«Πόλεμος» ΕΛΑΣ- Λιμενικού για το φιάσκο στα Εξάρχεια

«Πόλεμος» ΕΛΑΣ- Λιμενικού για το φιάσκο στα Εξάρχεια. Θα καταγραφεί ως μια από τις πιο μαύρες σελίδες του ελληνικού κράτους…

Θα καταγραφεί ως μια από τις πιο μαύρες σελίδες του ελληνικού κράτους, το οποίο μέσα σε λίγα λεπτά απλά… καταλύθηκε.

Η πρωτοφανής ασυνεννοησία και η έλλειψη στοιχειώδους οργάνωσης φαίνεται πως έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο απίστευτο φιάσκο της επιχείρησης του λιμενικού στα Εξάρχεια. Και ανέδειξε για ακόμη μια φορά τη διαχρονική διάλυση του κρατικού μηχανισμού, ακόμη και της Αστυνομίας που υποτίθεται ότι είναι πιο οργανωμένη.

Οι άνδρες του λιμενικού σώματος μετέβησαν στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Ερεσού στα Εξάρχεια, προκειμένου να προχωρήσουν σε συλλήψεις διακινητών ναρκωτικών. Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με 50 αγνώστους. Ακολούθησε συμπλοκή με τους άνδρες του λιμενικού να αναγκάζονται να διαφύγουν, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, μετρώντας παράλληλα 2 τραυματίας.

Την ίδια ώρα, εξελίσσεται «πόλεμος» ανακοινώσεων, με εκατέρωθεν επίρριψη ευθυνών μεταξύ του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΕΛΑΣ: Ειδοποιηθήκαμε ανεπίσημα και καθυστερημένα
Πηγές της ΕΛΑΣ, απάντησαν στο έγγραφο του Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα με το οποίο «είχε ενημερωθεί αρμοδίως το αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων». Η ΕΛΑΣ παραδέχεται ότι είχε ειδοποιηθεί από το λιμένικο, ωστόσο αναφέρει ότι οι άνδρες του Λιμενικού ειδοποίησαν την ώρα που βρίσκονταν ήδη έξω από το σπίτι στα Εξάρχεια, ότι η ενημέρωση δεν υπήρξε δια της επίσημης οδού και ότι τα χρονικά περιθώρια ήταν ελάχιστα για να ελεγχθεί το αίτημα και να οργανωθεί επιχείρηση.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές δίνουν και το χρονοδιάγραμμα των γεγονότων. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ τα γεγονότα εξελίχτηκαν ως εξής:

Όπως προκύπτει από την έρευνα την 20:20 ώρα χθες (4 Απριλίου 2019) κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος μαζί με εισαγγελέα μετέβη στην οδό Ερεσού και Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια για έρευνα σε οικία σχετικά με υπόθεση ναρκωτικών. Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προκύπτει, εκτός των άλλων και από την κατάθεση του εισαγγελέα στην Κρατική Ασφάλεια, που ερευνά την υπόθεση.

Μετά από 18 λεπτά περίπου και συγκεκριμένα την 20:38:17 ώρα, άτομο κάλεσε το τηλεφωνικό κέντρο της Αμέσου Δράσεως (100) δηλώνοντας ότι είναι αξιωματικός του Λιμενικού και ζήτησε συνδρομή ομάδας ΔΙ.ΑΣ. για την έρευνα, ενημερώνοντας ότι βρίσκεται στο σημείο μαζί με εισαγγελέα.

Στις 20:50 άτομο με τα ίδια στοιχεία επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αξιωματικό Υπηρεσίας του Α.Τ. Εξαρχείων, ζητώντας συνδρομή για την έρευνα που πραγματοποιούσαν παρουσία Εισαγγελέα στο παραπάνω σημείο.

Σύμφωνα με την έρευνα η συμπλοκή μεταξύ των ανδρών του Λιμενικού Σώματος και των αγνώστων δραστών, ολοκληρώθηκε περί τις 21:00. Συγκεκριμένα εκείνη την ώρα έφτασε στο σημείο περιπολικό της Ασφάλειας που -όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί- εστάλη για να διαπιστωθεί αν το τηλεφώνημα για αστυνομική συνδρομή ήταν πραγματικό και δεν επρόκειτο για φάρσα ή παγίδα.

Την ώρα που έφτασε το περιπολικό, η συμπλοκή είχε ήδη τελειώσει και οι λιμενικοί αποχωρούσαν.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους του αρχηγείου της ΕΛΑΣ διευκρινιστικά σε ό,τι αφορά την συνδρομή μεταξύ των υπηρεσιών, «είθιστε το ατημα να υποβάλλεται μέσω της υπηρεσιακής οδού και σε ικανό χρόνο ώστε να μπορεί να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα του προσωπικού και να οργανωθεί η επιχείρηση, πράγμα το οποίο δεν έγινε στην συγκεκριμένη περίπτωση».

Νωρίτερα πάντως η υπουργός Προστασία του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη έσπευδε να δηλώσει ότι έσπευσε να δηλώσει ότι η Αστυνομία δεν είχε ενημέρωση για το συμβάν. Αυτό σημαίνει ότι οι πηγές του Αρχηγείου «αδειάζουν» την κ. Γεροβασίλη, καθώς σε κάθε περίπτωση παραδέχονται ότι είχαν ειδοποιηθεί.

Λιμενικό: Είχε ενημερωθεί αρμοδίως το αρμόδιο ΑΤ
Νωρίτερα, δημοσιοποιήθηκε από το Πρώτο Θέμα, απόρρητο έγγραφο του Λιμενικού Σώματος σε σχέση με την αναφορά του συμβάντος που έχει συντάξει η περιφερειακή ομάδα δίωξης ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος προς την εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, με ημερομηνία 5/4/2019 επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «προ της έναρξης της επιχείρησης είχε ενημερωθεί αρμοδίως το οικείο αστυνομικό τμήμα».

Μάλιστα, στην αναφορά περιγράφεται αναλυτικά η επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε από τη σύλληψη ενός Σύρου που κατείχε 218 γραμμάρια ινδικής κάνναβης μέσα στο γκαράζ του Blue Star 1 και ενημέρωσε τους Λιμενικούς από πού προμηθεύτηκε την ποσότητα των ναρκωτικών. Στην αναφορά περιγράφονται επιπλέον τα ευρήματα από την έρευνα και τέλος το αιματηρό επεισόδιο που παραλίγο να καταλήξει σε μακελειό.

Ο,τι κι αν συνέβη, όποιοι κι αν φταίνε, τα Εξάρχεια ξεγύμνωσαν για ακόμη μια φορά την ΕΛΑΣ και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Τα Εξάρχεια μπορούν να είναι κάτι ιδιαίτερο, μπορεί να ξεχωρίζει, αλλά δεν αντέχει την ανομία, δεν αντέχει το πολεμικό κλίμα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.