Κρήτη: Όργιο «μαύρης» εργασίας καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές

«Δηλώνονται 4ωροι, αλλά δουλεύουν 12ωρα» σύμφωνα με τον Νίκο Κοκολάκη

Τέσσερις στους 10 εργαζομένους της εστίασης και του επισιτισμού δουλεύουν με διαφορετικούς εργασιακούς όρους σε σχέση με τους όρους πουν έχουν δηλωθεί στην “Εργάνη”… Αυτό ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού Μιχαήλ Ριζικιανάκης, κάνοντας σαφές πως το μεγάλο πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο αστικό κέντρο του Ηρακλείου, αλλά στην περιφέρεια. Η “μαύρη” εργασία, όπως υποστήριξε ο ίδιος και άλλοι εργατικοί φορείς, ενισχύεται συστηματικά όσο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί συνεχίζουν να παραμένουν αποδυναμωμένοι και υποστελεχωμένοι στο Ηράκλειο, με την Πολιτεία να φέρει ευθύνη.

Συγκεκριμένα, “μαύρη” εργασία μπορεί να οριστεί ως η εργασία κατά την οποία ο εργαζόμενος είναι ανασφάλιστος, δε φαίνεται πουθενά και αντίστοιχα και τα λεφτά που παίρνει δε φαίνονται στο κράτος και δε φορολογούνται (https://ti-einai.gr/mavri-ergasia/). Όπως διαφαίνεται από τον παραπάνω ορισμό, η “μαύρη” εργασία αναφέρεται σε άτομα που είναι ανασφάλιστα και εργάζονται. Μπορεί ωστόσο να περιλαμβάνει και την αδήλωτη εργασία, δηλαδή τις αμειβόμενες δραστηριότητες που είναι νόμιμες ως προς τη φύση τους, αλλά δε δηλώνονται στις δημόσιες Αρχές, με συνέπεια την αποφυγή της φορολογίας και των αντίστοιχων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης (Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, http://iobe.gr/docs/research/RES_01_02122012REP_GR.pdf).

Στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” πραγματοποίησε μια έρευνα σχετικά με τη “μαύρη” εργασία σε επίπεδα Ηρακλείου, με τον κ. Ριζικιανάκη να αναφέρει στοιχεία που προκαλούν εντύπωση.

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού έκανε σαφές πως η υγειονομική κρίση βοήθησε την ανασφάλιστη και “μαύρη” εργασία και κυρίως όλους εκείνους τους εργοδότες που εκδήλωσαν μια εργασιακή παραβατική συμπεριφορά.

«Από τις μετρήσεις που έχουν γίνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα (πριν την έναρξη του πρώτου lockdown) και συγκεκριμένα μέχρι το 2019, “πρωταθλητής” της “μαύρης” εργασίας στην Ελλάδα ήταν η εστίαση. Μέχρι το 2019, υπήρχε μια ποιοτική αναβάθμιση στην “Εργάνη”. Παρακολουθούσαμε πως πάρα πολλές συμβάσεις εργασίας ημιαπασχόλησης (4ωρες) μετατρέπονταν σε συμβάσεις πλήρους εργασίας. Η μάστιγα ήταν ότι όλοι ήταν δηλωμένοι με τετράωρα εργασίας και στην πραγματικότητα εργάζονταν 8ωρα και 10ωρα. Οι παραπάνω ώρες εργασίας, φυσικά, ήταν “μαύρες”. Λάμβαναν τα νόμιμα χρήματα στην τράπεζα και τα υπόλοιπα στο χέρι, και πολλές φορές δεν πληρώνονταν και προχωρούσαν σε καταγγελίες. Από το 2020 και έπειτα, με την εφαρμογή των lockdowns, διαπιστώσαμε πως πάρα πολλές συμβάσεις εργασίας από 8ωρες μετατράπηκαν σε 4ωρες και πολλοί συνάδελφοί μας, με βάση την ανεργία που επικράτησε, αναγκάστηκαν να δουλέψουν “μαύρα”. Τώρα υπάρχουν δουλειές. Την περίοδο ωστόσο του Απριλίου και του Μαΐου η κατάσταση ήταν σαφώς διαφορετική. Η υγειονομική κρίση βοήθησε την ανασφάλιστη και “μαύρη” εργασία και όλους εκείνους τους εργοδότες που είναι παραβατικοί. Έχουν ένα επιπλέον κίνητρο οι ιδιοκτήτες μαγαζιών, οι οποίοι λένε στους εργαζόμενους πως, “σε περίπτωση που χρειάζεσαι δουλειά, θα δουλέψεις 8ωρο και η σύμβασή σου θα είναι τετράωρη, ειδάλλως υπάρχουν πολλά άτομα που ψάχνουν εργασία”. Αυτό συμβαίνει τους χειμερινούς μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ριζικιανάκης.

«Τέσσερα στα 10 άτομα που εργάζονται στον χώρο της εστίασης και του επισιτισμού εργάζονται με πολύ διαφορετικούς εργασιακούς όρους σε σχέση με τους όρους που είναι δηλωμένοι στην “Εργάνη”», συμπληρώνει ακόμα ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού. Ταυτόχρονα, ο κ. Ριζικιανάκης έκανε σαφές πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι υποστελεχωμένοι, με την ευθύνη να βαρύνει το κράτος, ενώ υποστήριξε πως, όσο απομακρυνόμαστε από το αστικό Ηράκλειο, τόσο το φαινόμενο της “μαύρης” εργασίας είναι πιο έντονο.

«Τέσσερα στα 10 άτομα στον χώρο της εστίασης έχουν δηλωθεί με 4ωρα εργασίας και δουλεύουν full time. Οι καταγγελίες για “μαύρη” και ανασφάλιστη εργασία είναι πολλές. Αλλά, δυστυχώς, η Επιθεώρηση Εργασίας είναι υποστελεχωμένη, με αποτέλεσμα αυτές οι καταγγελίες να χρονίζουν. Και βέβαια αυτό βοηθάει τους παραβάτες, που γνωρίζουν πως η Επιθεώρηση με την υποστελέχωση δεν μπορεί να βγει και να διεξάγει ελέγχους. Ακόμη και για μια τριμερή καταγγελία, τυχαίνει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να μην τελεσιδικήσει. Είναι ευθύνη του κράτους που αφήνει υποστελεχωμένους τους μηχανισμούς και τις υπηρεσίες. Οι ιδιοκτήτες μαγαζιών που είναι εύκολα ελεγχόμενοι βρίσκονται στο κέντρο του Ηρακλείου, αλλά όσο “ανοίγεται” κάποιος από τον αστικό ιστό και εξαπλώνεται, τόσο εξαπλώνεται και η “μαύρη” εργασία», ανέφερε ο κ. Ριζικιανάκης.

Στέλιος Βοργιάς: «Η απλήρωτη υπερεργασία είναι άφθονη»

Παρέμβαση μέσω της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” έκανε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, τονίζοντας: «Υπάρχει “μαύρη” εργασία και φέτος το καλοκαίρι. Όσο δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, η “μαύρη” εργασία θα υπάρχει. Δεν έχουμε στοιχεία, ωστόσο η απλήρωτη υπερεργασία είναι άφθονη. Υφίσταται περισσότερο στους κλάδους του επισιτισμού και του τουρισμού. Όσο, μάλιστα, είναι αποδυναμωμένοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, η “μαύρη” εργασία θα οργιάζει. Αυτό είναι δεδομένο. Αυτό συμβαίνει εις βάρος των εργαζομένων, των ασφαλιστικών ταμείων και της εν γένει οικονομίας».

Νίκος Κοκολάκης: «Δηλώνονται 4ωροι, αλλά δουλεύουν 12ωρα»

«Η “μαύρη” εργασία είναι ένα μεγάλο ζήτημα ειδικά στον επισιτισμό. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στον επισιτισμό σε σχέση με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Από εκεί και πέρα, υπάρχει το πρόβλημα της απασχόλησης. Δηλώνονται οι εργαζόμενοι με 4ωρες συμβάσεις και δουλεύουν 8ωρα ή ακόμη και 12ωρα. Είναι ζήτημα η υποδηλωμένη εργασία, που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο όταν γίνει επιτόπιος έλεγχος. Μόνο έτσι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να δουν το πρόβλημα είτε από την Επιθεώρηση Εργασίας είτε από το ΠΕΚΑ. Υπάρχει πρόβλημα στον τουρισμό, αλλά πιο έντονο είναι στον επισιτισμό», ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Κοκολάκης, ο οποίος είναι πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Μαρία Αντωνακάκη: «Μεμονωμένες οι περιπτώσεις της “μαύρης” εργασίας στην εστίαση»

Από την πλευρά της, η Μαρία Αντωνακάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” υποστήριξε πως ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης και του επισιτισμού είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ έκανε σαφές πως οι περιπτώσεις των επιχειρηματιών που προβαίνουν σε “μαύρη” εργασία στο Ηράκλειο είναι μεμονωμένες. «Στον νομό Ηρακλείου υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν χάσει εργαζομένους, καθώς άλλαξαν δουλειές. Επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης και του τουρισμού δε βρίσκουν εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται σε προσλήψεις μη ειδικευμένου προσωπικού. Είναι έντονο το πρόβλημα στον χώρο μας. Όσον αφορά τη “μαύρη” εργασία, δε θεωρώ ότι είναι έντονο το πρόβλημα σε μας. Επειδή δεχόμαστε καθημερινά πολλούς ελέγχους, είναι μεμονωμένες οι περιπτώσεις των επιχειρηματιών που έχουν πρόβλημα. Στον ξενοδοχειακό και στον τουριστικό τομέα δε γνωρίζω τι συμβαίνει, αλλά θεωρώ πως εδώ στο Ηράκλειο δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα», υποστήριξε η κ. Αντωνακάκη.https://www.neakriti.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.