Κρήτη:«Οικογενειακή» υπόθεση η «σπείρα» που πουλούσε πλαστούς Πικάσο και Βαν Γκογκ με κέρδος 6 εκ. ευρώ

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην πώληση πλαστών έργων τέχνης, δήθεν φιλοτεχνημένων από διάσημους καλλιτέχνες, διακριβώθηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΓΠΑΔ Κρήτης
Είχαν «στήσει» οικογενειακή εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείτο στην πώληση πινάκων δήθεν… έργων μυθικών ζωγράφων, όπως ο Βαν Γκογκ, ο Πικάσο και ο Μονέ, έχοντας, μάλιστα, κερδίσει πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ…

Ο λόγος για πέντε άτομα (οι τρεις εκ των οποίων συγγενείς μεταξύ τους), τα οποία έχουν ήδη ταυτοποιηθεί ως μέλη της επίμαχης οργάνωσης, η δράση της οποίας διακριβώθηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης και τους… «κοριούς» της, οι οποίοι «πρόδωσαν» την έκνομη δράση της εγκληματικής σπείρας.

Η εν λόγω υπόθεση συνιστά τεράστια επιτυχία για τις διωκτικές Αρχές γενικότερα, αλλά και για το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης: Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της έρευνας του Τμήματος με την Europol και τις βουλγαρικές Αρχές είχαν καταφέρει πριν από μερικούς μήνες να «μπλοκάρουν» τελευταία στιγμή την αγοραπωλησία πίνακα που θα πωλείτο προς… 12 εκατομμύρια ευρώ!

Επισημαίνεται ότι οι Αρχές έχουν προβεί στην κατάσχεση – μεταξύ άλλων – 18 πινάκων, πλήθους σφραγίδων και εγγράφων, αλλά και δύο φούρνων που χρησιμοποιούνταν για την παλαίωση έργων τέχνης, με στόχο αυτά να προσομοιάζουν σε… γνήσια. Ως «εγκέφαλος» της οργάνωσης φέρεται ένας 35χρονος άνδρας, ενώ βασικοί εμπλεκόμενοι φέρονται ο 61χρονος πατέρας του και η 69χρονη μητέρα του ρουμανικής υπηκοότητας.

Σύμφωνα με τις Αρχές, η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιείτο στην «κατάρτιση και πώληση σε ιδιώτες, συλλέκτες, εμπόρους και οίκους δημοπρασιών σε χώρες του εξωτερικού πλαστών έργων τέχνης και συγκεκριμένα πινάκων ζωγραφικής, δήθεν φιλοτεχνημένων από διάσημους καλλιτέχνες».

Η οργάνωση φέρεται να συστάθηκε το 2014, ενώ οι ρόλοι που είχε το καθένα από τα πέντε εμπλεκόμενα άτομα ήταν διακριτοί. Η αρχή του… τέλους της δράσης των μελών της σπείρας, τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί, ήρθε τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε και το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, σε αγαστή συνεργασία με μέλη της Europol και του Τμήματος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς των βουλγαρικών Αρχών, σταμάτησε την αγοραπωλησία πίνακα που θα πωλείτο έναντι 12 εκατομμυρίων ευρώ, στη Σόφια.

Ακολούθησαν έρευνες σε σπίτια και σε αποθήκη στην Αττική. Εκεί, οι Αρχές εντόπισαν – και κατέσχεσαν – 10 πίνακες ζωγραφικής, σφραγίδες, έγγραφα, πιστοποιητικά γνησιότητας κι έναν μεταλλικό φούρνο για την παλαίωση έργων τέχνης.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από την πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι οι επίμαχοι πίνακες ήταν εξ ολοκλήρου πλαστοί «κατ’ απομίμηση του καλλιτεχνικού ιδιώματος των ζωγράφων στους οποίους αποδίδονται, ενώ και οι υπογραφές που έφεραν ήταν πλαστές, ομοίως κατ’ απομίμηση των υπογραφών των ζωγράφων που φέρονται ότι τους δημιούργησαν».

Η έρευνα της Αστυνομίας συνεχίστηκε και τελικά προέκυψε ότι τα φερόμενα μέλη της οργάνωσης «είχαν συστήσει και ενταχθεί σε αυτή, τουλάχιστον από το 2014, με επαγγελματική δομή, διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, με σκοπό την αποκόμιση μεγάλου παράνομου περιουσιακού οφέλους, μέσω της κατάρτισης και διακίνησης πινάκων, που παρουσιάζονταν ως αυθεντικοί με πλαστά πιστοποιητικά γνησιότητας.

Τρόπος δράσης

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi), χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία και συγκεκριμένα:

«* Προμηθεύονταν τα απαραίτητα υλικά (χαρτί παλαιού τύπου, μηχανήματα παλαίωσης των έργων, σφραγίδες) για τη δημιουργία πλαστών πινάκων,

* Για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας των έργων, πλαστογραφούσαν την υπογραφή του εκάστοτε δημιουργού, αποτύπωναν πλαστές χειρόγραφες αφιερώσεις, ενώ χρησιμοποιούσαν πλαστές σφραγίδες μεταβίβασης και ψευδείς τίτλους δήθεν υπογεγραμμένους από επιφανείς ιστορικούς τέχνης της εποχής,

* Έρχονταν σε επαφή με οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού, παραπλανώντας τους για την αυθεντικότητα των πινάκων, ισχυριζόμενοι ότι προέρχονται από συλλέκτες του προηγούμενου αιώνα ή από πολιτικά πρόσωπα,

* Μέσω διεθνούς δικτύου που είχαν αναπτύξει για την προώθηση των έργων τους, αναρτούσαν τους πίνακες σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες και καταλόγους,

* Συσκεύαζαν τα έργα σε ξυλοκιβώτια και τα απέστελλαν στο εξωτερικό μέσω μεταφορικής εταιρείας (αερομεταφορά) για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας».

Τα μέλη

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης λογίζονται:

– Ένας 35χρονος ημεδαπός, που ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης είχε αναλάβει τον συντονισμό των υπόλοιπων μελών, ερχόταν σε επαφή με οίκους δημοπρασιών, διαπραγματευόταν τις αγοραπωλησίες και διαχειριζόταν τα χρήματα που αποκόμιζαν.

– Ο 61χρονος πατέρας του 35χρονου, που είχε ζωγραφικές δεξιότητες και ειδικές γνώσεις σχετικά με τη φύση και την τεχνοτροπία των ζωγράφων και κατάρτιζε τους πλαστούς πίνακες.

– Μια 69χρονη από τη Ρουμανία (σύζυγος του 61χρονου και μητέρα του 35χρονου), η οποία, εκμεταλλευόμενη την αλλοδαπή καταγωγή της, παρείχε πληροφορίες για την οργάνωση της ψευδούς διαδρομής των έργων, από τους αρχικούς δημιουργούς στα μέλη της οργάνωσης, ενώ παρουσιαζόταν ως συλλέκτρια έργων τέχνης στους υποψήφιους αγοραστές. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΡΗΤΗ TV, η 69χρονη φέρεται να συστηνόταν ως άτομο με… υψηλές διασυνδέσεις από το καθεστώς Τσαουσέσκου έως και μέλη βασιλικών οικογενειών.

Σφραγίδες πλαστογραφία
– Ένας 56χρονος, που είχε αναλάβει τη συσκευασία των πινάκων και την παράδοσή τους στις μεταφορικές εταιρείες, την είσπραξη των χρημάτων από τις αγοραπωλησίες, την παραλαβή των πλαστών εγγράφων και σφραγίδων, ενώ εκτελούσε επιπρόσθετα χρέη οδηγού της οργάνωσης.

– Ένας 48χρονος, ιδιοκτήτης καταστήματος κατασκευής σφραγίδων, που προμήθευε την οργάνωση με τις πλαστές σφραγίδες.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο 35χρονος, ο 61χρονος και η 69χρονη φέρονται ως τα βασικά μέλη της εγκληματικής σπείρας. Για του λόγου το αληθές, σε σχετικό οικονομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από το ΣΔΟΕ φέρεται να προέκυψε ότι οι τρεις διατηρούν σημαντικά χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, παρότι δεν παρουσιάζουν επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ευρήματα

Από τις έρευνες των Αρχών που έλαβαν χώρα από τον περασμένο Φεβρουάριο έως την περασμένη Τετάρτη, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής:

– 18 πίνακες ζωγραφικής (10 εκ των οποίων οι πλαστοί, κατόπιν πραγματογνωμοσύνης),

– Πλήθος σφραγίδων διαφόρων φορέων,

– Πλήθος εγγράφων (εξουσιοδοτήσεις, ιδιόχειρες επιστολές, πιστοποιητικά, υπεύθυνες δηλώσεις),

– 2 λάπτοπ,

– 2 μεταλλικοί φούρνοι που χρησιμοποιούνταν για την παλαίωση έργων τέχνης και

– Σωληνάρια, πινέλα και σπάτουλες ζωγραφικής.

Ας σημειωθεί ότι οι πίνακες ζωγραφικής που κατασχέθηκαν αναμένεται να εξεταστούν ως προς τη γνησιότητά τους, ενώ έχουν ενημερωθεί ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εικαστικών Έργων και Εφαρμογών (ΟΣΔΕΕΤΕ) και το υπουργείο Πολιτισμού.

Σε βάρος των “5” που έχουν ταυτοποιηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

https://www.neakriti.gr/

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.