Κραυγή αγωνίας για την ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων από τον προϊστάμενό της: «Αυτόν τον μήνα έχω μείνει μόνος μου»

Κραυγή αγωνίας για την ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων από τον προϊστάμενό της: «Αυτόν τον μήνα έχω μείνει μόνος μου»

Δραματική είναι η κατάσταση στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Χανίων, όπως ξεκαθάρισε την Πέμπτη στη Φανή Νικηφοράκη και το Zarpa Radio 89.6 ο προϊστάμενός της, Γιώργος Γουλιέλμος. Ο έμπειρος ψυχίατρος επισήμανε ότι έχει απομείνει μόνος του, την ώρα που η κλινική καλείται να αντιμετωπίσει σειρά περιστατικών:

«Από γιατρούς στην κλινική, εχω μείνει μόνος μου. Ήμασταν τρεις, έληξε η σύμβαση του ενός συναδέλφου, ο άλλος αρρώστησε και τώρα θα μείνω ως το τέλος του μήνα μόνος. Πέντε μέρες συνεχόμενες εφημερεύω.

Στα εξωτερικά ιατρεία βλέπω κάθε Δευτέρα καμιά 40ρια ανθρώπους. Στην κλινική έχουμε 18 νοσηλευόμενους. Έχουμε 12-13 κρεβάτια και το παλεύουμε με κυλιόμενες άδειες και διαφορους χειρισμούς, αλλά πάντα είμαστε υπέρκοροι.

Η ψυχιατρική κάθε χρόνο εξετάζει και νοσηλεύει εκατοντάδες ανθρώπους. Βλέπουμε επείγοντα περιστατικά, εισαγγελικές παραγγελίες, αναγκαστικές νοσηλείες. Έχουμε κρατούμενους, αλλοδαπούς, ειδικές ομάδες ανθρώπων. Εμπλεκόμαστε και στα ΤΕΠ. Και τα ραντεβού σήμερα πάνε για τον Μάιο».

Ο μόνος λόγος για τον οποίο η κλινική μπορεί ακόμα να λειτουργεί, είναι ότι έχει επτά ειδικευόμενους. Από τη μια ακούγεται ως σημαντικός αριθμός, από την άλλη όμως πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν λάβει την ειδικότητα και δεν μπορούν να ασκήσουν διάφορες λειτουργίες, ενώ χρειάζονται και καθοδήγηση από κάποιον πιο έμπειρο – που στην περίπτωσή μας είναι και πάλι ο κ. Γουλιέλμος:

«Το παλεύουμε μαζί με τους ειδικευόμενους. Είναι επτά, αλλά δεν δικαιούνται ούτε να υπογράψουν μια γνωμάτευση. Είναι εξαιρετικοί συνάδελφοι, με βοηθάνε πάρα πολύ. Αλλά κάποια στιγμή θα φύγουν, όταν πάρουν την ειδικότητα. Πολλοί έχουν φύγει στο εξωτερικό, έχοντας άλλες αποδοχές και δυνατότητες».

Ο κ. Γουλιέλμος τόνισε ότι και στο κέντρο Ψυχικής Υγείας υπάρχουν προβλήματα και ελλείψεις:

«Το κέντρο ψυχικής υγείας δούλευε με τρεις γιατρούς και τώρα έχει δύο. Έχουν αρμοδιότητα για διάφορες δομές, συν των εξωτερικών ασθενών που προσέρχονται για ψυχοθεραπείες και διάφορα διοικητικά θέματα που διαχειρίζονται εκτός νοσοκομείου, στο κέντρο.

Παιδοψυχίατρος δεν υπάρχει. Δύο άτομα τί να σου βγάλουν. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αντιμετωπίζεται έτσι η ψυχική υγεία. Το καλοκαίρι είχαμε αισιοδοξία γιατί καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε το κληροδότημα, αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι βρεθήκαμε ακρωτηριασμένοι από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού.

Φτιάχνουμε μια υποδομή τεράστια με το κληροδότημα Μαλινάκη αλλά οι υποδομές από μόνες τους δεν είναι επαρκείς, χρειάζεται να έχουμε και κανένα γιατρό».

Ο έμπειρος ψυχίατρος τόνισε πως σήμερα δεν είναι ελκυστικό να εργάζεται κάποιος στο ΕΣΥ, με αποτέλεσμα ειδικευόμενοι να φεύγουν και προκηρύξεις να καταλήγουν άγονες. Και αναρωτήθηκε, τί θα απογίνουν όλοι όσοι χρειάζονται ψυχιατρική φροντίδα στο νοσοκομείο Χανίων, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση:

«Δεν δίνουν κίνητρα. Πριν 35 χρόνια που πήγα εγώ στο ΕΣΥ υπήρχαν, για να πάει ένας γιατρός στη δημόσια υγεία. Όλα καταργήθηκαν με τα μνημόνια. Και ένας νέος γιατρός με 1500 ευρώ τι θα κάνει; Με τα μισά λεφτά να πηγαίνουν στο ενοίκιο και τα υπόλοιπα στην οικογένεια θα έρθει στα Χανιά; Οι συνάδελφοι στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα. Εγώ θα μπορούσα και σήμερα να συνταξιοδοτηθώ, έχω τη δυνατότητα. Δεν το κάνω αλλά το θέμα είναι, αν εγώ πάθω κάτι, οι άρρωστοι τι θα κάνουν;»

zarpanews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.