Προτάσεις για το Ρεθυμνιώτικο ποδόσφαιρο από τον Α.Ο.Σπηλίου

Προτάσεις σε όλους τους τομείς κατέθεσε ο Α.Ο.Σπηλίου στην Ε.Π.Σ.Ρεθύμνου 
Προτάσεις κατέθεσε ο Α.Ο.Σπηλίου στην Ε.Π.Σ.Ρεθύμνου ,όπου αναφέρεται να χωριστούν σε 2 ομίλους το πρωτάθλημα

Προτάσεις σε όλους τους τομείς κατέθεσε ο Α.Ο.Σπηλίου στην Ε.Π.Σ.Ρεθύμνου

Προτάσεις κατέθεσε ο Α.Ο.Σπηλίου στην Ε.Π.Σ.Ρεθύμνου ,όπου αναφέρεται να χωριστούν σε 2 ομίλους το πρωτάθλημα της Α΄Κατηγορίας,τη σμίκρυνση της αγωνιστικής σεζόν,τις μικτές ομάδες,τη διαιτησία,για τη βία,καθώς και την τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων.

Αναλυτικά οι προτάσεις.

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΠΗΛΙΟΥ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Προς Ε.Π.Σ. Ρεθύμνης Σπήλι 30/4/2019

Επειδή η φιλοσοφία μας είναι πάντα η ευγενής άμιλλα και η δημιουργία καλύτερων ανθρώπων και ποδοσφαιριστών, έχουμε να προτείνουμε τα παρακάτω, προς αυτήν την κατεύθυνση:

1. ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΕ 2 ΟΜΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Δεν είναι αναγκαίο να μειωθούν οι ομάδες στην Α΄ ΕΠΣΡ, για να γίνει το Πρωτάθλημα πιο ανταγωνιστικό! Οι 16 ομάδες μπορούν να χωριστούν σε 2 ομίλους, όχι απαραίτητα γεωγραφικά (π.χ. ο 2ος, 4ος, 6ος, 8ος, 10ος, 12ος, 14ος και ο 2ος της Β΄ ΕΠΣΡ στον πρώτο όμιλο και οι υπόλοιποι στον άλλο). Για τη σεζόν 2019 – 2020 δηλαδή, με βάση την ισχύουσα κατάταξη, οι όμιλοι διαμορφώνονται ως εξής:
A΄ ΟΜΙΛΟΣ: ΡΕΘΥΜΝΙΑΚΟΣ, ΖΩΝΙΑΝΑ, ΜΕΛΙΔΟΝΙ, ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ, ΕΑΠ, ΛΙΒΑΔΙΑ, ΑΛΦΑ, ΡΟΥΣΤΙΚΑ.
Β΄ ΟΜΙΛΟΣ: ΑΣΤΕΡΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΑΡΗΣ, ΚΑΛΥΒΟΣ, ΓΕΡΑΝΙ, ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ, ΣΠΗΛΙ, ΦΟΙΝΙΚΑΣ, ΑΣΗ ΓΩΝΙΑ.
Οι αγώνες μεταξύ τους θα είναι μονοί, σε ουδέτερα γήπεδα και οι 4 πρώτες ομάδες κάθε ομίλου, θα συγκροτούν τον Όμιλο Ανόδου, ενώ οι υπόλοιπες τoν Όμιλο Παραμονής, όπου οι αγώνες θα είναι διπλοί (εντός και εκτός έδρας), μετά βέβαια τη διαίρεση των βαθμών που συγκέντρωσαν με έναν συντελεστή (όπως γινόταν στα PLAY OFF της SUPERLEAGUE). Έτσι θα έχουμε 21 πολύ ανταγωνιστικές αγωνιστικές. Επειδή όμως κάποιες ομάδες επιθυμούν κι άλλους αγώνες στη σεζόν, προτείνουμε να αναβαθμιστεί και το Κύπελλο Ερασιτεχνών, με τη δημιουργία 4 ομίλων των 4 ή 5 ομάδων σε διπλούς αγώνες (όπως γίνεται στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις) και την πρόκριση 2 ομάδων από κάθε όμιλο. Έτσι αποκτά ενδιαφέρον και αυτός ο θεσμός, αναβαθμίζεται και προσφέρει τουλάχιστον 6 επιπλέον αγωνιστικές στις ομάδες. Κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και στη Β΄ ΕΠΣΡ.

2. ΣΜΙΚΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΕΖΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Η περιοχή μας όπως γνωρίζετε, είναι μία από τις πλέον τουριστικές στην Ελλάδα. Έτσι παρουσιάζεται σε όλες τις ομάδες το γνωστό πρόβλημα, με τους ποδοσφαιριστές να εργάζονται στην αρχή και το τέλος της ποδοσφαιρικής σεζόν και να μην μπορούν να συμμετέχουν στις υποχρεώσεις των ομάδων τους. Προτείνουμε το κύπελλο να ξεκινάει γύρω στα μέσα του Σεπτέμβρη και να διεξάγονται οι 6 αγωνιστικές των ομίλων κάθε Σαββατοκύριακο έως το τέλος Οκτώβρη, που θα ξεκινάει το Πρωτάθλημα των 21 αγωνιστικών. Με αυτό τον τρόπο, η αγωνιστική σεζόν του Πρωταθλήματος μειώνεται και διαρκεί από τέλος Οκτώβρη έως αρχές Απρίλη, ενώ παράλληλα το Κύπελλο αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον και προσφέρει και στις ομάδες, τα φιλικά που όλοι οι προπονητές επιζητούν στην έναρξη της σεζόν.

3. ΜΙΚΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Η επικοινωνία του προπονητή μικτών ομάδων, με όλους ανεξαιρέτως τους προπονητές που εργάζονται σε ανδρικές και υποδομών ομάδες του Ρεθύμνου, θεωρείται επιβεβλημένη, ώστε να αποφύγουμε τα «κλειστά κλαμπ» Μικτών του παρελθόντος. Προτείνουμε να δημιουργηθεί και ένα «συμβούλιο» προπονητών, οι οποίοι θα παρακολουθούν και θα προτείνουν ποδοσφαιριστές στον προπονητή των Μικτών. Επίσης προτείνουμε μία φορά το μήνα, η προπόνηση να διεξάγεται σε γήπεδο της Περιφέρειας ή του Ρεθύμνου, σε συνεργασία με τους προπονητές και την ακαδημία της τοπικής ομάδας και να έχει τη μορφή κοινής προπόνησης και φιλικού αγώνα μεταξύ της μικτής ομάδας και της τοπικής ακαδημίας. Έτσι κάνουμε πιο προσιτή τη Μικτή σε όλους, δημιουργούμε νέους ορίζοντες και σχέσεις μεταξύ των παιδιών, των προπονητών και των ομάδων, αλλά και δικό μας στυλ ποδοσφαίρου.

4. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Η εκπαίδευση και η δημιουργία νέων διαιτητών πρέπει να γίνεται σε πολύ αυστηρότερα πλαίσια, τόσο αγωνιστικά όσο και ηθικά. Τα παραδείγματα κακών σε ήθος και εκπαίδευσης διαιτητών είναι πάρα πολλά και σίγουρα η διαιτησία μας, δεν συμβαδίζει με την όποια ποιότητα και τα χρήματα που ξοδεύονται από όλες τις ομάδες του Τοπικού. Προτείνουμε οι ίδιες οι ομάδες να μεριμνούν, ώστε να τροφοδοτούν το ποδόσφαιρο με Διαιτητές, να αμοίβονται αυτοί πολύ καλύτερα, αλλά και να υπάρχουν πιο αυστηρά πλαίσια, τόσο στην ονομασία τους ως Διαιτητές, όσο και στον Πειθαρχικό τους έλεγχο και στις τιμωρίες που τους επιβάλλονται. Εν ολίγοις θα πρέπει ο ΣΔΠΡ να δημιουργήσει Σχολή Διαιτησίας, με αυστηρά πρότυπα και κριτήρια, ανάλογα με αυτά που υπάρχουν στις σχολές προπονητών UEFA. Τέλος προτείνουμε η ΕΠΣΡ, να συνεργαστεί και με συνδέσμους διαιτητών άλλων Νομών και να ορίζει στους αγώνες και από εκεί διαιτητές και όχι να το κάνει σαν έσχατη λύση μόνο, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

5. ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
Τα πράγματα ως προς αυτόν τον τομέα είναι απλά και ξεκάθαρα. Οι τιμωρίες θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρότερες και να βαραίνουν και τις ίδιες τις ομάδες, σε περίπτωση που κάποιος φίλαθλος ή ποδοσφαιριστής βιοπραγήσει κατά οποιουδήποτε. Η αφαίρεση βαθμών, τα πολύ μεγάλα πρόστιμα, ακόμα και ο υποβιβασμός ομάδων για λόγους βίας στα γήπεδα, θα πρέπει να είναι οι ποινές για τους παραβάτες και όχι τα «χάδια» για ποινές, που τους αποδίδονται μέχρι σήμερα. Βέβαια μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι παράγοντες, οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές των ομάδων, που με την προκλητική συμπεριφορά τους «δυναμιτίζουν» το κλίμα. Όταν όμως οι διαιτητές και παρατηρητές των αγώνων, ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές και αφήνουν ατιμώρητους ακόμα και προπονητές χωρίς διπλώματα, που ωρύονται στους πάγκους, αλλά και άλλους που κάνουν χειρότερα, πίσω από τη μάσκα του «καλού παιδιού» που τους συνοδεύει, η βία θα είναι μονόδρομος!

6. Η ΚΑΜΕΡΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ!
Ίσως η πρώτη κίνηση που πρέπει να γίνει για να αρχίσουμε να κινιόμαστε στη σωστή κατεύθυνση, είναι η βιντεοσκόπηση των αγώνων. Δεν νοείται στο 2019 να μην έχουμε κάμερα, τουλάχιστον στους σημαντικότερους αγώνες του Πρωταθλήματος, από τη στιγμή μάλιστα που διαθέτουμε ένα συνεργείο, που «τραβάει» αγώνες σε επαγγελματικά πρότυπα! Δεν γίνεται να μιλάμε για αξιοπιστία του Πρωταθλήματος, όταν σε ντέρμπι παραμονής (έγινε και φέτος!), δεν υπάρχει κάμερα στο γήπεδο, τη στιγμή μάλιστα που ξέρουμε κάθε χρόνο, ποιες συγκεκριμένες ομάδες εμπλέκονται στα «περίεργα» αποτελέσματα του 2ου γύρου! Το κόστος της κάμερας είναι μικρό, το συνεργείο είναι πάντα πρόθυμο και μπορεί να καλυφθεί εύκολα (άλλωστε τόσα λεφτά «πετιούνται» σε παίχτες από τις ομάδες στο Τοπικό), από τις ομάδες και τους Διαιτητές (τους ενδιαφέρει και αυτούς νομίζουμε να βλέπουν τις διαιτησίες τους και να διορθώνονται, αλλιώς για τι επιμόρφωση μιλάμε;). Προτείνουμε, με πρωτοβουλία της ΕΠΣΡ να γίνει μία επαφή με τον υπεύθυνο της κάμερας, τα Σωματεία και τους Διαιτητές, να οριστεί ένας συγκεκριμένος αριθμός αγώνων βιντεοσκόπησης για όλο τον χρόνο και να συνεισφέρουν εξίσου όλοι, όπως γίνεται μέχρι σήμερα και με το Ταμείο Αρωγής. Στη συνέχεια η ΕΠΣΡ θα είναι υπεύθυνη να επιλέξει τους αγώνες που κατά την κρίση της θα πρέπει να βιντεοσκοπηθούν.

Σας ζητάμε συγγνώμη που σας κουράσαμε με το μακροσκελές κείμενό μας, αλλά στην κατάσταση που έχει φτάσει αυτό που αποκαλούμε σήμερα «Ρεθυμνιώτικο ποδόσφαιρο», δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Ευχόμαστε σε όλους Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά και μαζί με την Ανάσταση του Κυρίου να αναστηθεί και το ποδόσφαιρό μας!

Εκ του Δ.Σ. του Α.Ο. Σπηλίου

Κοινοποίηση: Τοπικός Τύπος

Τα σχόλια είναι κλειστά.