Μανώλης Συντυχάκης:Αντιδραστική μεταρρύθμιση προσαρμογής του αστικού επιτελικού κράτους στις ανάγκες του κεφαλαίου

Το νομοσχέδιο για τον εσωτερικό έλεγχο του Δημοσίου είναι μία μνημονιακή εκκρεμότητα, προαπαιτούμενο του νέου κύκλου της αξιολόγησης που διενεργεί η ΕΕ με πρόσχημα τη διαφάνεια, επισήμανε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου του υπ. Εσωτερικών με τίτλο «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημόσιου Τομέα, Σύμβουλος Ακεραιότητας στη Δημόσια Διοίκηση και άλλες διατάξεις για τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Πρόκειται για μία ακόμα αντιδραστική μεταρρύθμιση του αστικού επιτελικού κράτους με στόχο να προσαρμοστεί ο δημόσιος τομέας και η δημόσια διοίκηση στις ανάγκες του κεφαλαίου και να το υπηρετήσουν σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης.

Όπως σημείωσε, παρά την ύπαρξη αρκετών ελεγκτικών μηχανισμών στους φορείς του Δημοσίου, ακόμη και σήμερα, τα προβλήματα δεν επιλύθηκαν, αλλά διογκώθηκαν. Έφερε ως παράδειγμα τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας που, λόγω των μεγάλων ελλείψεων, σήμερα έχουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες του λαού για την αντιμετώπιση του φονικού ιού. Έφερε ως παράδειγμα, ακόμα, τα προβλήματα στην Εκπαίδευση, αλλά και στην Τοπική Περιφερειακή Διοίκηση που λόγω της χρόνιας αδιοριστίας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, επικρατούν ευέλικτες εργασιακές σχέσεις σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα τρωτά της δημόσιας διοίκησης με ξεπερασμένα υλικά, σημείωσε και κατήγγειλε πως όλες οι κυβερνήσεις οικοδόμησαν έναν δημόσιο τομέα κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες της αγοράς, στη λογική του κόστους – οφέλους, στην εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου.

Όσον αφορά τον σύμβουλο ακεραιότητας, επισήμανε ότι πρόκειται για έναν ακόμα μηχανισμό ελέγχου των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν πικρή πείρα από ανάλογες πρακτικές και εξακολουθούν να ζουν στο πετσί τους την αναξιοκρατία και την προώθηση των «ημετέρων» σε θέσεις ευθύνης. Σημείωσε πως ο σύμβουλος ακεραιότητας, που θα γίνεται αποδέκτης καταγγελιών παρενόχλησης ή παρατυπιών κλπ., με το πρόσχημα της εμπιστευτικότητας που επικαλείται η κυβέρνηση, θυμίζει άλλες εποχές και πρακτικές, όπως οι Διευθύνσεις Πληροφοριών Ασφάλειας στον Στρατό. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν ανάγκη από τέτοιους μηχανισμούς, αλλά από μαζικές προσλήψεις προσωπικού, από μαζικούς διορισμούς για κάλυψη κενών, από επιλογές και κρίσεις με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια κ.ά.

Κατήγγειλε, επίσης, την ανούσια αντιπαράθεση που εκδηλώθηκε στη συζήτηση μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ οι οποίοι με μπόλικη υποκρισία και παρότι συμφωνούν με τους μηχανισμούς του εσωτερικού ελέγχου, κάνουν προσπάθεια να δείξουν ότι διαφωνούν με κριτήριο μία φωτογραφική διάταξη για τον ΑΣΕΠ και την πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει πρόσωπο επιλογής της στη θέση του προέδρου.

Τέλος, εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς στους ΟΤΑ, που προβλέπει το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι αυτοί δίνουν νέα ώθηση στην ιδιωτικοποίηση και τη διασύνδεση των δήμων με επιχειρήσεις.

Ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε ακόμα στο άρθρο που αφορά τη νομική υποστήριξη υπαλλήλων του κράτους, που πληρώνουν από την τσέπη τους τα έξοδα και περιμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και χρόνια, για να αποζημιωθούν. Για το συγκεκριμένο άρθρο, το ΚΚΕ έχει καταθέσει τροπολογία, ώστε να αποτρέπεται αυτή η πρακτική

Αναφέρθηκε, επίσης, και στη δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για να αντιμετωπιστεί μία αδικία σε βάρος των αποφοίτων των Νυχτερινών Λυκείων και ΕΠΑΛ, στους οποίους ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη θέτει πρόσθετα εμπόδια για την πρόσβασή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Τα σχόλια είναι κλειστά.