Ο Υπουργός Κ.Χατζηδάκης τα λέει ολα στον ΣΚΑΪ

Συνέντευξη υπουργού ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά

Γ.Α.: Το είπατε και το κάνατε κ. Χατζηδάκη, καλημέρα. Τι κάνετε;

Κ.Χ.: Καλημέρα.

Γ.Α.: Καλωσήρθατε. Καλά είστε;

Κ.Χ.: Προφανώς πρέπει να τιμήσουμε τις προεκλογικές μας υποσχέσεις. Και επίσης πρέπει να πάμε γρήγορα για να καταλάβει και ο κόσμος τη διαφορά.

Γ.Α.: Το γρήγορα είναι… θα μας αιφνιδιάσετε εκτός από τον ΕΝΦΙΑ και με κάτι άλλο για φέτος κ. Χατζηδάκη; Εσείς το ξέρατε ότι ο Μητσοτάκης θα φέρει τον ΕΝΦΙΑ ένα χρόνο πιο νωρίς; Ή αιφνιδίασε κι εσάς;

Κ.Χ.: Μ’ αυτό που θέλουμε να σας αιφνιδιάσουμε είναι με την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα. Γιατί η Ελλάδα ήταν μια σχεδόν ξεγραμμένη περίπτωση. Θεωρούσαν ότι θα είμαστε μια χώρα σε απομόνωση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς ελπίδα και χωρίς προοπτική και η απόφασή μας είναι να εκπλήξουμε ευχάριστα και εδώ και στο εξωτερικό και αυτό θέλει σχέδιο, αποφασιστικότητα, ταχύτητα.

Γ.Α.: Μάλιστα. Κύριε υπουργέ. Πάμε κατευθείαν στα θέματα τα οποία προέκυψαν. Έχουμε και τις ποινές, οι οποίες έρχονται από την Ευρώπη για λάθη του παρελθόντος, αλλά θέλω να πάω στα τιμολόγια. Πώς είναι δυνατόν κάποιος με μια τεράστια ακίνητη περιουσία, 24.000 ευρώ χρέη στη ΔΕΗ, ένα κάρο λογαριασμούς στην τράπεζα, και να μην πληρώνει τα χρέη του;

Κ.Χ.: Μάλιστα. Λοιπόν, ακούστε, υπάρχει εδώ η θεωρία σε πολλά μέσα ενημέρωσης ότι οι φτωχοί χρωστάνε στη ΔΕΗ κτλ. Προφανώς χρωστάνε και πολλοί φτωχοί άνθρωποι, αλλά η κατεύθυνση η δική μας είναι σε σχέση με τους φτωχούς να μην υπάρχει πίεση. Διότι υπάρχει και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή φτώχεια, υπάρχει το κοινωνικό οικονομικό τιμολόγιο. Θα υπάρχει πίεση όμως σε αυτούς που παριστάνουν τους φτωχούς, ενώ δεν είναι. Και χθες αποκαλύφθηκε από την επιχείρηση [τη ΔΕΗ] η ιστορία με αυτόν στην Κηφισιά, με τη βίλα, με τα 1.000 περίπου τ.μ., που είχε μπει στο κοινωνικό τιμολόγιο και δεν πλήρωνε στη ΔΕΗ. Λοιπόν, εδώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση.

Γ.Α.: Θα πάτε σε διασταυρώσεις πια;

Κ.Χ.: Θα είμαστε αμείλικτοι. Η ΔΕΗ έχει προσλάβει ειδική εταιρεία που ασχολείται με το θέμα αυτό και οι έλεγχοι αυτοί θα ενταθούν και θέλω να σας πω το εξής.

Γ.Α.: Έχουμε και άλλες περιπτώσεις ρευματοκλοπής;

Κ.Χ.: Ακούστε, ακούστε. Προφανώς, αλλά δείτε πού είναι εντοπισμένο το θέμα. Τα μισά λεφτά που οφείλονται στη ΔΕΗ της τα χρωστάνε 60.000 άνθρωποι.

Γ.Α.: Υψηλού εισοδήματος;

Κ.Χ.: Βεβαίως. Λοιπόν, εκεί θα δοθεί η έμφαση. Διότι, ακούστε, εγώ δεν μπορώ να είμαι το θύμα όλης αυτής της ιστορίας. Να δέχομαι την κριτική των συνδικαλιστών, της αντιπολίτευσης κτλ. και να μένω άπρακτος. Θα αποκαλυφθούν όλα, θα κυνηγηθούν αυτοί που πρέπει και θα μπει μια τάξη.

Γ.Α.: Δηλαδή έχουμε ανθρώπους που έχουν υψηλά εισοδήματα και δεν πληρώνουν τη ΔΕΗ; Να το πούμε ευθέως.

Κ.Χ.: Ναι, γιατί έχει διαμορφωθεί μια κουλτούρα μη πληρωμών, με τη λογική ότι «ωχ, τι πάθαμε, όλοι είμαστε φτωχοί και όλοι καταστραφήκαμε». Έχουν κρυφτεί μέσα στους πραγματικούς φτωχούς και άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι φτωχοί και οι οποίοι τελικά ζημιώνουν την επιχείρηση. Σας είπα 800 εκατ. οφείλονται από 60.000 ανθρώπους.

Γ.Α.: Ωραία, μπείτε μέσα λοιπόν, δείτε αξία περιουσίας, δείτε καταθέσεις και τσιμπήστε τον κύριο αυτό. Δεν μπορεί να έχει 200.000 και 400.000 στην τράπεζα και να μην πληρώνει τη ΔΕΗ.

Κ.Χ.: Και δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν θέματα με τις ρευματοκλοπές.

Γ.Α.: Εκεί πού είμαστε;

Κ.Χ.: Είμαστε στο ότι δυστυχώς επί χρόνια δεν έχει προχωρήσει το σύστημα των λεγόμενων έξυπνων μετρητών. Διότι αν είχε προχωρήσει θα μπορούσε το πράγμα να πιαστεί, να αντιμετωπιστεί.

Γ.Α.: Άρα πού πάμε; Σε άλλους μετρητές τώρα;

Κ.Χ.: Σε άλλους μετρητές. Όλη η Ευρώπη έχει.

Γ.Α.: Θα αλλάξουμε τους μετρητές για να γίνει αυτό;

Κ.Χ.: Μα χρειάζεται να προχωρήσουν γρήγορα οι διαγωνισμοί, αλλά πρωτίστως χρειάζεται να στηριχθεί η επιχείρηση. Να μπουν θεμέλια. Διότι εδώ δεν ξέρεις από πού να πρωτο-ξεκινήσεις. Είπατε προηγουμένως μας παραπέμπει η Ευρώπη. Φαντάζομαι εννοούσατε ένα θέμα, που βγήκε χθες…

Γ.Α.: Για τους λιγνίτες, ναι. Να κλείσουμε το προηγούμενο πρώτα και μετά να πάμε στους λιγνίτες.

Κ.Χ.: Είναι πολύ σημαντικό, γιατί εγώ έχω να σας πω στοιχεία γι’ αυτό.

Γ.Α.: Κύριε υπουργέ στο σπίτι σας κάθε πότε μετράει το ρεύμα ο ειδικός;

Κ.Χ.: Ε τώρα, κάθε τέσσερις μήνες υποθέτω, δεν ξέρω.

Γ.Α.: Κάθε τέσσερις. Γιατί να μην μετράει κάθε μήνα; Γιατί σε κάθε τέσσερις μήνες ανεβαίνω κλίμακα και πληρώνω παραπάνω. Θα το δείτε αυτό; Να έρθει μια εξισορρόπηση στο ρεύμα.

Κ.Χ.: Καλά, θα το δούμε αυτό. Πιστέψτε με ότι τα θέματα είναι πολύ πιο μεγάλα από αυτό κ. Αυτιά. Μακάρι να ήταν αυτό το θέμα μας. Θέλω να σας πω για τους λιγνίτες…

Γ.Α.: Όχι, πριν πάμε στους λιγνίτες. Αύξηση τιμών το αποκλείετε για το ‘19 και το ‘20;

Κ.Χ.: Μιλήσαμε γι’ αυτό.

Γ.Α.: Τελειωμένο;

Κ.Χ.: Μίλησα τη Δευτέρα στη Βουλή και είπα ότι προφανώς υπάρχει ανάγκη να υπάρξει μία ταμειακή ένεση στη ΔΕΗ, με πολλούς τρόπους, με χρήματα που της οφείλει το κράτος, με διάφορα [άλλα]. Αλλά σίγουρα και με μια αναπροσαρμογή των τιμολογίων. Όμως είπα ότι την ίδια στιγμή η όποια αναπροσαρμογή των τιμολογίων θα αντισταθμιστεί απολύτως με δύο άλλες παρεμβάσεις. Με την μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, που την έκανε πρόσφατα η προηγούμενη κυβέρνηση, και με τη μείωση του λεγόμενου ΕΤΜΕΑΡ, που είναι τα χρήματα που πληρώνουν οι καταναλωτές στο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τις ΑΠΕ. Εκεί υπάρχει ένα πλεόνασμα.

Γ.Α.: Κι αν τελειώσει το πλεόνασμα πού θα βρούμε λεφτά;

Κ.Χ.: Όχι, δεν θα τελειώσει γιατί υπάρχουν- θα μπλέξουμε με τεχνικά- όλα αυτά συνδέονται με τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Και επομένως επειδή αυξάνεται το ποσό κάθε χρόνο, λόγω της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διοξείδιο του άνθρακα, το πλεόνασμα αυτό είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρχει με βάση τα δεδομένα που έχουμε και άρα η μείωση αυτή θα είναι μια σταθερή μείωση. Επομένως, η ΔΕΗ, στο λογαριασμό που θα παίρνουμε στο σπίτι, θα εισπράττει μεγαλύτερο κομμάτι από το συνολικό λογαριασμό. Ωστόσο, λόγω των άλλων δύο μειώσεων ο καταναλωτής θα πληρώνει τα ίδια και θα ‘ρθει μία η άλλη.

Γ.Α.: Ένα αυτό. Στη ρευματοκλοπή θα είστε αμείλικτοι; Θα αυξήσετε τις τιμές ώστε να μην έχουμε αυτό το φαινόμενο και πληρώνουν άλλοι αντί άλλων;

Κ.Χ.: Λοιπόν, κοιτάξτε, εδώ δεν είναι αστείο. Εάν δεν υπάρχει ΔΕΗ, δεν θα υπάρχει χώρα, πρέπει να το καταλάβουμε. Θα γυρίσουμε 10ετίες πριν. Επομένως είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε όλα όσα χρειάζονται. Εδώ τα προβλήματα είναι δεκάδες, είναι εκατοντάδες. Να σας πω αυτό που πήγα να πω προηγουμένως για τους λιγνίτες γιατί δεν είναι αυτό που νομίζετε, μόνο. Δεν είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε προειδοποιητική επιστολή και μας λέει «τι γίνεται με αυτά τα εργοστάσια;». Κύριε Αυτιά από τις έρευνες που έκανα αυτές τις μέρες, από τα στοιχεία από τα οποία έχω δει, υπάρχουν πια παλιά λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ, τα οποία αν τα είχαμε κλείσει και πληρώναμε τους εργαζομένους με τα λεφτά που παίρνουν σήμερα, θα μας στοίχιζαν φθηνότερα. Διότι η πολιτική η οποία είχε εφαρμοστεί ήταν μια πολιτική… πάντως σοβαρή δεν θα τη χαρακτήριζα. Διότι να σας πω τι έχει συμβεί. Δεν είναι μόνο ότι απαξιώνονται τα εργοστάσια καθώς περνούν τα χρόνια είναι λιγότερο λειτουργικά κτλ. Είναι αυτή η πολιτική των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική, που όλες οι βιομηχανίες που μολύνουν, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής, πληρώνουν ένα σωρό λεφτά και κάθε χρόνο περισσότερα και περισσότερα. Λοιπόν, είναι προφανές ότι η χώρα θα πρέπει να πάει στην εποχή μετά-λιγνίτη. Να πάει σε μία σταδιακή απολιγνιτοποίηση. Το λέω για να μην τρομάξουν και οι άνθρωποι που μας βλέπουν στην Κοζάνη, στη Φλώρινα, στη Μεγαλόπολη. Δεν μιλάμε για αύριο το πρωί. Προφανώς θα πρέπει να πάμε με προσοχή. Και θα πρέπει να υπάρξει και μια μετάβαση και θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε και πόρους από την ΕΕ για αυτή τη μετάβαση. Αλλά δεν είναι καθόλου λογικό να λειτουργείς ένα εργοστάσιο το οποίο αν το είχες κλειστό και πλήρωνες τους εργαζόμενους θα σου στοίχιζε λιγότερο. Είναι σαν την ιστορία που μου είχε τύχει παλιότερα με τον ΟΣΕ.

Γ.Α.: Εγκαλείτε τον πρώην υπουργό Ενέργειας;

Κ.Χ.: Μα δεν είναι προσωπικό το θέμα.

Γ.Α.: Ε, ωραία δεν βρέθηκε ένας υπουργός να πει στον Τσίπρα, δαπανούμε 1.000 ευρώ, ενώ αν κλείσει αυτό το πράγμα θα δαπανούμε 500; Και δεν θα απολυθεί κανείς.

Κ.Χ.: Είναι θέμα του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού, συνολικά της κυβέρνησης. Διότι εφάρμοσαν μία πολιτική που στη ΔΕΗ ξεπερνάει κάθε φαντασία. Δείτε, εγώ στη Βουλή κ. Αυτιά, βγήκα και είπα ότι στο κτηματολόγιο έκαναν δουλειά, ότι στους δασικούς χάρτες έκαναν δουλειά. Δεν έχω καμία δυσκολία να αναγνωρίσω το σωστό. Έτσι έχω μάθει από το σπίτι μου, έτσι μεγάλωσα, αυτή είναι η πολιτική μου παιδεία. Αλλά αυτά που έγιναν στη ΔΕΗ είναι, δηλαδή πώς να σας πω, δεν μπορεί να τα φανταστεί άνθρωπος! Δηλαδή, πήγαν και έκαναν το εξής: Να το ξαναπώ, να το καταλάβουν και οι τηλεθεατές. Υπήρχε ένα σχέδιο με τον Σαμαρά, να ιδιωτικοποιηθεί το ⅓ της επιχείρησης και τα λεφτά να μπουν στο ταμείο της ΔΕΗ, να ενισχυθεί η ρευστότητά της και να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της. Το εγκατέλειψαν αυτό για να μην θεωρηθεί ότι είναι, υποτίθεται, φιλελεύθεροι και ούτω καθεξής. Και στη θέση του κάνανε μία δωρεάν ιδιωτικοποίηση. Χωρίς λεφτά για τη ΔΕΗ. Αποφάσισαν να πάει η ΔΕΗ από το 90% της αγοράς στο 50%, χωρίς αντάλλαγμα. Λοιπόν, αυτό θα το γράψει η ιστορία, είναι για τα ρεκόρ γκίνες. Δεν υπάρχει. Αυτά έχω να χειριστώ. Και γι’ αυτό η επιχείρηση χρεοκόπησε.

Γ.Α.: Κοιμάστε ήσυχος το βράδυ;

Κ.Χ.: Προφανώς όχι, γιατί φοβάμαι μην έχουμε θέμα και με τα μπλακάουτ και τα λοιπά. Αλλά αυτό είναι δικό μου θέμα. Για πετύχουν αυτό που σας είπα, έκαναν ένα σύστημα με τους διαγωνισμούς, με τις δημοπρασίες ενέργειας, στις οποίες η ΔΕΗ πήγαινε με μία τιμή Χ που της κόστιζε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στους διαγωνισμούς αυτούς πουλούσε- στους ανταγωνιστές της παρακαλώ- φθηνότερα! Εμείς θα τα καταργήσουμε αυτά. Και περίμενα και μία κουβέντα από τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ η οποία τόσο καιρό το έθετε και έλεγε να καταργηθούν αυτά τα ΝΟΜΕ, οι δημοπρασίες, γιατί ωφελούν τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ. Πράγματι ωφελούσαν τα συμφέροντα, που ανταγωνίζονται τη ΔΕΗ, εναντίον των οποίων ξιφουλκούσε ο κ. Τσίπρας. Και ερχόμαστε εμείς και τα καταργούμε. Ε, ας πει μία κουβέντα. Αντί μόνο κριτική, κριτική, κριτική.

Γ.Α.: Το κοινωνικό τιμολόγιο θα το κρατήσετε;

Κ.Χ.: Προφανώς και θα το κρατήσουμε. Να σας πω και κάτι. Είναι πρώτον υποχρέωσή μας απέναντι στην ΕΕ. Αλλά δεύτερον και κυριότερο κ. Αυτιά, είναι υποχρέωση απέναντι στη συνείδησή μας. Να το ξέρετε ότι δεν είναι μονοπώλιο η ανθρωπιά σε αυτόν τον τόπο. Και αυτό δεν πρόκειται να το ανεχτώ από κανέναν φίλο μας του ΣΥΡΙΖΑ και από οποιονδήποτε άλλον. Εν πάση περιπτώσει, εμείς παρουσιάσαμε ένα σχέδιο πολυπαραμετρικό κ. Αυτιά, που έχει 10 άξονες. Υπάρχουν, από τη μια μεριά, οι ενέσεις ρευστότητας, που πρέπει να γίνουν στη ΔΕΗ, και εκεί πρέπει να τελειώσουμε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Διότι στο τέλος Σεπτεμβρίου θα βγει ξανά η έκθεση της Ernst & Young, βγαίνει τακτικά γιατί είναι εισηγμένη επιχείρηση η εταιρεία και πρέπει να έχουμε περάσει τις εξετάσεις της ρευστότητας. Διαφορετικά θα έχουμε κακά μαντάτα για τη ΔΕΗ. Και πρέπει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, που θα έρθει πάλι η τρόικα εδώ πέρα- γιατί θεωρητικώς έχουμε απαλλαγεί από τα μνημόνια, αλλά πρακτικώς θα τους έχουμε κάθε τρεις και λίγο, λόγω των κατορθωμάτων και της προηγούμενης κυβέρνησης- μέχρι τότε πρέπει να έχουμε κλείσει μαζί τους μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα εξυγίανσης της επιχείρησης, τα οποία τα έχουμε παρουσιάσει και τα οποία θα τους τα εξηγήσουμε. Και πιστεύω ότι θα περάσουμε μπροστά. Αλλά είναι μια προσπάθεια που είναι συνεχής. Θα την κάνει βασικά ο νέος μάνατζερ που θα μπει στη ΔΕΗ σύντομα.

Γ.Α.: Οι 120 δόσεις θα πάνε στη ΔΕΗ;

Κ.Χ.: Όχι. Το λέω ξεκάθαρα. Διότι είναι μια ειδική περίπτωση. Αν μπουν οι 120 δόσεις στη ΔΕΗ σημαίνει ότι θα πληρωθούν τα χρέη σε 10 χρόνια. Δεν θα υπάρχει τότε η ΔΕΗ. Θα μας έχει χαιρετήσει. Και δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε και εκπομπές σαν και αυτή γιατί δεν θα υπάρχει ρεύμα.

Γ.Α.: Οι υπάρχουσες δόσεις θα παραμείνουν;

Κ.Χ.: Κοιτάξτε, δεν είναι θέμα δόσεων. Είναι θέμα να διακρίνουμε τα μεγάλα ψάρια από τους φτωχούς ανθρώπους. Υπάρχει το κοινωνικό οικονομικό τιμολόγιο. Θα υπάρχει η κατεύθυνση σε αυτούς που είναι φτωχοί, στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα να υπάρχει μια άλλη πολιτική. Και θα πάμε με τεράστια και μεγάλη έμφαση σε αυτούς που παριστάνουν τους φτωχούς ενώ δεν είναι. Θα πάμε στους 60.000, που σας περιέγραψα, κατά προτεραιότητα.

Γ.Α.: Μία είναι η λύση. Διασταύρωση περιουσίας, καταθέσεων και χρεών. Και τελειώσατε. Μπαμ, μπαμ. Θέμα δύο μερών είναι αυτό κ. υπουργέ. Με το ΑΜΚΑ και το άλλο, το ΑΦΜ. Ο Πιτσιλής σε δύο μέρες το έχει καθαρίσει το θέμα.

Κ.Χ.: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Πάμε να εφαρμόσουμε μεθόδους που εφαρμόζονται για τέτοια θέματα σε άλλες χώρες, όπως είναι η Αγγλία, η Γαλλία κτλ. Θέλω να πω και κάτι ακόμα. Λένε ορισμένοι ότι με αυτά που λέει ο Χατζηδάκης απαξιώνει την επιχείρηση. Πρώτα από όλα την απαξίωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έπεσε η μετοχή της 83% την περίοδο που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τις ευρωεκλογές που κέρδισε η Νέα Δημοκρατία μέχρι τώρα, η μετοχή έχει πάει από το 1,3% στο 2,7%. Υπερδιπλασιάστηκε. Και από τη μέρα που έκανα τις εξαγγελίες για το σχέδιό μας, την περασμένη Δευτέρα, έχει μια συνεχή άνοδο. Άρα, έχουμε μια θετική αντίδραση από τις αγορές. Το λέω για αυτούς που κάνουν κριτική από εδώ και από κει. Θα πάμε σοβαρά και υπεύθυνα. Για μας είναι ένα μεγάλο κοινωνικό στοίχημα- κοινωνικό και όχι πολιτικό- και είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε.

Γ.Α.: Μάλιστα, κ. υπουργέ, τον διοικητή τον έχετε βρει; Τον έχετε βρει! Δεν μπορεί ο Μητσοτάκης να μην τον έχει βρει!

Κ.Χ.: Θα πάνε όλα καλά. Να σας πω. Τυπικά όπως είναι η χώρα με υπογραφή του κ. Τσίπρα, την επιλογή δεν την κάνω εγώ. Την κάνει το Υπερταμείο διότι έχει το 51% των μετοχών.

Γ.Α.: Μάλιστα εκεί φτάσαμε. Να βάζουν οι ξένοι μέχρι και τον διοικητή της ΔΕΗ.

Κ.Χ.: Εν πάση περιπτώσει, θα είναι μάνατζερ, προφανώς ξέρω, αλλά δεν μπορώ να πω το όνομα. Θα παρουσιαστούν όλα, θα πάμε γρήγορα, σωστά και αποφασιστικά.

Γ.Α.: Σας ευχαριστώ θερμά.

Κ.Χ.: Να είστε καλά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.