Ρέθυμνο:Ανακοίνωση της εταιρίας «ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου ΑΕ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ «ΚΤΕΛ ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΑΕ»

Αναμφισβήτητα το 2022 ήταν μια χρονιά με ιδιαίτερες προκλήσεις καθώς με την επιστροφή στην κανονικότητα λόγω covid-19, δεν έλειψαν οι «κλυδωνισμοί» σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.
Η εταιρία «ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου ΑΕ» -παρά τις οικονομικές απώλειες που κατέγραψε κυρίως λόγω της αύξησης των λειτουργικών της εξόδων, αλλά και του κόστους προμήθειας των υγρών καυσίμων- κατάφερε όχι μόνο να αντέξει στην οικονομική «λαίλαπα» της εποχής, αλλά και να συνεχίσει απρόσκοπτα το στρατηγικό της σχέδιο με έμφαση στο κοινωνικό της πρόγραμμα, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης απέναντι στο επιβατικό κοινό, που αδιάλειπτα εμπιστεύεται το ΚΤΕΛ για τις μετακινήσεις του.
Η εταιρία μας προχωρώντας στον ετήσιο απολογισμό του έργου και των δράσεων της, παρουσιάζει επιγραμματικά μερικές μόνο από τις βασικότερες παρεμβάσεις της, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις αυξημένες ανάγκες του.
ΣΧΟΛΕΙΑ
Πέραν του μεταφορικού έργου των μαθητών (που εκτελείται βάσει της ισχύουσας σύμβασης με την περιφέρεια Κρήτης), το ΚΤΕΛ προχώρησε σε χορηγίες και σε έκπτωση 50% στις τιμές των εισιτηρίων του για την κάλυψη εκπαιδευτικών δράσεων, συμπεριλαμβανομένου και της μεταφοράς των εκπαιδευτικών από και προς τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου.
Οι χορηγίες αφορούν στην μετακίνηση εντός και εκτός Νομού μέσω του στόλου των σύγχρονων λεωφορείων του ΚΤΕΛ (μίνι μπας, αστικά, υπεραστικά) ενός μεγάλου αριθμού μαθητών των: 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου και 1ου Δημ. Σχολείου Ρεθύμνου, του ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου, του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Ρεθύμνου, των 6ου, 8ου, 9ου, 13ου, 14ου και 16ου Δημ. Σχ. Ρεθύμνου, του 8ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου, των Νηπιαγωγείων Αγιάς, Αργυρούπολης, Γερακαρίου-Αποστόλων, Γερανίου, Επισκοπής, Κυριάννας, Μαρουλά, του 2ου Δημ. Σχ. Ατσιποπούλου, των Δημ. Σχολ. Αγίου Νικολάου, Αγκουσελιανών, Απλαδιανών, Αποστόλων, Αργυρούπολης, Αρμένων, Γερανίου, Γωνιάς, Επισκοπής, Πλακιά, Πρινέ, Σπηλίου, Σταυρωμένου, του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου, του Πειραματικού Γυμνασίου, του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου, των Γυμνασίων Ανωγείων, Επισκοπής, Πανόρμου, Περάματος, Σπηλίου, Συβρίτου, Φουρφουρά, του 4ου ΓΕΛ Ρεθύμνου και του ΓΕΛ Πανόρμου.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Για την κάλυψη των ποικίλων αναγκών (εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πρακτικών ασκήσεων, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων κ.α.) των χιλιάδων φοιτητών της πανεπιστημιούπολης Γάλλου, το ΚΤΕΛ -πέρα από τα προγραμματισμένα του δρομολόγια- προχώρησε και σε μεταμεσονύκτια δρομολόγια εκτός προγράμματος από και προς του Γάλλου, καθώς και σε χορηγίες ή έκπτωση 50% της τιμής των εισιτηρίων του για διαδρομές εντός και εκτός νομού Ρεθύμνου.
Επιπλέον για τους πρωτοετείς φοιτητές του πανεπιστημιακού ιδρύματος, το ΚΤΕΛ παρέχει τόσο στους ίδιους τους φοιτητές που δεν έχουν πάσο, όσο και στους συνοδούς τους, έκπτωση 50% στις τιμές των εισιτηρίων του, με την επίδειξη της σχετικής βεβαίωσης εισαγωγής στις σχολές του Ρεθύμνου, αλλά και της αστυνομικής τους ταυτότητας.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Αντίστοιχες χορηγίες δόθηκαν και για τις μετακινήσεις ρεθυμνιώτικων αποστολών ομάδων με προορισμούς γήπεδα των νομών Χανίων και Ηρακλείου, αλλά και προς τα αεροδρόμια και τα λιμάνια των ίδιων νομών.
Οι χορηγίες αφορούν στην ομάδα μπάσκετ «CRETAN KINGS», στην γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου «Αθλητικός Όμιλος Ρεθυμνιακής Ένωσης Αθλητών» (Α.Ο. ΡΕΑ), στην ομάδα «ΑΣΤΕΡΑΣ WOMEN SOCCER», στον Ναυτικό Όμιλο Ρεθύμνου, στον Όμιλο Κλασσικού Αθλητισμού «Πρέβελη», στον Σύνδεσμο Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων Κρήτης και στο Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου «ΙΚΑΡΟΣ».

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ
Το ΚΤΕΛ στέλνοντας με τον δικό του τρόπο μήνυμα κατά του κοινωνικού αποκλεισμού των ευαίσθητων και ευάλωτων συμπολιτών μας, προχώρησε σε χορηγίες μεταξύ άλλων και προς τα ΚΑΠΗ του δήμου Ρεθύμνου για δράσεις και εκδρομές σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και πολιτιστικής αξίας, καθώς και σε προσκυνηματικούς προορισμούς και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.
Συγκεκριμένα οι χορηγίες προς τα εν λόγω ΚΑΠΗ είναι σε τιμές κόστους και λειτουργούν ανταποδοτικά έναντι του δήμου για την άτυπη παραχώρηση του δημοτικού οικοπέδου στο οποίο φιλοξενούνται οι εγκαταστάσεις του ΚΤΕΛ στο Ρέθυμνο. Εξάλλου, κάτι αντίστοιχο υλοποιεί το ΚΤΕΛ και για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, που διοργανώνει ο δήμος Ρεθύμνου.
Επίσης η εταιρία ενέκρινε χορηγίες και προς το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Ρεθύμνου, ώστε τα μέλη του να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εκτός Κρήτης.

ΟΤΑ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ
Πέρα από τις δράσεις φορέων, πολιτιστικών συλλόγων και άλλων συλλογικοτήτων του Ρεθύμνου με σκοπό να ανακουφίσουν πληττόμενους -από φυσικές καταστροφές- συνανθρώπους μας, το ΚΤΕΛ στηρίζοντας εμπράκτως και τους πρεσβευτές του εθελοντισμού προχώρησε σε χορηγίες προς τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών «Δότες Ζωής» για μετακινήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της 19ης πανελλήνιας λαμπαδηδρομίας εθελοντών αιμοδοτών σε διάφορες περιοχές εντός και εκτός νομού Ρεθύμνου.
Επίσης, ενέκρινε χορηγίες για το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Ρεθύμνου για προορισμούς σε Ρέθυμνο και Χανιά.
Επιπλέον ανταποκρίθηκε θετικά με χορηγίες προς τον δήμο Αμαρίου για τις εκδηλώσεις του 7ου «ΑMARI GREEN FESTIVAL», προς τον δήμο Ρεθύμνου για λογαριασμό της δομής παροχής συσσιτίου, για τον ποδηλατικό γύρο της πόλης, για την ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας, για τον 7ο Νικηφόρειο Δρόμο, αλλά και για την μεταφορά αθλητών και συνοδών προς περιοχές της υπόλοιπης Κρήτης.
Ακόμα, υλοποίησε αιτήματα χορηγιών προς την Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών δυτικής Κρήτης (ΕΜΔΥΔΑΣ), αλλά και προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου στο πλαίσιο πολιτιστικών διαδρομών του υπουργείου Πολιτισμού.
Άλλες χορηγίες έγιναν έπειτα από αιτήματα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου για μεταφορές μεταξύ άλλων: στο πλαίσιο αγώνων στίβου, για τον εορτασμό της 81ης επετείου της Μάχης της Κρήτης, αλλά και της 156ης επετείου του ολοκαυτώματος της Ι.Μ. Αρκαδίου, για εκδρομή του Γηροκομείου Ρεθύμνου στα Μυριοκέφαλα, καθώς για την μεταφορά του συλλόγου Μικρασιατών στο πλαίσιο του 2ου φεστιβάλ παραδοσιακών χορωδιών.
Τέλος, το ΚΤΕΛ συνέβαλε και στην ασφαλή μεταφορά ομάδας αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου σε περιοχή των Χανίων, αλλά και στην μετακίνηση μελών της ΝΟΔΕ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ρεθύμνου στο Ηράκλειο.

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η φιλοσοφία που χαρακτηρίζει το ΚΤΕΛ απέναντι σε μεμονωμένες περιπτώσεις συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα, όπου στερούμενοι την δυνατότητα ασφαλούς μετακίνησης με τα αναπηρικά τους αμαξίδια για επείγουσες προγραμματισμένες υποχρεώσεις τους, η εταιρία παρείχε εντελώς δωρεάν μετακίνηση με λεωφορεία του στόλου της που φέρουν το σύστημα επιβίβασης και αποβίβασης αναπηρικών αμαξιδίων.
Μία ακόμα αξιοσημείωτη παρέμβαση ήταν και η ολονύκτια παραμονή την 15η Ιουλίου, λεωφορείων του ΚΤΕΛ στον δήμο Αγίου Βασιλείου, με σκοπό την μεταφορά κατοίκων από χωριά που είχαν περικυκλωθεί από την καταστροφική πυρκαγιά, σε άλλες ασφαλείς περιοχές.
Στην διάρκεια της θερινής περιόδου επίσης, καθοριστικός ήταν ο ρόλος του ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου στην μετακίνηση χιλιάδων αλλοδαπών και ντόπιων επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, ενισχύοντας έτσι το τουριστικό προφίλ του τόπου μας στον τομέα των ασφαλών μετακινήσεων.
Στα θετικά του έργου της εταιρίας κατατάσσεται και η πιλοτική δράση που αναπτύχθηκε έπειτα από την συμφωνία μεταξύ του αντιπροέδρου του ΚΤΕΛ, κ. Γιώργου Χατζηδάκη με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, κ. Γιάννη Ταταράκη για την πρόσβαση με την δημόσια συγκοινωνία και κατ’ επέκταση με χαμηλό κόστος, στις ομορφότερες παραλίες του νότιου άξονα του Ρεθύμνου. Συγκεκριμένα η δράση αφορούσε στις περιοχές: Αγία Γαλήνη, Άγιο Γεώργιο, Πρασονήσι, Άγιο Παύλο, Τριόπετρα, Αμμούδι, Δαμνόνι, Λίγκρες, Ανατολικά, γέφυρα Πρέβελη, Πλακιά, Σούδα, Κόρακα, Πολύριζο και Αγία Μαρίνα.
Εξίσου σημαντική όμως για την τρέχουσα χρονιά χαρακτηρίζεται και η διεξαγωγή -για πρώτη φορά στα Χανιά- του 70ου συνεδρίου της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Υ.Σ.).
Πέρα από τα σημαντικά θέματα που αναπτύχθηκαν στο συνέδριο και τα οποία αφορούσαν μεταξύ άλλων στον ρόλο, το έργο και το θετικό αποτύπωμα που έχει το ΚΤΕΛ στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, οι εκατοντάδες σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν στο έπακρο την κρητική φιλοξενία, ταξιδεύοντας με τα λεωφορεία του στόλου μας σε περιοχές των Χανίων και του Ρεθύμνου.
Εν κατακλείδι, ο αντιπρόεδρος της εταιρίας κ. Γιώργος Χατζηδάκης σχολιάζοντας τον ετήσιο απολογισμό του ΚΤΕΛ στο Ρέθυμνο, εκφράζει την ικανοποίηση του για το ότι η εταιρία κατάφερε εν μέσω της οικονομικής αστάθειας να παραμείνει όρθια και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων χωρίς «εκπτώσεις» στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό της, σημειώνοντας πως ένας από τους βασικούς στόχους του ΚΤΕΛ είναι να ενισχυθεί το κοινωνικό του έργο και τη νέα χρονιά.
Αποχαιρετώντας σε λίγες ημέρες το 2022 ο αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Χατζηδάκης εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, οι μέτοχοι, καθώς και το προσωπικό του ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου, εύχονται σε όλους τους Ρεθυμνιώτες και σε όλες τις Ρεθυμνιώτισσες καλά Χριστούγεννα με υγεία και οικογενειακή θαλπωρή, εκφράζοντας την ελπίδα το 2023, που σε λίγο θα ανατείλει, να φέρει στις ζωές όλων μας ευημερία, δημιουργικότητα και προκοπή. Χρόνια Πολλά!.