Κρήτη:Με τα κιάλια ψάχνουν προσωπικό τα ξενοδοχεία – Τεράστιες ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε τουρισμό, κατασκευές και πρωτογενή τομέα

Σε τοπικό επίπεδο, έλλειψη προσωπικού εμφανίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα, στις κατασκευές και φυσικά στον χώρο του τουρισμού

Δύσκολη συνεχίζει να παραμένει η κάλυψη κενών θέσεων εργασίας, ιδίως στους τομείς των κατασκευών, του τουρισμού, της μεταποίησης και στον πρωτογενή τομέα. Ειδικότερα, οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας τόσο στην Κρήτη όσο και πανελλαδικά, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη θέσεων εργασίας, είναι: οι κατασκευές (ποσοστό κενών θέσεων 2,6%), η μεταποίηση (1,8%), το εμπόριο (1,7%), τα καταλύματα (4,3%), οι επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (4,0%), καθώς και η διαχείριση ακίνητης περιουσίας (1,7%) σημείωσαν τα υψηλότερα ποσοστά στενότητας.

Σε τοπικό επίπεδο, έλλειψη προσωπικού εμφανίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα, στις κατασκευές και φυσικά στον χώρο του τουρισμού. Ειδικά στον τουριστικό χώρο ήδη παρατηρείται έλλειψη προσωπικού σε κατηγορίες, όπως είναι οι καμαριέρες και οι σερβιτόροι. Αν μάλιστα δε βρεθεί εγκαίρως το προσωπικό, μιας και τα περισσότερα ξενοδοχεία αναμένεται να ανοίξουν στις 20 Απριλίου, θα σημειωθεί μεγάλο πρόβλημα στις κουζίνες, στα εστιατόρια αλλά και στην οροφοκομία στα ξενοδοχεία που ενδεχομένως να προκαλέσει θέμα στην ομαλή εξυπηρέτηση των πελατών.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου κ. Νίκος Κοκολάκης, «ολοένα και περισσότερα άτομα εγκαταλείπουν την εργασία τους στον κλάδο του τουρισμού και δεν επιστρέφουν πια. Το γεγονός ότι το επίδομα ανεργίας δίδεται πλέον μόνο τρεις μήνες και μέχρι πρότινος άγγιζε τα 480 ευρώ (σ.σ. με τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό θα ανέβει στα 510 ευρώ), οπότε και τέλος Ιανουαρίου έχει τελειώσει, και μέχρι ο ξενοδοχοϋπάλληλος να ξαναπιάσει δουλειά κάπου στον Μάιο και θα πληρωθεί τον Ιούνιο, αναγκάζει πολλούς να αναζητήσουν άλλη δουλειά και έτσι εγκαταλείπουν το επάγγελμα.

Τα νέα παιδιά, μετά και την αδιαφορία της Πολιτείας για τις Τουριστικές Σχολές, δε σκέφτονται καν να ακολουθήσουν αυτήν την επαγγελματική σταδιοδρομία. Επίσης, είχαμε το ισχυρό κίνητρο του εφάπαξ στην 20ετία, το οποίο και αυτό κόπηκε, άρα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πραγματικά κίνητρα για τους εργαζόμενους στον χώρο να παραμείνουν στο επάγγελμα, καθώς παράλληλα και οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ δύσκολες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς επεσήμανε πως «η έλλειψη των εργατικών χεριών σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας παίρνει ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις. Η αιτία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι πάνω από μισό εκατομμύριο κόσμου, πάνω στην ακμή της παραγωγικής του ηλικίας, έχει φύγει στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και ποιοτικότερη ζωή. Από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να επισημάνουμε ότι και σε κάποιους κλάδους δεν τηρούνται οι απαραίτητες πολιτικές, προκειμένου να παραμείνουν οι εργαζόμενοι. Έτσι έχουμε τα τελευταία χρόνια βίαιες μετακινήσεις σε κλάδους όπου οι εργαζόμενοι βρήκαν ένα μεροκάματο όλη τη χρονιά».

«Τα νέα παιδιά, μετά και την αδιαφορία της Πολιτείας για τις Τουριστικές Σχολές, δε σκέφτονται καν να ακολουθήσουν αυτήν την επαγγελματική σταδιοδρομία», σημειώνει ο κ. Κοκολάκης

Οι συνδικαλιστές ζητούν μέτρα και πολιτικές τέτοιες που θα δώσουν κίνητρα στους εργαζόμενους να γυρίσουν στις θέσεις εργασίας τους, αλλά κυρίως στα νέα παιδιά που έφυγαν να επαναπατριστούν.

Οι νέοι μισθοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Για την τουριστική περίοδο 2024, πάντως, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, προς ενημέρωση των εργαζομένων στον χώρο, τονίζει ότι από 01/04/2024 ισχύουν οι νέοι βασικοί μισθοί με αύξηση 5% σε όλες τις ειδικότητες βάσει της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που είναι, όπως τονίζει, «γενικώς υποχρεωτική».

«Η αιτία δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι πάνω από μισό εκατομμύριο κόσμου, πάνω στην ακμή της παραγωγικής του ηλικίας, έχει φύγει στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και ποιοτικότερη ζωή», δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΚΗ

Κατηγορίες

Α’ κατηγορία 971,83 ευρώ [υπάλληλος υποδοχής, υπάλληλος κρατήσεων Α’, θυρωρός Α, νυχτοθυρωρός Α’, μετρ, υπομέτρ ή κάπταιν, μπουφετζής, προϊστάμενος υπνοδωματίων και κοινοχρήστων χώρων, ελεγκτής ή ταμπλίστας, μάγειρας Α, υπεύθυνος Τμήματος Ζαχαροπλαστικής (αρχιτεχνίτης), αρτοποιοί, αποθηκάριος, υπάλληλοι δημοσίων σχέσεων].

Β’ κατηγορία 950,48 ευρώ (προϊστάμενος πλυντηρίου και λινοθήκης, βοηθός υποδοχής, υπάλληλος κρατήσεων Β’, υπάλληλος γραφείου, θυρωρός Β, σερβιτόρος τραπεζαρίας-σαλονιού ή ορόφων (θαλαμηπόλος), μπάρμαν ή μπαρμέιντ, μάγειρας Β’, τεχνίτης ζαχαροπλάστης, φύλακας, κόπτης κρεάτων, βοηθός προϊσταμένου/ης ορόφων, κηπουροί, ηλεκτροτεχνίτες οδηγοί με εργοδότη την ξενοδοχειακή επιχείρηση για τα αυτοκίνητα εξυπηρέτησης των κάθε είδους αναγκών της ξενοδοχειακής επιχείρησης, περιλαμβανομένης της μεταφοράς των πελατών και του προσωπικού της).

Γ’ κατηγορία 932,51 ευρώ [βοηθός σερβιτόρου, οροφοκόμος (βαλές), θυρωρός υπηρεσίας, βοηθός θυρωρείου ή μπουφέ ή εστιατορίου ή μπαρ ή λινοθήκης, γκρουμ, ντόρμαν ή εξωτερικός θυρωρός, λινοθηκάριος, μάγειρας Γ’, βοηθός τεχνίτη ζαχαροπλάστη, συντηρητής κάθε είδους, καμαριέρης/α).

Δ’ κατηγορία 890,94 ευρώ [πλύντρια, καθαρίστρια κοινοχρήστων χώρων, λαντζέρης, ντισκ τζόκεϊ, ναυαγοσώστης και εργάτης (αποθήκης, καθαριότητας ακτών, πισίνας, εργάτης γενικών καθηκόντων)].
– Προϋπηρεσία 5,90 ευρώ ανά έτος.
– Επίδομα οικογενειακών βαρών 10% (παντρεμένοι- διαζευγμένοι- μονογονεϊκοί).
– Επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης 10% (μέση εκπαίδευση- ΙΕΚ- μετεκπαίδευση), 15% Ανώτερη Σχολή.
– Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 10% προσωπικό κουζίνας, 7% λατζέρης-ισσα, 5% καμαριέρα- καθαρίστρια- εργαζόμενοι στα πλυντήρια.
– Επίδομα μεταφοράς από το Ηράκλειο προς τον τόπο εργασίας και αντίστροφα σε απόσταση μεγαλύτερη των 7 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.

Οι μισθοί αφορούν σε χρόνο εργασίας 5νθήμερο 8ωρο (40 ώρες την εβδομάδα).

Η όποια υπέρβαση ωραρίου αμείβεται βάση της εργατικής νομοθεσίας.

Κυριακές και αργίες με προσαύξηση 75% και οι νυχτερινές ώρες με προσαύξηση 25%.

Τέλος, το Σωματείο καλεί τους εργοδότες να τηρήσουν και να εφαρμόσουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά και τους εργαζομένους να την προστατεύσουν και να μην κάνουν συμφωνίες υποδεέστερες από τα προβλεπόμενα. Παράλληλα τους παρακινεί να καταγγέλλουν αν υπάρχουν περιπτώσεις μη τήρησης της Σύμβασης στο Σωματείο και στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Επίσης, ζητά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να συνεχίσουν το έργο τους με στοχευμένους και επιτόπιους ελέγχους τόσο για τον έλεγχο και την εφαρμογή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης, όσο και για τη “μαύρη” και ανασφάλιστη εργασία.https://www.neakriti.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.