Ηράκλειο: Καταγγέλλουν φωτογραφική διακήρυξη για την στατική ενίσχυση της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας

Ηράκλειο: Καταγγέλλουν φωτογραφική διακήρυξη για την στατική ενίσχυση της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας

“Φωτιές” έχει ανάψει στον εργοληπτικό κλάδο το μεγάλο έργο της στατικής ενίσχυσης του σχολικού συγκροτήματος της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας καθώς οι αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες περί φωτογραφικής διακήρυξης από τους τοπικούς εργολήπτες προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Τεχνικών Εταιρειών ( ΣΑΤΕ).

Την ίδια στιγμή, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων υποστηρίζει ότι σε παρόμοιας φύσης έργα όπως στο δημοτικό κτήριο της πλατείας Δασκαλογιάννη και στο Αχτάρικα έχει ζητηθεί εμπειρία, και σημειώνει ότι εξετάζονται όλες τις παρατηρήσεις και επιφυλάξεις που διατυπώνονται…

Θυμίζουμε ότι μετά από ένα ενδελεχή έλεγχο στατικότητας, του ιστορικού σχολικού συγκροτήματος της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας, τεκμηριώθηκε η ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα παρεμβάσεις στατικής αποκατάστασης.

Ο διαγωνισμός αποκατάστασης και στατικής ενίσχυσης του σχολείου βγήκε στον αέρα και έχει, ήδη, καταθέσει προδικαστική προσφυγή μια εργοληπτική εταιρεία η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 25 Μαΐου από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών. Η προσφυγή τεκμηριώνει ότι οι όροι του διαγωνισμού είναι φωτογραφικοί και αποκλείουν τους τοπικούς εργολήπτες και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που δοκιμάζεται σκληρά ο κλάδος με ότι αυτό συνεπάγεται…

Την ίδια στιγμή ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών με γραπτή παρέμβαση του ζητά ευθέως από την τεχνική υπηρεσία του δήμου να ανασκευάσει και να προχωρήσει στην απαλοιφή του φωτογραφικού όρου και την επαναδημοπράτηση του διαγωνισμού χωρίς περιορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των εργοληπτικών επιχειρήσεων.
Ειδικότερα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «έχουμε πλήθος διαμαρτυριών από εργολήπτες του νόμου Ηρακλείου που πλήττονται από τη σημερινή κρίση για τις φωτογραφικές διατάξεις που περιέχονται στην «ειδική εμπειρία» της διακήρυξης δημοπράτησης.

Συγκεκριμένα, ζητείται προκειμένου οι εργοληπτικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό πρέπει να διαθέτουν «εμπειρία σε εκτέλεση έργων παρόμοιας φύσης και συγκεκριμένα σε έργα ενίσχυσης φέροντος οργανισμού με ινοπλισμένα πολυμερή την τελευταία δεκαετία τα οποία θα είναι συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ» διερωτώμεθα επ΄αυτού γιατί δεν μπήκε ο όρος το συνεργείο, ή ο υπεργολάβος που θα εκτελέσει τις εργασίες αυτές να διαθέτει την περιγραφόμενη εμπειρία.

Δεν διασφαλίζει το έργο απόλυτα αυτό. Είναι βέβαιο, ότι ο ανταγωνισμός θα είναι μειωμένος με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο αποκλεισμός ικανών τεχνικών εταιρειών με την προσθήκη των αναφερομένων απαιτήσεων περιορίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό και ακυρώνει ουσιαστικά τα εργοληπτικά μας πτυχία.

Κατόπιν αυτών και μετά την αναβολή του διαγωνισμού λόγω προσφυγής στην ΑΕΠΠ ζητούμε την απαλοιφή του φωτογραφικού όρου και την επαναδημοπράτηση του διαγωνισμού χωρίς περιορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των εργοληπτικών επιχειρήσεων».

Τι απαντά ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Γ. Αναστασάκης

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει μεταξύ άλλων ότι «με επιμέλεια και με ιδιαίτερη προσοχή έχουμε καταφέρει, και μελετήσαμε δύο βασικά έργα ενισχύσεων σχολείων τα οποία ζητούσε η εκπαιδευτική κοινότητα για χρόνια τώρα.

Η αντισεισμική θωράκιση αποτέλεσε προτεραιότητα σε ένα τόσο σημαντικό σχολικό συγκρότημα και στο πλαίσιο αυτό η μελέτη εκπονήθηκε από ένα πολύ έμπειρο μελετητικό σχήμα στο οποίο επικεφαλής είναι ο πρόεδρος των πολιτικών μηχανικών Ελλάδας .

Είναι λογικό να τίθεται ως απαίτηση να διαθέτει κάποιος που συμμετέχει στο έργο εμπειρία σε παρόμοιας φύσης έργα όπως άλλωστε είχε γίνει στο παρελθόν και στο κτήριο της πλατείας Δασκαλογιάννη και στο Αχτάρικα. Εξετάζουμε όλες τις παρατηρήσεις και τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται και θα προβούμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να συνεχιστεί η δημοπράτηση του έργου».

Όπως είναι γνωστό το σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας είναι ένα από τα ιστορικά κτήρια της πόλης, στο οποίο στεγάζονται το 53ο Δημοτικό, το 54ο Δημοτικό, το 1ο Ειδικό Δημοτικό και το 2ο Νηπιαγωγείο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία μελετήθηκε από τον Πάτροκλο Καραντινό, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα την χρονική περίοδο 1932-1938. Θεωρείται δε μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ως ένα από τα δύο σπουδαιότερα έργα του Καραντινού στο Ηράκλειο.

Πηγή: Πατρίς

Τα σχόλια είναι κλειστά.