Κρούσματα ιλαράς: Σε επιφυλακή οι λοιμωξιολόγοι – «Υπάρχουν ποσοστά επιπλοκών»

Κρούσματα ιλαράς: Σε επιφυλακή οι λοιμωξιολόγοι – «Υπάρχουν ποσοστά επιπλοκών»

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι λοιμωξιολόγοι με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων ιλαράς στην Ελλάδα. Όπως αποκαλύφθηκε στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» της Κρήτη TV, τα τέσσερα από τα πέντε κρούσματα καταγράφηκαν στα Χανιά και μάλιστα ένα εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων

 

Με προσοχή παρακολουθούν οι λοιμωξιολόγοι την επανεμφάνιση της ιλαράς στην Ελλάδα επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη εξάλειψης της νόσου μέσα από τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ένα από τα τέσσερα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στα Χανιά όπως αποκάλυψε στο neakrtii.gr και την ΚΡΗΤΗ TV, εξακολουθεί να νοσηλεύεται με την κατάσταση της ασθενούς να είναι βελτιωμένη. Εμβολιασμό ή έλεγχο των βιβλιαρίων υγείας για τις ηλικιακές ομάδες της περιόδου πριν από την ένταξη του εμβολίου της ιλαράς στο εθνικό πρόγραμμα, συστήνει η διευθύντρια παθολογίας και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου Χανίων Ειρήνη Λαγουδάκη.

«Μετά το ’70 κι εκεί πρέπει να ψαχτούν όλοι αν θυμούνται αν το έχουν περάσει ή αν έχουν εμβολιαστεί. Αν δεν έχουν εμβολιαστεί άτομα που θα μπορούσαν να έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, ειδικά οι υγειονομικοί θα πρέπει να εμβολιαστούν», τονίζει η διευθύντρια Παθολογίας – πρόεδρος Επιτροπής Λοιμώξεων Γ.Ν. Χανίων, Ειρήνη Λαγουδάκη.

«Δεν υπάρχει διάστημα που καλύπτει ο εμβολιασμός. Όταν κάποιος εμβολιαστεί θεωρείται ότι κατά 99% είναι άνοσος. Όταν το έχει περάσει επίσης θεωρείται άνοσος εφόρου ζωής. Πριν το 1970 ο περισσότερος πληθυσμός το είχε περάσει», επισημαίνει η κ. Λαγουδάκη.

Τα τελευταία χρόνια σημαντικό μέρος του πληθυσμού έμεινε ανεμβολίαστο λόγο του αντιεμβολιαστικού κινήματος με τις επιπτώσεις να είναι σήμερα ορατές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ιός είναι ενδημικός και μπορεί να υπάρχουν κύματα εμφάνισης του, κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια. Κρούσματα είχαν καταγραφεί ξανά στην Ελλάδα το 2015 και το 2017.

«Υπάρχουν και ποσοστά επιπλοκών και εκεί είναι το όλο θέμα. Αν βγάζαμε ένα εξάνθημα και τελείωνε δεν θα υπήρχε πρόβλημα αλλά το ποσοστό των επιπλοκών μπορεί να φτάσει ακόμα και το 30%», συμπληρώνει η κ. Λαγουδάκη.

Στις περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εφαρμόζεται η προβλεπόμενη διαδικασία. Όπως επιβεβαίωσε η  πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του νοσοκομείου Χανίων υπήρξε άμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ και της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας για τα τέσσερα κρούσματα.

«Σε οτιδήποτε λοιμώδες, ειδικά στην ιλαρά που είναι υπέρμεταδοτική, ακόμα και στην υποψία, το περιστατικό άμεσα απομονώνεται, στέλνονται οι απαραίτητες εξετάσεις και μόλις υπάρχει επιβεβαίωση ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ – αν και στην περίπτωση μας η ενημέρωση έγινε από όταν τα κρούσματα ήταν ακόμα ύποπτα, ούτε καν επιβεβαιωμένα», σύμφωνα με την ίδια.

Ο καθηγητής και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Διαμαντής Κοφτερίδης, που μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV χαρακτήρισε αναμενόμενη της επανεμφάνιση της ιλαράς. «Ήταν κάτι αναμενόμενο και οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη η οποία είναι 45 φορές πάνω από το προηγούμενο έτος», όπως είπε.

Σε ανακοίνωση του ΕΟ∆Υ τονίζεται πως «µε βάση τα διεθνή επιδηµιολογικά δεδοµένα και την υψηλή µεταδοτικότητα του νοσήµατος η πιθανότητα εµφάνισης κρουσµάτων κρίνεται υψηλή. Παρόλα αυτά, σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα οροεπιδηµιολογικής µελέτης το διάστηµα 2020-2021, η ανοσία του Ελληνικού πληθυσµού κρίνεται ικανοποιητική αφού το 89.8% των συµµετεχόντων είχαν αντισώµατα έναντι της ιλαράς είτε µέσω παρελθούσας νόσησης είτε µέσω εµβολιασµού.

Δείτε το βίντεο:

Τα σχόλια είναι κλειστά.