Γιατί οι Χανιώτες εγκαταλείπουν την καλλιέργεια εσπεριδοειδών

«Δόλος πίσω από τα 2,5 ευρώ στα πορτοκάλια» – «Χρυσάφι» τα αβοκάντο

Γιατί οι Χανιώτες εγκαταλείπουν την καλλιέργεια εσπεριδοειδών

Υπερβαίνει τους 800.000 τόνους η παραγωγή εσπεριδοειδών στην Ελλάδα φέτος – Στην Κρήτη τα καλύτερα πορτοκάλια της Ευρώπης

Εγκαταλείπεται χρόνο με τον χρόνο η καλλιέργεια εσπεριδοειδών στα Χανιά, κυρίως λόγω της μικρής τους απόδοσης σε χρήμα αλλά και των δύσκολων συγκυριών, με το αβοκάντο να καταλαμβάνει πια μεγαλύτερο μέρος στη Χανιώτικη γη αλλά και κατεπέκταση στην αγορά.

Παρά το γεγονός ότι φέτος οι προβλέψεις για την παραγωγή εσπεριδοειδών είναι πολύ καλές, στα Χανιά προκύπτει μείωση της παραγωγής, η οποία υπολογίζεται φέτος να φτάσει συνολικά τους 30.000 τόνους. Αυτό επισήμανε το πρωί, μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαρίλαος Βλαζάκης.

Φέτος τα πορτοκάλια πωλούνται 0,40 ευρώ/το κιλό από τον παραγωγό, με τα υπόλοιπα χρήματα να πηγαίνουν στους μεσάζοντες.

Ο κ. Βλαζάκης τόνισε, πως είναι ακόμη νωρίς να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, καθώς τώρα οι καρποί συλλέγονται αυτή την περίοδο ενώ σχετικά με τις αδιανόητα υψηλές τιμές πώλησης των πορτοκαλιών κυρίως από μεγάλες υπεραγορές τροφίμων, έκανε λόγο για «δόλο».

«Όταν ο παραγωγός παίρνει 40 λεπτά στο χέρι, όταν προχωρήσουμε σε τυποποίηση και μεταφορά άντε να πάει στα 70 λεπτά παράδοση σε λαχαναγορές και σούπερ μάρκετ. Εάν από 75-80 λεπτά, τα βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ 2,50 ευρώ το κιλό, εκεί υπάρχει δόλος και πρέπει τα αρμόδια όργανα της πολιτείας να λάβουνε τα μέτρα τους. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι πρώτες ποσότητες εσπεριδοειδών που μαζεύονται φτάνουν συνήθως με υψηλότερες τιμές, διότι είναι πολύ μεγαλύτερη η ζήτηση από την προσφορά. Οπότε είναι νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Μετά από έναν μήνα θα μπορούμε να μιλάμε με ασφάλεια για το πού θα βαδίσουν φέτος οι τιμές των εσπεριδοειδών. Διότι στην Ελλάδα φέτος η παραγωγή σε όλα τα είδη των εσπεριδοειδών είναι πολύ καλή. Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και Ιταλία, η παραγωγή τους είναι μειωμένη. Υπερβαίνει τους 800.000 τόνους η παραγωγή εσπεριδοειδών στην Ελλάδα φέτος».

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Βλαζάκης, «επειδή θα υπάρχει ζήτηση και από το εξωτερικό, ίσως να είναι ανεβασμένες οι τιμές, αλλά ακόμα πρέπει να το δούμε αυτό. Μετά από ένα μήνα, μπορεί να έχουμε το ανάποδο».

Γιατί εγκαταλείπεται η καλλιέργεια εσπεριδοειδών στα Χανιά – Χρυσοφόρα καλλιέργεια τα αβοκάντο

Το γεγονός ότι η καλλιέργεια εσπεριδοειδών δεν αποφέρει στους παραγωγούς ικανοποιητικές απολαβές εδώ και χρόνια, έχει αναγκάσει πολλούς να στραφούν σε άλλους είδους καλλιέργειες και κυρίως στα αβοκάντο, μια καλλιέργεια «χρυσοφόρα» όπως λέει ο κ. Βλαζάκης και επιβεβαιώνει ότι οι προβλέψεις μόνο ευοίωνες είναι για την συγκεκριμένη παραγωγή:

«Αυτή τη στιγμή δυστυχώς η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών είναι σε μια φθίνουσα πορεία στα Χανιά και το μέγιστο της παραγωγής που μπορούμε να έχουμε στα Χανιά είναι 30.000 τόνους, συμπεριλαμβανομένων όλων των ποικιλιών των εσπεριδοειδών. Παλαιότερα τα Χανιά είχαν φτάσει να παράγουν 130.000 τόνους εσπεριδοειδή αλλά σιγά σιγά με την πτώση των τιμών, διότι πριν μια δεκαετία ο παραγωγός έπαρνε 10-15 λεπτά στο κιλό, οπότε δεν έφταναν να καλύψει τις λιπάνσεις που έπρεπε να κάνει. Αυτό τον οδήγησε στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας αυτής είτε οριστικά, εφόσον δεν ήταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, είτε να στραφεί σε άλλες καλλιέργειες, όπως τα αβοκάντο.

«Ο κόσμος πολύ καλά έκανε που στράφηκε στην καλλιέργεια αβοκάντο. Είναι μια χρυσοφόρα καλλιέργεια. Παλαιότερα, οι περιοχές, Βαρύπετρο, Σκινές,Φουρνές, Αλικιανός, Βατόλακος, ήταν η καρδιά της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών. Εάν τα επισκεφθεί σήμερα ένας συμπολίτης μας, θα δεί ότι όλες αυτές οι καλλιέργειες δεν υπάρχουν πλέον και τη θέση τους έχουν πάρει τεράστιες εκτάσεις με αβοκάντο. Πλέον ένας καλλιεργητής εσπεριδοειδών στα Χανιά, έχει στα χέρια του μια καλλιέργεια, η οποία δεν είναι ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Μικρός κλήρος, μεταφορικά, το κόστος παραγωγής πολύ υψηλό σε σχέση με τα άλλα μέρη της Ελλάδος, το νερό, τα λιπάσματα».

Στο μεταξύ εξηγώντας περαιτέρω τους λόγους της μείωσης της καλλιέργειας εσπεριδοειδών, ο κ. Βλαζάκης εξήγησε πως αυτό οφείλεται και στο ότι οι παραγωγοί δεν προχώρησαν σε καλλιέργεια άλλων ποικιλιών:

«Η μείωση της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών, οφείλεται και σε λάθη του παρελθόντος, διότι όταν τα προηγούμενα χρόνια κάναμε αποσύρσεις των εσπεριδοειδών, έπρεπε να προχωρήσουμε άμεσα και σε μια αναδιάταξη της καλλιέργειας σε άλλα είδη.

Δεν είναι ότι η εσπεριδοκαλλιέργεια έχει τελειώσει, έχει μέλλον, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε νέες καλλιέργειες, νέες ποικιλίες που να μας καλύπτουν όλο τον χρόνο. Στα Χανιά επικρατούσε η ποικιλία Merlyn αλλά λόγω καιρού είναι πολύ ευαίσθητη και δεν ευδοκίμησε και αφού δεν έχει αναδιάταξη, πήγαμε στα αβοκάντο που είναι ακόμα καλύτερα. Ίσως έγινε και για καλό. Δε μπορώ να νιώθω την Ελλάδα να κάνει εισαγωγές εσπεριδοειδών, διότι έχουμε τα καλύτερα πορτοκάλια στην Ευρώπη, έχουμε τις καλύτερες ποιότητες».

Πώς επηρέασαν οι καιρικές συνθήκες τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών

«Τα τελευταία χρόνια, ποτέ δεν είχαμε τον μήνα Οκτώβριο και Νοέμβριο 35 βαθμούς, οπότε αυτές οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της παραγωγής, μικροκαρπία και άλλα, οπότε ο παραγωγός αντί να έχει αύξηση του εισοδήματός του, πιθανόν με την αύξηση των τιμών να έχει σταθερότητα ή ακόμα και μείωση».

Ευοίωνο το μέλλον της καλλιέργειας αβοκάντο

Ερωτώμενος για το πώς κρίνει την πορεία της καλλιέργειας αβοκάντο στο μέλλον, ο κ. Βλαζάκης είπε:

«Δεν είναι καθόλου μια φούσκα που θα ξεφουσκώσει. Τουλάχιστον για την προσεχή 20ετία είναι ένα σίγουρο προϊόν με πολύ καλές τιμές και χρηματική απόδοση. Πριν 15 χρόνια η κατανάλωση του αβοκάντο στην Ελλάδα ήταν ελάχιστη ενώ τώρα χρόνο με τον χρόνο αυξάνει και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες».

Σχετικά με τις εξαγωγές στα αβοκάντο, ο κ. Βλαζάκης είπε πως «στέλνουμε μικρές ποσότητες, διότι ίσα ίσα η ελληνική παραγωγή φτάνει για την κατανάλωση στην Ελλάδα και όχι μόνο δεν φτάνει αλλά όλους τους θερινούς μήνες κάνουμε μεγάλες εισαγωγές».

zarpanews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.