Κρήτη:Νέα εταιρία Τεχνοβλαστός του ΙΤΕ παράγει αντι-ανακλαστικές γυάλινες επιφάνειες

Νέα εταιρία Τεχνοβλαστός (spin-off), η οποία αξιοποιεί κατοχυρωμένη πρωτοποριακή τεχνολογία που αναπτύχθηκε από Ερευνητές του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ), ιδρύθηκε από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) με την επωνυμία «Biomimetic», από τον Διευθυντή Ερευνών Δρ. Εμμανουήλ Στρατάκη, με συνιδρυτές τους ερευνητές του ΙΤΕ Δρ. Ευάγγελο Σκουλά, Ανδρέα Λεμονή, Αντώνη Παπαδόπουλο και Αλέξανδρο Μιμίδη. Η εταιρεία προσέλκυσε 900.000 ευρώ χρηματοδότηση σποράς (seed funding) από την Big Pi Ventures, εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων Υψηλού Επιχειρηματικού Κινδύνου (Venture Capital) του EquiFund, που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ). Είναι η δεύτερη εταιρεία spin-off του ΙΗΔΛ που χρηματοδοτείται από την Big Pi τους τελευταίους έξι μήνες.

Αντικείμενο της Biomimetic είναι η μείωση της αντανάκλασης ή της έντονης λάμψης κάτω από φως διαφανών επιφανειών ή οθονών, μέσω της επεξεργασίας τους με ακτινοβολία Λέιζερ, ιδιότητα τεράστιας σημασίας για σχεδόν οποιοδήποτε οπτικό σύστημα και ηλεκτρονική συσκευή. Για παράδειγμα, η ανακλαστικότητα του γυαλιού είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει ένα tablet στο φως της ημέρας. Οι σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής αντι-ανακλαστικού γυαλιού έχουν υψηλό κόστος, περιλαμβάνουν μια πολύπλοκη διαδικασία πολλαπλών βημάτων και απαιτούν τη χρήση χημικών, επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Συνεπώς, η ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμων και οικονομικά αποδοτικών λύσεων αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο απαιτητικά στοιχήματα της βιομηχανίας.

Η Biomimetic προσφέρει μια απλή, χαμηλού κόστους και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση. Εμπνευσμένη από τις ελληνικές λέξεις “Βίος” και “Μίμηση”, η Biomimetic, αξιοποιώντας τη σοφία της Φύσης, χρησιμοποιεί φως λέιζερ για την κατεργασία γυαλιού και άλλων διαφανών υλικών, μιμούμενη τις εκπληκτικές ιδιότητες ζωντανών οργανισμών. Συγκεκριμένα, η εταιρεία χρησιμοποιεί μεθόδους που μιμούνται τις υψηλής απόδοσης αντι-ανακλαστικές νανοδομές που βρίσκονται στα διάφανα φτερά διαφόρων ειδών Τζιτζικιών και Πεταλούδων. Η τεχνολογία έχει ένα τεράστιο φάσμα εφαρμογών σε οθόνες ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, ηλιακούς συλλέκτες και εξειδικευμένα οπτικά εξαρτήματα.

Ο Δρ. Εμμανουήλ Στρατάκης, δήλωσε: «Το όραμά μας έγινε πραγματικότητα. Οι μακροχρόνιες ερευνητικές μας προσπάθειες στο Εργαστήριο Μικρονανοδόμησης με Υπερβραχείς Παλμούς Λέιζερ του ΙΗΔΛ, σχετικά με τον τρόπο χρήσης των Λέιζερ για τη μίμηση των εξαιρετικών λειτουργιών των επιφανειών που δημιουργούνται από τη φύση, απέδωσαν καρπούς. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την ίδρυση στην Κρήτη μιας αμιγώς καινοτόμου Ελληνικής εταιρίας, με αντικείμενο τη βελτίωση της οπτικής ποιότητας του γυαλιού. Προσβλέπουμε ότι οι μελλοντικές οθόνες καθώς και άλλα προϊόντα της τεράστιας αγοράς των επιστρώσεων γυαλιού, θα ενσωματώνουν το γυαλί της Biomimetic».

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που μία πρωτοποριακή τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο ΙΗΔΛ βρίσκει πλέον τον δρόμο της προς την Κοινωνία», ανέφερε ο Καθ. Σπύρος Αναστασιάδης, Διευθυντής του ΙΗΔΛ, τονίζοντας: «Η συγκεκριμένη καινοτόμος εφαρμογή βασίστηκε σε μακροχρόνια βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, πάντα υψηλής ποιότητας, που πραγματοποιήθηκε στα Εργαστήρια του Τομέα Λέιζερ και Φωτονικής του ΙΗΔΛ στο πλαίσιο κυρίως ανταγωνιστικά χρηματοδοτούμενων ερευνητικών έργων. Όλοι οι άνθρωποι που ενεπλάκησαν στην Έρευνα είχαν ως οδηγό τους την αριστεία σε όλα τους τα βήματα. Αυτές οι αρχές καθοδηγούν την ερευνητική μας πορεία όλα τα χρόνια. Αναμένουμε πως η υψηλής ποιότητας έρευνα του ΙΗΔΛ θα οδηγήσει και σε επί πλέον καινοτομίες που θα ανταποκρίνονται στις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Κοινωνία».

Ο Δρ. Αλέξανδρος Ελευθεριάδης, συνεργάτης της Big Pi Ventures, η οποία προχώρησε στην επένδυση, πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που υποστηρίζουμε την εμπορική ανάπτυξη μιας τέτοιας πρωτοποριακής τεχνολογίας. Η Biomimetic μπορεί να μετατρέψει οθόνες φορητών συσκευών, επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιηθούν σε πολύ ευρύτερο φάσμα περιβαλλοντικών συνθηκών. Είμαστε διπλά ενθουσιασμένοι επειδή η τεχνολογία αναπτύχθηκε σε ένα ερευνητικό ίδρυμα και μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μπορεί να γεφυρωθεί η ακαδημαϊκή έρευνα με την ανάπτυξη εμπορικών προϊόντων».
Η έδρα της εταιρίας βρίσκεται στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ) που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ στο Ηράκλειο, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες εγκατάστασης πιλοτικής παραγωγής αντι-ανακλαστικών γυάλινων επιφανειών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.