Η Ντόρα Μπακογιάννη στο 6ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο στα Χανιά

Μιλώντας στο 6ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο που πραγματοποιείται στα Χανιά η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε «O πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος μαίνεται εδώ και 5 μήνες, έχει επηρεάσει δραματικά το ενεργειακό τοπίο, την ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητα του κόσμου, και φυσικά της Ευρώπης. Πριν από τον πόλεμο, πριν από τη χειραγώγηση των τιμών της ενέργειας από τον Πρόεδρο Πούτιν και την διαθεσιμότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου που είχε ως αποτέλεσμα την ενεργειακή κρίση που βιώνουμε σήμερα, η ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ ήταν φιλόδοξη. Χρειαζόμασταν περισσότερη πράσινη ενέργεια, χρειαζόμασταν να περιορίσουμε τις εκπομπές ρύπων και τη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας με καθαρή, μηδενική παραγωγή έως το 2050» .

«Σήμερα, ο στόχος είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς αντιμετωπίζουμε τρεις μεγάλες προκλήσεις:
• πώς να μειώσουμε γρήγορα την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, με σκοπό την επιβολή εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο και, ενδεχομένως, το φυσικό αέριο και να μπορούν τα κράτη μέλη της ΕΕ να το υποστηρίξουν
• πώς να οικοδομήσουμε νέες συνεργασίες με τρίτες χώρες γύρω από την πράσινη τεχνολογία και τις πρώτες ύλες, για την προστασία της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας μακροπρόθεσμα

• τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων στο πακέτο Fit for 55 ώστε η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να γίνει πραγματικότητα
Οι συγκεκριμένες προκλήσεις απαιτούν σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές, στη στήριξη της πρόνοιας για να βοηθήσουμε τα αδύναμα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, και σε πολιτική και διπλωματική δέσμευση.
Αυτό που είναι σημαντικό να επισημανθεί είναι ότι η ΕΕ ανταποκρίνεται στην πρόκληση της διαφαινόμενης ενεργειακής ασφάλειας, και μάλιστα με μικρά, σταθερά βήματα, δημιουργεί τα θεμέλια για μια κοινή ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ» πρόσθεσε.
Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρξαν, από την πρώτη μέρα, επικεντρωμένοι και προσανατολισμένοι σε αυτόν τον στόχο. «Τόσο για την ενεργειακή μετάβαση όσο και για την κλιματική αλλαγή, η χώρα μας βρίσκεται στην πρωτοπορία των χωρών της ΕΕ για την προώθηση της νομοθεσίας και των στρατηγικών πολιτικών, που σήμερα εφαρμόζονται» είπε.

«Οι επενδύσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που μετατρέπουν την περιοχή σε ενεργειακό κόμβο, η επένδυση σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης LNG, οι πολιτικές για τα φωτοβολταϊκά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η συνεργασία με την Αίγυπτο, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και οι πολιτικές που στηρίζουν τον καταναλωτή και επιχειρηματία είναι μόνο λίγα παραδείγματα που καταδεικνυουν την ετοιμότητα της χώρας μας» τόνισε.
Καταλήγοντας η πρώην υπουργός υπογράμμισε «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το διακύβευμα είναι υψηλό. Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας δεν είναι εύκολες, αλλά δεν είναι ανυπέρβλητες. Με ενότητα μπορούμε να τις ξεπεράσουμε.
«Για την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας και κυριαρχίας, καθώς και των φιλόδοξων πράσινων στόχων της ατζέντας για την κλιματική αλλαγή, χρειαζόμαστε ασφάλεια, σταθερότητα και στρατηγικό σχεδιασμό.
Η Ελλάδα ως κομβικό κράτος μέλος της Ε.Ε για τις πολιτικές για ένα πράσινο και βιώσιμο μέλλον, και ως η γέφυρα μεταξύ της Ε.Ε και των νοτιοανατολικών χωρών, μπορεί να συνεισφέρει, μπορεί να καινοτομεί, και πάνω από όλα η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί» τόνισε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.