμος αστυνόμος εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, ο κ. Μιχάλης Καραμανλάκης, Επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Ηρακλείου, ο κ. Μανώλης Μυστράκης, Διοικητής της Μονάδας Επιστρατεύσεως Κρήτης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κρήτης: Γιάννης Παρασύρης, Μιχάλης Σαρρής και Κώστας Δανδουλάκης, ο υποψήφιος δήμαρχος Μαλεβιζίου, Δημήτρης Πιτσικάκης, ο Μιχάλης Δραμουντάνης, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ανωγείων και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος, η κα Ειρήνη Αστρινάκη πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Μαλεβιζίου, ο Γιάννης Μαρής Δημοτικός Σύμβουλος και πρόεδρος ΜΑΕΔΗΜ του Δήμου Μαλεβιζίου, ο κ. Αντώνης Ματθαιακάκης Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Περάματος, ο κ. Φώτιος Σωπασουδάκης, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μελιδονίου, ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Καθηγητής, Δρ κλασικής φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάσκων Καθηγητής στην Πατριαρχική Ανώτατη Ακαδημία Κρήτης, εκπρόσωπος της Πατριαρχικής Ανώτατης Ακαδημίας Κρήτης, οι Αντιδήμαρχοι Μυλοποτάμου: Ζαχαρίας Λαδιανός, Αστρινός Νύκταρης, Γιώργος Κλάδος (Βίτσιλας), ο οποίος είναι και υποψήφιος Δήμαρχος στο Δήμο Μυλοποτάμου, ο κ. Δημήτρης Κλάδος (Μέτζος) υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Μυλοποτάμου, ο κ. Βασίλης Αποστολάκης, υποστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κρητικού Τύπου, ο κ. Σπύρος Φακιδάρης, Επίτιμος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών, ο κ. Αντώνης Γιαννουλάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Κρητών Ωρωπού και πέριξ περιοχών «Η ΜΕΓΑΛΌΝΗΣΟΣ» και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, η Ελένη Βιδάκη, Πρόεδρος Μυλοποταμιτών Ηρακλείου, ο Νίκος Παπαδάκης Ιατρός, πρώην Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Περάματος, ο Γιάννης Παρασύρης , Ιατρός, ο Δημήτρης Φακιδάρης, Δικηγόρος, η Δώρα Παπαδάκη Αντιπρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Κρήτης, ο Μανώλης Σκλαβουνάκης Διευθυντής του Τοπικού Ραδιοφωνικού Σταθμού «TALOS FM” ,o κ. Γιώργος Βαλεργάκης, Ναύαρχος ε.α. Λιμενικού Σώματος, η Ελένη Λυρώνη Επιχειρηματίας στο Παρίσι, ο Γιώργος Λυρώνης Ιατρός, , Πρόεδροι και εκπρόσωποι Τοπικών Αρχών, φορέων και Πολιτιστικών Σωματείων, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο Πρόεδρος Μανώλης Κυρίμης και ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποτάμων ευχαρίστησαν θερμά όλους όσους παραβρέθηκαν και επανέλαβαν τις ιδιαίτερες ευχαριστίες τους στα μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων Αγριδίων, Κρυονερίου, στον ηγούμενο της Ι. Μονής π. Προφύριο Αουάντ και στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Γιάννη Τρούλη που ανέλαβε το δημιουργικό και γραφιστικό μέρος της διοργάνωσης, Δέσποινα και Μανώλη Γιαλλιάκη, Μιχάλη Νικηφόρο, Μαρία Λιανέρη, Αλέξανδρο Ξενάκη, Μαρία Βασσάλου, Βαγγελιώ Ρουσάκη Βασσάλου, Εύη Λυρώνη, Αντώνη Σηφάκη, Ειρήνη Δράγαση, Βάλια Κόκκινου, Γιάννη Σωπασή, Δημήτρη Φακιδάρη, Μαρία και Γιώργο Φλουρή, Μανώλη Κόκκινο, Γιώργο Μουντάκη, Γιώργο Μουλουδάκη, Μιχάλη Τρούλη, Γιώργο Μαρή, Αναστασία Σκουραδάκη, Ελένη και Νίκο Βερτούδου, Γιάννη Σφακιανάκη, Ελένη και Μανώλη Κανάκη, Γιώργο Χριστοδουλάκη, Αμαλία Σταυρουλάκη, Βασιλική Σαρρή, Ειρήνη Ευαγγελία Γαβριηλίδου, Γιάννης Κατσαμάνης, Μαρία Συνολάκη, Ανδρέας Παπαδογιάννης, Κώστας Μέμμος, Χάρης Φλουρής, κ.α.

Τα σχόλια είναι κλειστά.