Περί του Αγίου Φωτός: Για μια ακόμη φορά, πολύ κακό για το τίποτα ….

Περί του Αγίου Φωτός: Για μια ακόμη φορά, πολύ κακό για το τίποτα …. Πραγματικά αρνούμαι να μπω στην ουσία των ……

Πραγματικά αρνούμαι να μπω στην ουσία των “αποκαλύψεων” ή της “λύτρωσης” των τελευταίων ημερών σχετικά με την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός που λαμβάνει χώρα κατά το Μέγα Σάββατον στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα.

Δεν κατανοώ γιατί τόσος θόρυβος;

Ποιοι είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η Ορθόδοξη Πίστη έχει ανάγκη από “θαύματα” ή εντυπωσιασμούς; Ποιοι είναι εκείνοι που νομίζουν ότι μπορούν με επικοινωνιακά τεχνάσματα είτε να επιβάλουν είτε να ξεριζώσουν το βίωμα της Πίστεως από τις καρδιές των ανθρώπων; Μόνο αφελείς και επιδερμικοί άνθρωποι μπορούν να ισχυρισθούν και να επιδιώξουν κάτι τέτοιο.

Ως Ορθόδοξος Κληρικός, κρατώ ανά χείρας κατ’ έτος το Τυπικόν της Εκκλησίας μας. Και το Τυπικόν της Εκκλησίας μας, εδώ και αιώνες, είναι σαφές σχετικά με την Τελετή της Αναστάσεως που πραγματοποιείται κάθε ευλογημένη νύκτα του Αγίου και Μεγάλου Σαββάτου.

Τι λέγει λοιπόν αυτό το Τυπικό, το οποίο ακολουθείται από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Οικουμένης;

“Ἡ τελετή τῆς ἀναστάσεως: Ὁ ἱερεύς ἐνδεδυμένος ὁλόκληρον τήν ἱερατικήν στολήν καί κρατῶν τό ἱ. Εὐαγγέλιον καί λαμπάδα ἀνημμένην ἐκ τῆς ἀκοιμήτου κανδήλας τῆς ἁγ. τραπέζης, ἐξέρχεται τοῦ ἱ. βήματος ψάλλων εἰς ἦχον πλ. α΄ τόν ὕμνον “Δεῦτε λάβετε φῶς…”…”

Αυτό είναι το Άγιο Φως. Ανάπτει σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Ορθοδοξίας κάθε νύκτα του Μεγάλου Σαββάτου. Είναι φως κτιστόν και φυσικόν που εικονίζει τη Χάρη του Αναστάντος και το άκτιστον Φως της δόξης Του και μεταλαμπαδεύει την ευλογία Του.

Και σε όσους “σκανδαλίζονται” να υπενθυμίσω το εξής: Κτιστά και φυσικά είναι ο άρτος και ο οίνος που προσφέρονται κατά τη Θεία Λειτουργία και με την επίκληση του Ιερέως και τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος μεταβάλλονται σε Σώμα και Αίμα Χριστού.

Κτιστό και φυσικό είναι το ύδωρ που αγιάζεται και γίνεται λουτρό παλιγγενεσίας κατά το Άγιο Βάπτισμα.

Δεν κατανοώ λοιπόν γιατί τόσος θόρυβος;…

Στώμεν καλώς! Στώμεν μετά φόβου!

Πηγή: πατήρ Ρωμανός Αναστασιάδης

Τα σχόλια είναι κλειστά.