Λ.Αυγενάκης:Ψηφίστηκε η τροπολογία για τους ειδικούς όρους δόμησης στον Καρτερό

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τους ειδικούς όρους δόμησης στον Καρτερό και την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων μελετών και έργων, για τις ανάγκες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Beach Handball 2022 και των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων 2023

-Λ. Αυγενάκης: «Για αυτές τις δύο σπουδαίες διεθνείς διοργανώσεις, αυτές τις τιμητικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς την παγκόσμια αθλητική κοινότητα, οι οποίες μας ανατέθηκαν πριν από 3 μήνες, θα υλοποιηθούν έγκαιρα και σωστά οι απαραίτητες αθλητικές εγκαταστάσεις»

-Ψηφίστηκε και η τροπολογία «Ειδικοί όροι δόμησης για την επισκευή και αναβάθμιση του Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων»

-«Σήμερα γίνεται το πρώτο γενναίο βήμα από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ώστε να ξεκινήσουν το συντομότερο τα έργα ολικής ανακαίνισης στο Κολυμβητήριο της Νέας Χώρας, που δεν έχει συντηρηθεί επί 40 χρόνια» δήλωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τους ειδικούς όρους δόμησης στην παραλία του Καρτερού, ώστε τάχιστα να δημιουργηθούν οι απαραίτητες αθλητικές εγκαταστάσεις εν όψει της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Beach Handball τον προσεχή Ιούνιο και των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023», τον Σεπτέμβριο του 2023, καθώς και για τις αναθέσεις αυτών των Έργων από την ΓΓΑ.
Τροπολογία που κατατέθηκε από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, σήμερα στη Βουλή στη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε για την τροπολογία το επείγον και απολύτως αναγκαίο του ζητήματος, καθώς «αν ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, δεν επαρκεί επ’ ουδενί το χρονικό διάστημα για την έγκαιρη Ανάθεση και ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων κατασκευής των υποδομών, που πρόκειται να φιλοξενήσουν αυτές τις σπουδαίες διεθνείς διοργανώσεις, καθώς υπάρχει ένα περιθώριο μόλις 4 μηνών. Συνεπώς, οι διοργανώσεις θα μείνουν στον «αέρα», πλήττοντας την εικόνα και την αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς» και υπενθύμισε ότι τόσο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Beach Handball όσο και οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες ανατέθηκαν στη χώρα μας μόλις πριν από τρεις μήνες.

Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε πως «ρυθμίζουμε τη δυνατότητα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) ταχείας ανάθεσης συμβάσεων μελετών και έργων, που αφορούν στην κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και βοηθητικών εγκαταστάσεων, οι οποίες είναι αναγκαίες για την διεξαγωγή:
 του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Beach Handball,
 των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων 2023,
 και των λοιπών πανελληνίων διοργανώσεων αθλημάτων θαλάσσης και παραλίας.
Επιπλέον, με το άρθρο 2 επιτρέπονται οι αναγκαίοι ειδικοί όροι δόμησης, ώστε να γίνει δυνατή η έκδοση των απαιτούμενων οικοδομικών αδειών για την εγκατάσταση προσωρινών υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Καρτερού, για τους σκοπούς των δύο σπουδαίων διεθνών διοργανώσεων».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε ακόμα στην ομιλία του στην Ολομέλεια:
«Αυτές οι σπουδαίες διεθνείς διοργανώσεις, αυτές οι υποχρεώσεις της Ελλάδας προς την παγκόσμια αθλητική κοινότητα, πρόκειται να διεξαχθούν σε αθλητικές εγκαταστάσεις, που θα κατασκευαστούν σε παραλιακή έκταση 194.330,01 τ.μ. στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ηρακλείου, για την ακρίβεια στα σύνορα με τον δήμο Χερσονήσου. Αποτελεί τμήμα μεγαλύτερης ιδιοκτησίας, η οποία ανήκει στο «Ξενία Καρτερού Ηρακλείου Κρήτης», του οποίου η χρήση έχει παραχωρηθεί έναντι ανταλλάγματος από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (Ε.Τ.Α.Δ.), στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου του Υφυπουργείου Αθλητισμού.
Οι κατασκευές αφορούν τόσο τις αμιγώς αθλητικές εγκαταστάσεις, όσο και τις βοηθητικές – συμπληρωματικές (όπως αποδυτήρια, ιατρείο, χώρο για έλεγχο ντόπινγκ, γραφεία διοίκησης, χώροι συνεντεύξεων, συναντήσεων και εργασίας δημοσιογράφων, προσωρινές εγκαταστάσεις τουαλετών κλπ). Ό,τι χρειάζεται για να διοργανώσουμε άψογα τόσο σπουδαίες διοργανώσεις.
Διευκρινίζω ότι οι εγκαταστάσεις και οι υποστηρικτικές χρήσεις που θα κατασκευαστούν για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Beach Handball σε 4 μήνες, θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο τμήμα (σχεδόν το 80%) των εγκαταστάσεων και των υποστηρικτικών χρήσεων που απαιτούνται και για τους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες τον Σεπτέμβριο του 2023.
Ενδεικτικά, για τις ανάγκες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Beach Handball πρέπει να κατασκευαστούν άμεσα 4 γήπεδα (ένα κεντρικό με λυόμενες περιμετρικές κερκίδες χωρητικότητας 2.500 θεατών, δύο χωρητικότητας 500 θεατών, ένα βοηθητικό γήπεδο, καθώς και προπονητήριο).
Ακριβώς τα ίδια γήπεδα, με την προσθήκη ενός ακόμη, θα φιλοξενήσουν και τους αγώνες:
 beach volley,
 beach soccer,
 beach tennis
 και beach handball
των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων, αλλά και άλλων αθλημάτων που θα προστεθούν.
Συμπτωματικά, από αύριο Παρασκευή, αναμένεται να επισκεφτούν το Ηράκλειο ο Ιταλός Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) Νταβίντε Τιτζάνο, ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΜΑ, καθώς και ο Λιβανός Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΜΑ για τους Αγώνες «Ηράκλειο 2023», Στρατηγός Σουχαήλ Κουρί, μαζί με τα υπόλοιπα πέντε μέλη της Επιτροπής τους, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία των προετοιμασιών. Αν είμαστε έτοιμοι έγκαιρα και σωστά, δεν θα τρέχουμε να κάνουμε «μπαλώματα» της τελευταίας στιγμής.
Παράλληλα, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Διεθνή Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης, αλλά και με την Ελληνική Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών και Εφήβων – Νεανίδων του Ιουνίου, με τη συμμετοχή 64 χωρών».
Η τοποθέτηση του κ. Αυγενάκη στην Ολομέλεια της Βουλής προκάλεσε την αντίδραση του Χρήστου Σπίρτζη και ο Υφυπουργός Αθλητισμού απάντησε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ρωτώντας τον αν έχει κάποιο πρόβλημα με το Ηράκλειο, με την αθλητική εξωστρέφεια της χώρας και τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις που επιστρέφουν στην Ελλάδα, στην οποία ξαναδείχνουν εμπιστοσύνη οι Διεθνείς Ομοσπονδίες, λόγω της πολιτικής του Υφυπουργείου Αθλητισμού και της Κυβέρνησης.

Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας είναι το εξής:

«Άρθρο 1
Ανάθεση δημόσιων συμβάσεων μελετών και έργων για τις ανάγκες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Παράκτιας Χειροσφαίρισης και των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων 2023

1. Αποκλειστικά για τις ανάγκες της διοργάνωσης: α) του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Παράκτιας Χειροσφαίρισης (BeachHandball), κατά το χρονικό διάστημα από τις13έως και τις 27Ιουνίου 2022 και β) των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων 2023, που θα διεξαχθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, μελέτες και έργα που αφορούν στην κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων που είναι αναγκαίες για τις ως άνω διεθνούς εμβέλειας αθλητικές διοργανώσεις, καθώς και στις υποστηρικτικές των εγκαταστάσεων αυτών υποδομές, αν η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης είναι κατώτερη των ορίων του άρθρου 5 του ν. 4412/2016(Α΄ 147), μπορούν να ανατίθενται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης εθνικής διάταξης, με προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση σύμφωνα με την περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 32 του ν. 4412/2016με την πρόσκληση τριών (3) τουλάχιστον οικονομικών φορέων.
2. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις και οι υποστηρικτικές υποδομές της παρ. 1 πρόκειται να κατασκευαστούν στο γήπεδο της παρ. 1 του άρθρου 2.
3. Στις περιπτώσεις της παρ. 1 το σύνολο των πράξεων της διαδικασίας ανάθεσης εκδίδεται από το αρμόδιο όργανο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη γνωμοδότηση ή εισήγηση άλλου συλλογικού οργάνου.

Άρθρο 2
Ειδικοί όροι δόμησης επί τμήματος εντός του τουριστικού ακινήτου «Ξενία Καρτερού Ηρακλείου»

1. Στο τμήμα Π.01-Π.02-Π.03-…-Π.051-Π.052-Π.01 εμβαδού τετραγωνικών μέτρων πενήντα οκτώ χιλιάδων εξακοσίων πενήντα τριών και εβδομήντα οκτώ τετραγωνικών μέτρων (58.653,78 τ.μ.) εντός του τουριστικού ακινήτου «Ξενία Καρτερού Ηρακλείου», του οποίου η χρήση έχει παραχωρηθεί έναντι ανταλλάγματος από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.) στο εποπτευόμενο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.) με την επωνυμία «Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου (Ε.Α.Κ.Η.)»,όπως αυτό το τμήμα εμφαίνεται στο συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα του Παραρτήματος I, επιτρέπεται η εγκατάσταση υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων και συνοδών υποστηρικτικών κτιρίων και η έκδοση εντός του τμήματος αυτού των αναγκαίων οικοδομικών αδειών και αδειών μικρής κλίμακας, σύμφωνα με τον σκοπό της παραχώρησης και ειδικότερα για τις εξής εγκαταστάσεις:
α. Υπαίθριες Αθλητικές εγκαταστάσεις
αα) Γήπεδα παράκτιων αθλημάτων με άμμο
αβ) Γήπεδο αντισφαίρισης (tennis)
αγ) Δύο γήπεδα τοιχοσφαίρισης (squash)
αδ) Γήπεδο ποδοσφαίρου
αε) Γήπεδο αντιπτέρισης (badminton)
αστ) Πίστα παρκούρ
αζ) Γήπεδο καλαθοσφαίρισης 3X3
β. Οικίσκοι (Μέγιστης δόμησης 1000 τ.μ.) και κερκίδες
βα) Xημικές τουαλέτες κλειστού τύπου με απολυμαντικό υγρό
ββ) Προκατασκευασμένοι οικίσκοι με φέροντα οργανισμό από κοιλοδοκούς και τοιχώματα από θερμομονωτικά πανέλαπολυουρεθάνης
βγ) Προσωρινές μεταλλικές κερκίδες
γ. Εξοπλισμός
γα) Ντουζιέρες παραλίας
γβ) Πτυσσόμενες τέντες σκίασης
γγ) Πινακίδες σήμανσης
δ. Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου
δα) Ξυλοδιάδρομοι επί άμμου
δβ) Δαπεδοστρώσεις της διαμόρφωσης στις μόνιμες αθλητικές εγκαταστάσεις
δγ) Σταθεροποιημένο χώμα στους χώρους στάθμευσης
δε) Εγκατάσταση φωτισμού
δστ) Εγκατάσταση παροχής ρεύματος
δζ) Φύτευση
δη) Εγκατάσταση συστήματος αποστράγγισης ομβρίων,

με τους κάτωθι όρους δόμησης επί του ανωτέρω αναφερόμενου τμήματος:
α) Αρτιότητα οικοπέδου: 58.653,78τ.μ.
β) Συντελεστής δόμησης: 0,10
γ) Μέγιστη κάλυψη:10%
δ) Μέγιστο ύψος: 9,00 μέτρα
ε) Ελάχιστες αποστάσεις των κτιρίων από τα όρια του τμήματος: 2,50 μέτρα
στ) Στην περιοχή Ζώνης Πρασίνου της Περιοχής Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης (ΠΕΠΔ)Vα μπορούν να χωροθετηθούν θέσεις στάθμευσης σε κατάλληλα επεξεργασμένο χωμάτινο υδροπερατό δάπεδο.
2. Η έκδοση πάσης φύσεως οικοδομικής άδειας επί του τμήματος της παρ.1 για την εγκατάσταση των κατασκευών των περ. α), β), γ), και δ) της παρ.1 πραγματοποιείται με τη διαδικασία της κατηγορίας 3 οικοδομικών αδειών με βεβαίωση όρων δόμησης.
3. Οι αναγκαίες οικοδομικές άδειες για κατασκευές ή εγκαταστάσεις εντός του τμήματος της παρ.1 εκδίδονται κατόπιν αίτησης της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ή του ν.π.δ.δ. με την επωνυμία «Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου (Ε.Α.Κ.Η.)», ως εχόντων νόμιμο δικαίωμα».

Επιπλέον, ψηφίστηκε και η τροπολογία που τακτοποιεί τις πολεοδομικές εκκρεμότητες του Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων και ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την υλοποίηση της ολικής ανακαίνισής του.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε για τη συγκεκριμένη τροπολογία ότι «δίνουμε λύση σε προβλήματα πολλών ετών, καθώς για πάρα πολλά χρόνια δεν είχε γίνει κανένα απολύτως έργο συντήρησης, με εξαίρεση μερικά μικρά έργα την περίοδο του Κυριάκου Βιρβιδάκη. Η αθλητική οικογένεια των Χανίων είχε «χορτάσει» από κενές υποσχέσεις και στομφώδεις εξαγγελίες, χωρίς καν να υπάρχουν άδειες για τις εγκαταστάσεις. Από το 1979, όταν και ολοκληρώθηκαν οι εγκαταστάσεις μέχρι σήμερα, 40 και πλέον χρόνια, δεν είχε γίνει κανένα ουσιαστικό έργο».

Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε πως «πλέον, το Ναυταθλητικό Κέντρο, όπως λειτουργεί σχεδόν ασυντήρητο, είναι επικίνδυνο για το σύνολο της αθλητικής οικογένειας των Χανίων, νομός χωρίς άλλο κολυμβητήριο! Παρά την τεράστια παράδοση στα Χανιά στην ανάδειξη κορυφαίων πρωταθλητών και πρωταθλητριών κολύμβησης και υδατοσφαίρισης, με συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα, καθώς και σε Ολυμπιακούς Αγώνες» και επισήμανε:

«Ήδη, από το 2021, αφαιρέσαμε το στέγαστρο στις δύο προπονητικές πισίνες, λόγω επικινδυνότητας. Επίσης, είναι αναγκαία, και θα γίνει άμεσα, και η καθαίρεση του στεγάστρου των κερκίδων, που είναι επίσης επικίνδυνο για το κοινό.
Σκοπός μας η ολική αναβάθμιση και αυτής της αθλητικής εγκατάστασης. Στόχος μας να δημιουργήσουμε νέο, σύγχρονο, ασφαλές και λειτουργικό Ναυταθλητικό Κέντρο, όπως αρμόζει στην αθλητική ιστορία των Χανίων.
Με τη διάταξη, προτείνουμε την αλλαγή των όρων δόμησης σε χαμηλούς συντελεστές (0,6) και ανοίγουμε τον δρόμο για την ανακατασκευή του.
Ωστόσο, αν δεν προβλεφθούν άμεσα ειδικοί όροι δόμησης, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, τότε δεν μπορεί να καταστεί δυνατή η αναβάθμιση της αθλητικής εγκατάστασης. Συνεπώς, προσαρμόζουμε ειδικούς όρους δόμησης στην υφιστάμενη πολεοδομική κατάσταση, αναφορικά με το οικόπεδο, το οποίο ανήκει στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και βρίσκεται επί της Ακτής Κανάρη, εντός της επέκτασης του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης των Χανίων.
Κι έτσι θα επιτύχουμε τη συνολική αναβάθμιση του Ναυταθλητικού Κέντρου. Τέλος Μαρτίου, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης -όπως μας ενημέρωσε- θα έχει ολοκληρώσει τις Μελέτες και τα Τεύχη Δημοπράτησης και θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και τα επόμενα βήματα.
Σήμερα γίνεται το πρώτο γενναίο βήμα από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και πρέπει να γίνουν το συντομότερο οι εργασίες, διότι είναι πολλές οι διοργανώσεις που πρέπει να φιλοξενηθούν στο Ναυταθλητικό Κέντρο Χανίων».
Η τοποθέτηση του Υφυπουργού Αθλητισμού στην Ολομέλεια της Βουλής προκάλεσε την αντίδραση του Χρήστου Σπίρτζη και ο κ. Αυγενάκης απάντησε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για «πολιτική υποκρισία», για τις κενές υποσχέσεις που έταζε η προηγούμενη Κυβέρνηση και ζήτησε από τον κ. Σπίρτζη να μην φέρνει σε δύσκολη θέση τον συνάδελφό του, Παύλο Πολάκη, Βουλευτή Χανίων, ο οποίος παρακολουθούσε σιωπηλός εντός της αίθουσας.

Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας είναι το εξής:

«Ειδικοί όροι δόμησης για την επισκευή και αναβάθμιση του Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων

Σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, που ευρίσκεται επί της Ακτής Κανάρη εντός της επέκτασης του ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως των Χανίων, εμβαδού τετραγωνικών μέτρων εννέα χιλιάδων ενενήντα τριών και είκοσι οκτώ τετραγωνικών μέτρων (9.093,28 τ.μ.), όπως αυτό εμφαίνεται στο συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα του Παραρτήματος ΙI, ορίζονται οι κάτωθι νέοι ειδικοί όροι δόμησης:
1. Συντελεστής δόμησης: 0,6
2. Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη: 60,00%
3. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος για αθλητικές εγκαταστάσεις: 12,00 μ.
4. Πλάγιες αποστάσεις:
α) για νέα κτίσματα με πρόσωπο επί της Ακτής Κανάρη: 6,00 μ.,
β) για νέα κτίσματα με πρόσωπο σε όλες τις άλλες πλευρές: απόσταση Δ (3,00 μ. + 10% του πραγματοποιούμενου ύψους), και
γ) ως έχουν για τα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα, σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν.4067/2012 (A’ 79) και τις κατασκευές, που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των ν.4014/2011 (A’ 209), 4178/2013 (A’ 174) και 4495/2017 (A’ 167).

Τα σχόλια είναι κλειστά.