Περιοχές στην Κρήτη με καρκίνο στο «κόκκινο»

Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις.
Οι αυξημένες τάσεις του καρκίνου στην Κρήτη, το γεγονός ότι κάποια νεοπλάσματα εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές του νησιού, η διαπίστωση ότι αρκετοί καρκίνοι εμφανίζονται σε ανθρώ-

πους που ασχολούνται με αγροτικές δραστηριότητες κινητοποιούν τους ειδικούς.

Όπως λένε, απαιτούνται στοχευμένες παρεμβάσεις στις “κόκκινες” περιοχές, προληπτικοί έλεγχοι και πρώιμη ανίχνευση, που αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Πριν λίγες ημέρες, στη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα τριών συνολικά προγραμματικών συμβάσεων που υπογράφηκαν μεταξύ της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Κρήτης για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στο νησί.

Η πρώτη μελέτη αφορά τη Διατήρηση Ολοκληρωμένου Περιφερειακού Αρχείου Καταγραφής του Καρκίνου του Πανεπιστημίου Κρήτης, για το έργο του οποίου μίλησε ο Χρήστος Λιονής, καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Έργου, και παρουσίασε στοιχεία για τις περιοχές ανάπτυξης νοσηρότητας και τα αποτελέσματα από την έρευνα 30 ετών για το θέμα του καρκίνου στην Κρήτη, καθώς και προτάσεις για τη συνέχεια που περιλαμβάνουν από εξειδικευμένες εκστρατείες ενημέρωσης έως παρεμβάσεις σε πληθυσμούς – στόχους αναφορικά με την υιοθέτηση ορθών συμπεριφορών υγείας.

Ο καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρης Μαυρουδής, Διευθυντής Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, στην τοποθέτησή του επεσήμανε πως υπάρχουν δοκιμασμένες μέθοδοι που μπορεί να ανιχνεύσεις πρόωρα τον καρκίνο και να αυξήσεις την πιθανότητα επιβίωσης.

Υπάρχουν “κόκκινες” περιοχές

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Κρήτη υπάρχουν συγκεκριμένοι δήμοι, όπου για παράδειγμα υπάρχει αυξημένη συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Υπάρχουν επίσης περιοχές που αντίστοιχα υπάρχει αυξημένη συχνότητα του καρκίνου του πνεύμονα και άλλες όπου συμβαίνει το ίδιο με το μελάνωμα, τον καρκίνο του παγκρέατος, αιματολογικές κακοήθειες κ.ά.

Χρειάζονται παρεμβάσεις, όχι για να πανικοβάλουμε, αλλά για να βοηθήσουμε
Ο κ. Λιονής υπογράμμισε ότι απαιτούνται στρατηγικές παρεμβάσεις με την συνεργασία της Περιφέρειας, της Υγειονομικής Περιφέρειας, των δημάρχων, των Ιατρικών Συλλόγων ώστε να αναλάβουμε δράση.

“Ο στόχος δεν είναι να πανικοβάλουμε τον κόσμο, αλλά να ενημερώσουμε, να βοηθήσουμε” είπε ο καθηγητής σημειώνοντας: “Μπορούν να προχωρήσουν έρευνες για να αναδειχθούν οι αιτιολογικές συνιστώσες, να ενημερωθούν οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας, ώστε να μπορούν να λάβουν αποφάσεις, να ενεργοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες και ειδικά οι δήμοι για να βοηθήσουν στην πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση.

Όπως μας είπε ο καθηγητής κ. Δημήτρης Μαυρουδής, αξίζει, αφού έχει χαρτογραφηθεί το πρόβλημα, να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ειδικά στις “κόκκινες” περιοχές.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι γεγονός ότι υπάρχουν αυξητικές τάσεις του καρκίνου στην Κρήτη και σήμερα στο νησί στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι καρκίνοι του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του παγκρέατος, των ωοθηκών.https://www.patris.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.