“Κληρώνει” σήμερα για το διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ που αφορά στα καλώδια της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Οι υποψήφιοι για το project

Έπειτα από δύο παρατάσεις, εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στον διαγωνισμό της Ariadne Interconnection, που αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση των δύο υποβρυχίων καλωδιακών συστημάτων (2 Χ 500 MW), συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.

Είχαν προηγηθεί δύο συνεχόμενες παρατάσεις – από τις 22 Ιουλίου που ήταν η αρχική ημερομηνία, στις 29 Ιουλίου, και μετά στις 5 Αυγούστου – γεγονός που είχε τροφοδοτήσει σενάρια ακόμη και για αλλαγή σχεδίων όσον αφορά την 330 χλμ μήκους διασύνδεση, όπως ωστόσο διευκρίνιζαν πηγές του ΑΔΜΗΕ η σημερινή προθεσμία, είναι και η καταληκτική, και δεν πρόκειται να δοθεί τρίτη αναβολή.

Τα παραπάνω επιχειρούν να στείλουν το μήνυμα ότι ο διαγωνισμός της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, Ariadne Interconnection προχωρά κανονικά παρά τις κινήσεις της κυπριακής κοινοπραξίας Eurasia Interconector να τον μπλοκάρει. Την προηγούμενη εβδομάδα, η τελευταία σε μια κίνηση προστασίας των συμφερόντων της, προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ, τα οποία εφόσον γίνουν αποδεκτά, τότε μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω καθυστέρηση τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη για την προμήθεια των καλωδίων και των μετασχηματιστών.

Στο αμιγώς πάντως διαγωνιστικό κομμάτι, ενδιαφέρον για το έργο έχουν εκδηλώσει μεταξύ άλλων η ιταλική Prysmian και η γαλλική Nexans, από τις κορυφαίες εταιρείες διεθνώς που διαθέτουν την τεχνογνωσία, καθώς και τα πλωτά μέσα, για μια τόσο απαιτητική υποθαλάσσια ενεργειακή διασύνδεση, προϋπολογισμού κοντά στο 1 δισ ευρώ, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του project, το 2022.

Το πλέον μεγαλεπήβολο project που έχει φέρει ποτέ σε πέρας ο ΑΔΜΗΕ, προβλέπει την πόντιση μίας διπλής γραμμής μεταφοράς συνεχούς ρεύματος μεταξύ Κρήτης και Αττικής, με μήκος περίπου 328 χιλιόμετρα και συνολική ονομαστική ισχύ 1000 MW, το οποίο θα ξεκινά από τα Μέγαρα (Αττική) και θα καταλήγει στην περιοχή της Κορακιάς (Κρήτη). Επίσης, θα κατασκευασθούν μεταξύ άλλων και δύο σταθμοί μετατροπής, στο Λεκανοπέδιο και την Κρήτη αντίστοιχα.

Σημειωτέον ότι στον δεύτερο διαγωνισμό που αφορά στη μελέτη προμήθεια και εγκατάσταση δύο σταθμών μετατροπής και ενός υποσταθμού για την διασύνδεση Κρήτης -Αττικής (2Χ500MW), προϋπολογισμού 315 εκατ ευρώ, έχει δοθεί παράταση για τις 30 Αυγούστου.

Εκτός από την απεξάρτηση της Κρήτης από το πετρέλαιο, η διασύνδεσή της με την Αττική θα περιορίσει δραστικά και το κόστος ηλεκτροδότησης του νησιού, γεγονός που θα οδηγήσει στη μείωση κατά 300-400 εκατ ευρώ, των ποσών που καταβάλλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Εκτιμάται ότι το ετήσιο όφελος από τη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ θα ανέλθει στα περίπου 300 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της διασύνδεσης (2023), και θα βαίνει αυξανόμενο, φτάνοντας μέχρι και τα 570 εκατ. ευρώ το 2043.

Πηγή
energypress.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.