Ηράκλειο:Ξεκίνησε στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο το 4ο Διεθνές Συνέδριο Κυκλικής Οικονομίας και Βιωσιμότητας

Ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας 19 Ιουνίου 2023 το 4ο Διεθνές Συνέδριο, Κυκλικής Οικονομίας και Βιωσιμότητας, στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.
Το Συνέδριο, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Ιουνίου διοργανώνει το Πολυτεχνείο Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τον διεθνή επιστημονικό οικονομικό οργανισμό INFER, το Harper Adams University, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Neapolis University Pafos και την Περιφέρεια Κρήτης.
Συμμετέχουν πάνω από 150 επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από 28 χώρες, ενώ διακεκριμένοι στον τομέα τους προσκεκλημένοι ομιλητές θα δώσουν διαλέξεις πάνω σε θέματα «Συστήματα κύκλου ζωής και κυκλική οικονομία» (καθηγήτρια Adiza Azapagic, Ηνωμένο Βασίλειο), «Πως να δημιουργήσουμε ένα κυκλικό μέλλον» (καθηγήτρια και πρώην υπουργός περιβάλλοντος Jacqueline Cramer, Ολλανδία), «Περιβαλλοντικά φιλικές πολιτικές και πρωτοβουλίες τροφικής εφοδιαστική αλυσίδας» (καθηγήτρια Inmaculada Martínez-Zarzoso, Ισπανία), πολυκριτήρια αξιολόγηση επιδόσεων σε επενδύσεις ESG (καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Ελλάδα).
Στην έναρξη του Συνεδρίου, χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Κυκλικής Οικονομίας και Αθλητισμού Κώστας Βαρδαβάς ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Το θέμα του συνεδρίου “Κυκλική Οικονομία και Βιωσιμότητα”, αγγίζει σχεδόν όλες τις πτυχές της ζωής μας μέσα στο περιβάλλον. Η συζήτηση αυτή παραμένει επίκαιρη εδώ και χρόνια.
Δυστυχώς μέχρι και σήμερα τα βήματα μετάβασης σε μια κοινωνία με βιώσιμο τρόπο ζωής μέσω της κυκλικής οικονομίας είναι αργά. Η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της είναι εδώ και δεν μας περιμένουν.
Η αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης πρέπει να είναι βασικοί πυλώνες εθνικών και ευρύτερα διεθνών πολιτικών. Οι κυβερνήσεις και η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα πρέπει να επιταχύνουν την μετάβαση μας στην κυκλική οικονομία με κοινωνική δικαιοσύνη.
Ως Δήμος Ηρακλείου και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης τον ΕΣΔΑΚ την Ευρωπαϊκή επιτροπή, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα συμμετέχουμε σε καινοτόμα προγράμματα που αφορούν την διαχείριση και επεξεργασία των αποβλήτων.
Παράλληλα μέσω του ΕΣΔΑΚ και με την συνεργασία Αυτοδιοίκησης και Κυβέρνησης, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε όλα τα μεγάλα έργα υποδομής που προβλέπονται στο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑΚ) και συμβάλουν στην επίτευξη των Εθνικών και Ευρωπαϊκών στόχων. Επίσης υλοποιούμε σημαντικές δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της ανακύκλωσης.
Η επιστημονική κοινότητα εκτός από το να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης κρίσεων, πρέπει και να προειδοποιεί γ αυτές . Πρέπει να εργάζεται χωρίς εμπλοκή σε πολιτικές σκοπιμότητες αναλαμβάνοντας την ευθύνη που της αναλογεί με οποιοδήποτε κόστος.
Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου, ελπίζω να έχετε μια ευχάριστη διαμονή στην πόλη μας».
Τα πρακτικά των περιλήψεων και το πρόγραμμα του συμποσίου, βρίσκονται σε ηλεκτρονική μορφή και ελεύθερα προσβάσιμα στην ιστοσελίδα του συμποσίου: https://easychair.org/smart-program/4thCESUST2023/.
Το συμπόσιο υποστηρίζεται (sponsors) από το επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Sustainability και τα Πλαστικά Κρήτης ΑΕ. Ακαδημαϊκοί συνεργάτες του συμποσίου αποτελούν το Hellenic Association for Energy Economics, το ΕURECA-PRO/European University on Responsible Consumption and Production, και το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΛΜΕΠΑ. Στους φορείς και τα δίκτυα που υποστηρίζουν το συμπόσιο (supporting partners) περιλαμβάνονται το ENIRISST – ENIRISST PLUS, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τμήμα Ανατολικής Κρήτης), το Statistics and Economics IWA Specialist Group, το CIRCUL-A-BILITY Cost group καθώς επίσης και τα μέλη των επιστημονικών προγραμμάτων ProCEedS, ReTraCE και το CO2NSTUCT.

Τα σχόλια είναι κλειστά.