Κρήτη: Κοσμοσυρροή ενόψει Δεκαπενταύγουστου – Οι πληρότητες για το τελευταίο δεκαήμερο Αυγούστου

Τα διαθέσιμα καταλύματα συνολικά στην Κρήτη είναι ιδιαίτερα περιορισμένα για το τελευταίο δεκαήμερο Αυγούστου, καθώς η ζήτηση από εγχώριους και ξένους επισκέπτες βρίσκεται στο απόγειο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η «μεγάλη έξοδος» των εκδρομέων, καθώς χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να ταξιδέψουν είτε στα χωριά της Κρήτης για να εορτάσουν το Πάσχα του καλοκαιριού, είτε να πάρουν το καράβι ή το αεροπλάνο για να επισκεφτούν ένα νησί. Τα αεροπλάνα είναι γεμάτα, ενώ δεν υπάρχει, σύμφωνα με δηλώσεις, ούτε μία κενή θέση στο κατάστρωμα των πλοίων.

Οι διακοπές που θα κάνουν οι Κρητικοί ενόψει του Δεκαπενταύγουστου αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να χαλαρώσουν, παίρνοντας βαθιές ανάσες από ένα βαρύ χειμώνα, που περιελάμβανε κορωνοϊό και πληθωρισμό.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι όσοι θα εργαστούν τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου και θα ξεκινήσουν τις διακοπές τους το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.

Για το διάστημα 20 έως 31 Αυγούστου στην Κρήτη, για μια τετραμελή οικογένεια, υπάρχει η επιλογή για κάμπινγκ, όπου για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να κλείσει τις διακοπές του με συνολικό κόστος για τις 11 ημέρες, 557 ευρώ. Στις υπηρεσίες συμπεριλαμβάνεται ψυγείο, κοινόχρηστο μπάνιο, υπαίθριο καθιστικό, εξωτερική πισίνα και εστιατόριο. Τα διαθέσιμα καταλύματα συνολικά στην Κρήτη είναι ιδιαίτερα περιορισμένα για το τελευταίο δεκαήμερο Αυγούστου καθώς η ζήτηση από εγχώριους και ξένους επισκέπτες βρίσκεται στο απόγειο.

Σύμφωνα με δεδομένα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι πληρότητες στην Κρήτη «αγγίζουν» το 80% και η μέση τιμή διαμονής ξεπερνάει τα 200 ευρώ για αυτό το διάστημα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα από τον επίγειο παράδεισο της Κρήτης, το Ελαφονήσι, όπου ιδίως αυτό το διάστημα, «βουλιάζει» από κόσμο. Χιλιάδες είναι οι λουόμενοι που επιλέγουν την παγκοσμίως γνωστή παραλία, ενώ δωμάτιο για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δεν υπάρχει ούτε για… δείγμα.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία και για την κρουαζιέρα. Σύμφωνα με στοιχεία από την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, το 2021 έφτασαν στην χώρα μας 1.957 πλοία με 1,3 εκατ. επιβάτες.

Στα δημοφιλέστερα ελληνικά λιμάνια ξεχωρίζουν και αυτά της Κρήτης, καθώς Ηράκλειο και Χανιά βρίσκονται στην κορυφαία δεκάδα της χώρας.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη και διευθυντή του Round Travel Αντώνη Αγγουράκη, τις μέρες αυτές ο κρητικός λαός αναμένεται να ταξιδέψει. Θα επικρατήσει το αδιαχώρητο.

«Έχουν περάσει δύο ολόκληρα χρόνια πανδημίας. Η πανδημία ήταν πανταχού παρούσα. Ο τουρίστας είχε ανάγκη να ταξιδέψει και γι’ αυτόν τον λόγο κάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα. Ο τουριστικός κόσμος έχει ανάγκη να ταξιδέψει για καθαρά ψυχολογικούς λόγους. Έτσι και ο Έλληνας επιθυμεί να ταξιδέψει, καθόσον θεωρεί πως πέρασε μια δύσκολη χρονική περίοδο», ανέφερε ο κ. Αγγουράκης, ενώ συνέχισε: «Προβλέπω πως θα επικρατήσει το αδιαχώρητο τις επόμενες ημέρες. Ο περισσότερος κόσμος θα κινηθεί προς τα χωριά, καθώς η μέρα του Δεκαπενταύγουστου είναι μια οικογενειακή γιορτή. Θα πάνε στα χωριά και θα γιορτάσουν τη συγκεκριμένη μέρα. Και μετά αναμένεται να φύγουν σε άλλους προορισμούς. Εάν έκλεισαν πριν δύο μήνες τα εισιτήρια, θα πάνε στις Κυκλάδες. Τώρα είναι αρκετά ακριβά για να πας. Έχουν ακριβύνει οι τιμές στα ναύλα και στο διαμέρισμα που θα μείνουν. Εάν δεν έχουν κλείσει, θα κάνουν τον λεγόμενο σε μας “εσωτερικό τουρισμό”. Θα πάνε σε άλλα μέρη της Κρήτης για να περάσουν όμορφα».

Ο κ. Αγγουράκης, μεταξύ άλλων, τόνισε πως η ακρίβεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να τροποποιήσουν τη σκέψη τους οι Κρητικοί να πάνε διακοπές σε κάποιο νησί. «Ο χειμώνας είναι άγνωστος ακόμη σε μας», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Αγγουράκης.

Θέση ούτε για δείγμα

Η ιδιοκτήτρια και διευθύντρια του τουριστικού γραφείου Landmarks Travel επιβεβαίωσε την αντίληψη πως χιλιάδες Κρητικοί θα σηκωθούν να φύγουν για να περάσουν όμορφες στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Όπως είπε, μέχρι και τώρα δεν υπάρχει ούτε μία κενή θέση είτε σε αεροπλάνο είτε σε πλοίο.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάρα πολλοί Κρητικοί που φεύγουν για διακοπές. Πάρα πολλοί φεύγουν είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς. Ο αριθμός των αναχωρήσεων είναι μεγάλος. Δεν υπάρχει ούτε μία πτήση που να μην έχει καταληφθεί στο 100% από το αεροδρόμιο Ηρακλείου. Δεν υπάρχει καμία θέση στο κατάστρωμα όποιο πλοίο και εάν αναζητήσει κάποιος. Και κυρίως τα ξενοδοχεία της Κρήτης είναι γεμάτα. Αυτή είναι η εικόνα που έχω. Οι πληρότητες πάνε αρκετά καλά και είμαι σίγουρη πως οι Κρητικοί και κυρίως οι Ηρακλειώτες θα πάρουν τις απαιτούμενες ανάσες. Είναι τόσο μεγάλος αριθμός των Κρητικών ταξιδιωτών που δεν έχουμε ξανασυναντήσει τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει πως οι διακοπές έχουν πλέον τη μορφή μιας μεγάλης εσωτερικής ανάγκης», είπε η κ. Γεωργαλή.

Αυξημένη κινητικότητα – Δε θα πέφτει «καρφίτσα» στην Κρήτη

Οι πληρότητες τόσο στα πλοία όσο και στα αεροπλάνα είναι αρκετά μεγάλες. Πιο συγκεκριμένα, οι πληρότητες στα πλοία αγγίζουν την τελευταία εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου το 75%. Αυτό σημαίνει πολύ απλά πως σχεδόν τα πλοία είναι γεμάτα, ενώ σύμφωνα με έγκυρες και αξιόπιστες πληροφορίες, τα πλοία που θα φτάσουν το πρωί στο λιμάνι του Ηρακλείου από τον Πειραιά θα ξεπεράσουν σε πληρότητα το 90%. Πρόκειται για έναν πρωτοφανή αριθμό, εάν αναλογιστεί κανείς πως σχεδόν δύο ολόκληρα χρόνια υπήρχαν συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, που καθιστούσαν αδύνατη την άφιξη ενός τόσου μεγάλου αριθμού επισκεπτών.

Ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας υποστήριξε από την πλευρά του πως οι πτήσεις που φεύγουν και έρχονται από Ηράκλειο και Αθήνα είναι σχεδόν στο 100% σε επίπεδο θέσεων.

«Υπάρχει αυξημένη κινητικότητα στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης”. Πολλοί φεύγουν από την Κρήτη χωρίς να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι κατάγονται από εδώ. Μπορούμε να συναντήσουμε Αθηναίους ή πολίτες από άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας ή τουρίστες. Επίσης, πολύ κόσμο έχουν και οι πτήσεις που καταφτάνουν στην Κρήτη. Τόσο για τις πτήσεις που φεύγουν από την Κρήτη όσο και για τις πτήσεις που έρχονται ο αριθμός των θέσεων σε κάθε αεροπλάνο αντιστοιχεί σχεδόν στο 100%», υποστήριξε ο κ. Πλιάκας.https://www.neakriti.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.