Ρέθυμνο: κοινό υπόμνημα αγροτοκτηνοτρόφων και θεσμικών φορέων για τους δασικούς χάρτες

Ρέθυμνο: κοινό υπόμνημα αγροτοκτηνοτρόφων και θεσμικών φορέων για τους δασικούς χάρτες

Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών διαμαρτύρεται έντονα για την άνευ προηγουμένου προσπάθεια του κράτους να δημεύσει τις ιδιωτικές, τις δημοτικές και τις εκκλησιαστικές περιουσίες και να τις χαρακτηρίσει δασικές.

Στο πλευρό των πολιτών, δηλώνουν πάντως, στο σύνολο τους οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων του Ρεθύμνου, οι οποίοι συμμετείχαν σε σύσκεψη, την οποία κάλεσε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Λιονή την Τρίτη. Παρευρέθηκαν και οι εκπρόσωποι των αγροτικών και κτηνοτροφικών φορέων και κατέστη σαφές, πως όχι μόνο δεν υποχωρούν στην διεκδίκηση λύσης, αλλά θα συνταχθεί νέο κοινό υπόμνημα προς την πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα των δασικών χαρτών.

ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Βεβαίως και δεν είναι μόνο το ζήτημα δασικών χαρτών, για το οποίο ειδικά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι αμετακίνητοι. Είναι και το θέμα της ΚΥΑ περί των επιδοτήσεων, για το οποίο επίσης δεν βρέθηκε λύση και ως εκ τούτου το διευρυμένο μέτωπο εναντίον των συγκεκριμένων κυβερνητικών επιλογών διαμορφώνει «συνθήκες πολέμου» για τους πληττόμενους αγροτοκτηνοτρόφους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι η κατάληψη του Δασαρχείου Ρεθύμνου συνεχίζεται για τέταρτη εβδομάδα και δεν διαφαίνεται διάθεση να φύγουν από εκεί οι διαμαρτυρόμενοι, αν το κράτος δεν ανταποκριθεί στα αιτήματα τους.

Πάντως για το ζήτημα της κατάληψης του δασαρχείου, στην σύσκεψη οι θεσμικοί φορείς ήταν αρνητικοί και ζήτησαν να σταματήσει. Η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κακογιαννάκης και οι δήμαρχοι, κ.κ. Μαρινάκης, Κόκκινος, Μουρτζανός, Κεφαλογιάννης και Ταταράκης, που συμμετείχαν, ζήτησαν να αποχωρήσουν, τονίζοντας την κρισιμότητα να είναι ανοιχτή μία υπηρεσία όπως η Διεύθυνση Δασών.

ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ

«Η θέση μας για τους δασικούς χάρτες είναι ξεκάθαρη από την αρχή. Για μας το βασικό πρόβλημα είναι το ιδιοκτησιακό και ζητάμε από την πολιτεία μέχρι και σήμερα τα χωράφια να παραμείνουν σε μας, χωρίς να μπει ο κόσμος στη διαδικασία να πηγαίνει να κάνει αντιρρήσεις. Με τα χαρτιά που έχει ο καθένας, με βάση τη δήλωση του ΟΣΔΕ, το Ε9 και δύο μάρτυρες να μπορεί να κατοχυρώνει την περιουσία του ο πολίτης. Δεν έχει καμία δικαιοδοσία το ελληνικό δημόσιο και πρέπει αυτό να αποσυρθεί», σημειώνει

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν οι ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Γιώργος Βενιεράκης αναφέρθηκε και στα δύο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και τόνισε, ότι «Έχουμε βαρεθεί να ακούμε για εγκυκλίους και λύσεις από τους υπουργούς. Ουσιώδες δεν γίνεται τίποτα, λένε λένε, αλλά ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Μας κοροϊδεύουν, όπως κάνουν πάντα».

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Λιονή είπε μεταξύ άλλων, ότι «Πρέπει να δούμε όλοι μαζί, μαζί με τους νομικούς μας, να δούμε τι είναι αυτά που έχουν καλυφθεί από το νομοθέτημα της κυβέρνησης αλλά και οι δικαστικές αποφάσεις, έτσι ώστε να δούμε ποια είναι τα δίκαια αιτήματα που δεν έχουν καλυφθεί ακόμα για να μπορέσουμε να τα διεκδικήσουμε. Επίσης, θα δούμε το θέμα της ΚΥΑ, των επιδοτήσεων, το θέμα του οριζόντιου μέτρου που αλλάζει τελείως το τοπίο σε ό,τι μέχρι σήμερα ίσχυε νομοθετικά, επομένως όλα αυτά μπαίνουν στο τραπέζι. Εμάς η πρόταση μας είναι να γίνει ένα κοινό υπόμνημα, όλων των φορέων, κτηνοτρόφων, ενώσεων και αυτοδιοικητικούς, να σταλεί στα αρμόδια υπουργεία».

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «Εδώ δεν υπάρχει προνόμιο υπέρ του ελληνικού δημοσίου. Είναι, λοιπόν, αδιανόητο εκ προοιμίου να θεωρεί το κράτος ότι μπορεί να διεκδικήσει δικαιώματα χωρίς να έχει τους τίτλους ιδιοκτησίας. Φυσικά και αν έχει τίτλους, πρέπει να διεκδικεί. Δεν είμαστε υπέρ των καταπατήσεων. Αλλά δεν μπορεί να βάζει σε μια ταλαιπωρία και να λέει ότι κάνει δασολόγιο, ενώ στην ουσία προσπαθεί να κάνει περιουσιολόγιο. Αυτό είναι κάτι που είναι και παράνομο και μία unfair κίνηση, που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει.»

rethemnosnews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.