Ρέθυμνο:Οι προγραμματικές προτάσεις του συνδυασμού « Νέα Ομάδα για τον Μυλοπόταμο» με επικεφαλής τον Δημήτρη Κλάδο

ΗΝέα Ομάδα για τον Μυλοπόταμο είναι εδώ με όρεξη, όραμα και στόχο να αλλάξει την κατεύθυνση του τόπου μας. Είμαστε μία ομάδα από καθημερινούς πολίτες, με επικεφαλής τον Δημήτριο Γεωργίου Κλάδο, Αρχιτέκτονα Μηχανικό, που ονειρευόμαστε έναν Μυλοπόταμο διαφορετικό.

Αποφασίσαμε να βγούμε μπροστά και να ζητήσουμε την εμπιστοσύνη και την ψήφο των συμπολιτών μας, για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, για τον Μυλοπόταμο που αξίζουμε, για τον τόπο μας!

Προτείνουμε και διεκδικούμε, με βαθιά προσήλωση και επιμονή, λύσεις για τους εξής τομείς:

ΔΗΜΟΣ

Δημοκρατική λειτουργία
Διαφάνεια σε όλους τους τομείς
Κοινωνική δικαιοσύνη
Κοινωνική αλληλεγγύη
Αναβάθμιση και ουσιαστική λειτουργία των συλλογικών οργάνων, των επιτροπών, των κοινοτικών συμβουλίων, των ετήσιων συνελεύσεων.
Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα μεταδίδονται απευθείας, σε πραγματικό χρόνο.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία που έχει ο Πρωτογενής Τομέας για την επιβίωσή μας και τον κυρίαρχο ρόλο του στην οικονομία του τόπου μας. Συνεπώς, είναι χρέος μας:

Να συστήσουμε Γραφείο Υποστήριξης Πρωτογενούς Τομέα και Επιχειρηματικότητας, που θα λειτουργεί ως ανοιχτή ψηφιακή πύλη στην ηλεκτρονική πληροφόρηση των συνδημοτών μας.
Στόχος του θα είναι να παρέχει:

Υποστήριξη στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους, στους επαγγελματίες, και σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Ενημέρωση για τις έρευνες, τις εξελίξεις, την τεχνογνωσία.
Νέα εκπαιδευτικά σεμινάρια.
Υποστήριξη στη δημιουργία ειδικών ομάδων παραγωγών (Βιοκαλλιέργεια, νέα ΚΑΠ, κ.λπ.), για επιτυχημένη αγροτική οικονομία.
Να είμαστε σε διαρκή διαβούλευση με τους κατοίκους και τους φορείς των γύρω περιοχών, ώστε να αξιοποιήσουμε τις υφιστάμενες ομβροδεξαμενές , για την κάλυψη αναγκών των αρδευόμενων εκτάσεων και της κτηνοτροφίας.
Να φροντίσουμε για την επέκταση-συντήρηση του δικτύου αγροτικής οδοποιίας.
Επιδίωξή μας είναι η δημιουργία γραφείου του Δήμου στις Βρυξέλλες, ώστε να υπάρχει άμεση και αμφίδρομη ενημέρωση για όλα τα προγράμματα και τις δυνατότητες αξιοποίησής τους προς όφελος των συνδημοτών μας.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει χρέος να διαφυλάσσει την κοινωνική συνοχή. Με τη λειτουργία της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών θα έχουμε άμεση, ευέλικτη και στοχευμένη παρέμβαση σε όλες τις δομές της Κοινωνικής πολιτικής, καθώς και σε δράσεις που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Μεταξύ των σημαντικότερων προτεραιοτήτων μας είναι:

Η ολοκλήρωση παιδικών/βρεφονηπιακών σταθμών.
Η δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών στον μέσα Μυλοπόταμο και όπου αλλού απαιτείται.
Η δημιουργία Κ.Δ.Α.Π. (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων), με δωρεάν παραμονή των παιδιών μας.
Η ανακατασκευή/εκσυγχρονισμός των παιδικών χαρών, ώστε να είναι ασφαλής η χρήση τους από τα παιδιά.
Η δημιουργία Κέντρου Ψυχικής Υγείας.
Η λειτουργία Κοινωνικού παντοπωλείου.
Η έκδοση δημοτικής εκπτωτικής κάρτας για πολύτεκνες και άπορες οικογένειες.
Η μελέτη και εφαρμογή ειδικών κατασκευών, για την ανεμπόδιστη κίνηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα και για την πρόσβασή τους στις παραλίες και στη θάλασσα.
Η πρόβλεψη για εγκατάσταση ναυαγοσώστη στην παραλία Γεροποτάμου.
Η ανασύσταση και επαναλειτουργία της Δημοτικής αστικής συγκοινωνίας σε όλα τα χωριά του Δήμου, σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ, με στόχο τη λειτουργία τακτικών δρομολογίων προς/από την πόλη του Ρεθύμνου και τον ΒΟΑΚ, για την άμεση και άνετη εξυπηρέτηση των κατοίκων του Δήμου μας.
Η εφαρμογή του Ν. 4830/2021, που προβλέπει τη διαχείριση και την προστασία των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και δίνει λύσεις σε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν στους Δήμους, κυρίως από τον μεγάλο αριθμό αδέσποτων εξαιτίας της εγκατάλειψής τους και των ανεξέλεγκτων γεννήσεων. Για το σκοπό αυτό, θα συσταθεί επιτροπή από δημοτικούς συμβούλους, κτηνίατρο, φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές, της οποίας θα προΐσταται αντιδήμαρχος με ευαισθησία και ενδιαφέρον για τα τετράποδα. Τέλος, προβλέπεται η δημιουργία κυνοκομείου και αποτεφρωτηρίου.
Η τακτική και προγραμματισμένη αποκομιδή απορριμμάτων, με προσωπικό σε επάρκεια, ενσωμάτωση σύγχρονων μέσων και μεθόδων διαχείρισης και λειτουργία οριοθετημένου χώρου διαλογής.
Κέντρο υποδοχής υποδείξεων και παραπόνων των συνδημοτών μας, με υποχρέωση απάντησης σε εύλογο χρονικό διάστημα, όχι μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας.
Η δρομολόγηση διαδικασιών και συνεργασιών για την πραγματοποίηση σεμιναρίων Πρώτων Βοηθειών (ΚΑΡΠΑ, χρήση Απινιδωτή, κ.λπ.), σε όλα τα χωριά του Δήμου μας.
Η ομαλή και ανεμπόδιστη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Περάματος, με ενίσχυση του προσωπικού και του απαραίτητου εξοπλισμού (ΕΚΑΒ, κ.λπ.). Υποστήριξη στις ανάγκες του Κέντρου Υγείας όπως η δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ, με καταρτισμένο προσωπικό, κοντά στον ΒΟΑΚ, όπως το Μπαλί ή το Πάνορμο.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

Η Εκπαίδευση-Παιδεία αποτελεί το θεμέλιο και τη ραχοκοκαλιά κάθε υγειούς κοινωνίας. Η Νέα Ομάδα Μυλοποτάμου δεσμεύεται ότι θα κάνει τα πάντα, με κάθε δυνατό τρόπο, για την εξασφάλιση αυτού του ύψιστου, δημόσιου αγαθού.

Στόχος μας είναι:

Η επανέναρξη προγραμμάτων διά βίου μάθησης στοχεύοντας στη δημιουργία θετικής στάσης προς τη μάθηση.
Η δημιουργία σχολών για γονείς με δωρεάν προγράμματα παρακολούθησης, με σκοπό την εκπαίδευση και τη στήριξη κάθε μητέρας και πατέρα στον σύνθετο ρόλο του γονιού, όπως διαμορφώνεται από τις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.
Η δημιουργία κινήτρων στους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την άμεση κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων (επιδότηση στέγης, έκδοση δωρεάν κάρτας για μετακινήσεις εντός των ορίων του Δήμου κ.λπ.).
Η υλοποίηση της μελέτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την κατασκευή Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στον οικισμό των Ζωνιανών.
Η θέσπιση κινήτρων για την ολοκλήρωση των σπουδών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Η ίδρυση και η λειτουργία Γυμνασίου δεύτερης ευκαιρίας.
Η ίδρυση ωδείου προώθηση της παραδοσιακής, της κλασσικής και σύγχρονης μουσικής παιδείας.
Η δημιουργία Λαϊκού Πανεπιστημίου με έδρα το Πέραμα, για τη διάδοση της γνώσης σε όλους τους πολίτες, δίχως προαπαιτούμενα και περιοριστικούς όρους.
Ο έλεγχος των δημοτικών κτιρίων και η αποκατάσταση των φθορών για την ασφαλή λειτουργία τους.
Η σύνταξη μελέτης για τη δημιουργία νέων σχολείων στα χωριά των Λιβαδίων και των Ζωνιανών.
Η δημιουργία Δημοτικών Βιβλιοθηκών για μελέτη, δανεισμό και δραστηριότητες που αφορούν το βιβλίο.
Η επαναλειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής Αγγελιανών και η δημιουργία νέου στον οικισμό των Λιβαδίων.
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Προβλέπεται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες:

Για τη σύννομη και έντεχνη αποπεράτωση του εγκαταλελειμμένου κλειστού γυμναστηρίου Περάματος, ώστε μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών να παραδοθεί προς χρήση στους συνδημότες μας.
Για την άμεση διευθέτηση των διαδικασιών που στοχεύουν στην υλοποίηση των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων (ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις), στην περιοχή του Περάματος.
Για την αποκατάσταση των εγκαταλελειμμένων γηπέδων, ποδοσφαίρου και μπάσκετ, στο Πέραμα και όπου αλλού εντοπίσουμε προβλήματα.
Για την ασφαλή χρήση ΟΛΩΝ των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου μας μέσα από τη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με στόχο τον έλεγχο και την πρόταση των βέλτιστων λύσεων σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.
Για τον προγραμματισμό κατασκευής δύο ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΩΝ, ένα στον Πάνω Μυλοπόταμο και ένα στον Κάτω.
Για τον προγραμματισμό κατασκευής ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ στον ορεινό όγκο Μυλοποτάμου.
Για τη δημιουργία αθλητικών πάρκων με υπαίθρια όργανα γυμναστικής στον κάτω και πάνω Μυλοπόταμο.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Διαχείριση στερεών απορριμμάτων
Διαχείριση Υγρών αποβλήτων
Προστασία Υδροφόρου Ορίζοντα
Τακτική και προγραμματισμένη αποκομιδή απορριμμάτων, ενσωμάτωση σύγχρονων μέσων και μεθόδων διαχείρισης και λειτουργία οριοθετημένου χώρου διαλογής. Εστίαση στην επίλυση του προβλήματος της απόρριψης μπάζων.
Εφαρμογή των πράσινων σημείων, εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης.
Αξιοποίηση των οργανικών απορριμμάτων σε μονάδα κομποστοποίησης.
Η αντικανονική και κατά συνέπεια, επικίνδυνη απόρριψη των υγρών αποβλήτων των χωριών του ορεινού όγκου του Μυλοποτάμου έχει ως αποτέλεσμα να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και σήμερα τα χωριά Ζωνιανά και Λιβάδια να υδρεύονται μόνο μέσω γεωτρήσεων που βρίσκονται στα Απλαδιανά. Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη και θα τεθεί σε άμεση λειτουργία ο επί χρόνια ανενεργός βιολογικός των Μουρτζανών. Πιο συγκεκριμένα, θα υλοποιηθεί η μελέτη, η οποία προβλέπει την άμεση σύνδεση όλων των οικισμών του ορεινού και μέσα Μυλοπόταμου με τον χώρο του βιολογικού καθαρισμού αποβλήτων που βρίσκεται στα Μουρτζανά.
Οι εκροές από τον βιολογικό θα διατίθενται, όπως προβλέπεται, από τις εγκεκριμένες μελέτες.
Επιδίωξη πραγματοποίησης της ορθής διάθεσης των εκροών του βιολογικού Περάματος όπως προβλέπουν οι σχετικές μελέτες.
Συστηματικός έλεγχος του δικτύου αποχετεύσεων για την άμεση αντιμετώπιση διαρροών, ώστε να διακοπεί οριστικά η διάχυση των υγρών αποβλήτων στο περιβάλλον.
ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η παροχή φροντίδας στην Τρίτη και Τέταρτη ηλικία, όσον αφορά τον Δήμο Μυλοποτάμου, συνίσταται μόνο στη λειτουργία του ΚΗΦΗ, που καλύπτει τις ανάγκες 25 υπερηλίκων, σύμφωνα με την άδεια που έχει λάβει η Δομή με βάση τον συγκεκριμένο γεωγραφικό προσδιορισμό του Κάτω Μυλοποτάμου. Πρόθεσή μας είναι η ολοκληρωμένη, εξωιδρυματική φροντίδα προς όλους τους ηλικιωμένους, που είτε δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον είτε αυτό αδυνατεί να τους φροντίσει.

Η Νέα Ομάδα για τον Μυλοπόταμο λοιπόν, αποσκοπεί στην εφαρμογή των παρακάτω πρακτικών:

Υποστήριξη της ήδη υπάρχουσας Δομής ΚΗΦΗ.
Ανέγερση ιδιόκτητου κτιρίου και περιβάλλοντα χώρου σύμφωνα με την πρόταση που ήδη έχει υποβληθεί και αποτελεί πάγιο αίτημα των εργαζομένων της Δομής.
Δημιουργία νέας Δομής ΚΗΦΗ στον Ορεινό Μυλοπόταμο.
Η Παράταξή μας θα διεκδικήσει μέσω των ΠΕΠ:

Πρόγραμμα για Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ).
Πρόγραμμα «κατ’ οίκον φροντίδας» το οποίο θα εκπονείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Υγείας.
Τα δύο αυτά προγράμματα αφορούν:

α) Κατακεκλιμένους μοναχικούς ηλικιωμένους

β) Ασθενείς χρονίως πάσχοντες

γ) ΑΜΕΑ

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Σύσταση μελετών Τ.Π.Σ όπου κριθεί απαραίτητο.

Με το άρθρο 24 του Συντάγματος ορίζονται το πλαίσιο για τη διαχείριση του χώρου και η υποχρέωση του κράτους για παρέμβαση μέσω ορθολογικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο οικιστικό περιβάλλον για την ποιοτική διαβίωση των πολιτών.
Το βασικό και γενικό πλαίσιο των παρεμβάσεων σε πολεοδομικό επίπεδο ορίζεται από τον Ν.2508/1997, σύμφωνα με τον οποίο συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε ο Ν.1337/1983, παρέχοντας ένα εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων.
Το ΤΠΣ αποσκοπεί στον καθορισμό των κατευθυντήριων Αρχών του Πολεοδομικού Σχεδιασμού για τη βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη. Ειδικότερα, αποβλέπει:
(α) στη σταδιακή ανάδειξη και οργάνωση του χώρου.
(β) στη διασφάλιση της οικιστικής οργάνωσης των οικισμών με τον επιθυμητό συσχετισμό των οικιστικών παραμέτρων, στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανακοπή της άναρχης δόμησης, με τον καθορισμό κριτηρίων ανάπτυξης που συντείνουν στη μεγαλύτερη δυνατή οικονομία των οικιστικών επεκτάσεων.
(γ) στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα των υποβαθμισμένων περιοχών, με την εξασφάλιση του αναγκαίου κοινωνικού εξοπλισμού, της τεχνικής υποδομής και τον έλεγχο χρήσεων σύμφωνα με πολεοδομικά σταθερότυπα (standards) και κριτήρια καταλληλότητας.
(δ) στην προστασία, ανάδειξη και περιβαλλοντική αναβάθμιση των κέντρων, των πολιτιστικών πόλων και των παραδοσιακών πυρήνων των οικισμών, των χώρων πρασίνου και λοιπών στοιχείων φυσικού, αρχαιολογικού, ιστορικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των πόλεων, των οικισμών και του εξωαστικού χώρου.

Η απομάκρυνση των βαρέων οχημάτων του Δήμου από τον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχείου θα βοηθήσει στην αναβάθμισή του και στην ανάδειξή του σε πλατεία, σε χώρο πολλαπλών χρήσεων και δραστηριοτήτων.
Θα πραγματοποιηθεί η ανάθεση Κυκλοφοριακής Μελέτης για τους οικισμούς του Περάματος, των Μαργαριτών, του Πανόρμου και του Μπαλί στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ώστε να βρεθεί οριστική λύση για το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί.
Θα δρομολογηθεί η αποκατάσταση και ο εξωραϊσμός του κτιριακού συγκροτήματος όπου στεγάζεται η αστυνομία και παλαιότερα το Ειρηνοδικείο και το Υποθηκοφυλακείο.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πιστεύουμε στην τουριστική ανάπτυξη και κυρίως στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που συγκλίνουν με τις παραδόσεις μας και στηρίζονται στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας. Για την επίτευξη αυτών:

Θα θεσπιστεί αντιδημαρχία για τον τουρισμό από τον Δήμο μας, που θα βρίσκονται συνεχή διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους στον τομέα.
Θα γίνει εντατική προσπάθεια για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν.
Θα δημιουργηθεί ένα «παρατηρητήριο τουρισμού», για τη συλλογή των δεδομένων και την ανάλυσή τους.
Θα αναπτυχθεί τουριστική εκστρατεία για τον Δήμο, που θα στηρίζεται στα αποτελέσματα της έρευνας, με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη (προβλέπονται δράσεις, όπως η ανανέωση όλου του φωτογραφικού υλικού, διαφημιστικές καμπάνιες, φιλοξενία τουριστικών παραγόντων, διοργάνωση εκδηλώσεων, δημιουργία μουσείου και περιπτέρου πληροφοριών).
Θα προταθεί η ανάπτυξη διάφορων μορφών εναλλακτικού τουρισμού, όπως ποδηλατικός, αθλητικός, γαστρονομικός, καταδυτικός, ιατρικός και θρησκευτικός.
Θα επισημανθεί η δυνατότητα ανάπτυξης ορειβατικού τουρισμού στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη κατά τους χειμερινούς μήνες.
Θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται δυναμικά ο κλασικός τουρισμός στην παραλιακή ζώνη του Δήμου μας, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει, τα οποία θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αποτελεσματικά.
Αναφορικά με την τουριστική αναβάθμιση και αξιοποίηση του ορεινού άξονα Μυλοποτάμου: Θα δημιουργηθεί χιονοδρομικό κέντρο με τη λειτουργία τελεφερίκ και ξενώνα, ώστε η περιοχή να αναβαθμιστεί στον βαθμό που της αξίζει.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Δημιουργία ΔΙΕΚ παραδοσιακών τεχνών με παραρτήματα: Αγγειοπλαστικής – Κεραμικής και Υφαντικής στις Μαργαρίτες, Λιθοδομής-Λιθοτεχνίας στην Αλφά.
Καταγραφή και Ανάδειξη των Λαϊκών Τεχνών και της Ιστορίας των Κοινοτήτων και των οικισμών του Δήμου Μυλοποτάμου.
Ενίσχυση των πολιτιστικών φορέων για τη δημιουργία αρχείων προφορικής ιστορίας και λαογραφικών συλλόγων σε κάθε κοινότητα, ώστε να έρχεται σε επαφή η νέα γενιά με το ιστορικό παρελθόν και τις παραδόσεις. Ζωντάνεμα των οικισμών με εκδηλώσεις μνήμης.
Έρευνα, καταγραφή και θέσπιση κινήτρων στους ιδιοκτήτες για την αναστήλωση παλαιών παραδοσιακών κατοικιών των οικισμών και ιστορικών κτιρίων.
Συνεργασία με την εφορία αρχαιοτήτων και την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνου, προκειμένου να επιδιορθωθούν και να αναστηλωθούν οι ιστορικοί ιεροί ναοί του Δήμου μας καθώς και να τοποθετηθούν πληροφοριακές πινακίδες για τους ναούς.
Αποκατάσταση του δικτύου των μονοπατιών Ε4 αλλά και της ιστορικής Ρωμαϊκής οδού (Καλντερίμι), ώστε να είναι βατά και επισκέψιμα.
Θα αποκατασταθούν τα παλιά μονοπάτια με αισθητική και πολιτιστική αξία.
Συνεργασία του Δήμου με όλες τις πολιτιστικές ομάδες για την πλήρη κάλυψη ειδικών αναγκών, με στόχο την ομαλή διεξαγωγή των πολιτιστικών εκδηλώσεων.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΙ, ΕΝΤΟΣ & ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

Οι διανοιγμένοι δημοτικοί δρόμοι, εντός & εκτός των ορίων των οικισμών και του σχεδίου πόλεως, που μέχρι σήμερα παραμένουν Χωματόδρομοι, θα ασφαλτοστρωθούν.
Η ασφαλής μετακίνηση των συνδημοτών μας και η ανεμπόδιστη πρόσβαση σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, παραλίες, τουριστικές εγκαταστάσεις και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, για την Νέα Ομάδα Μυλοποτάμου είναι δέσμευση.
Η οριοθέτηση και ο καλλωπισμός του τμήματος του ποταμού «Γεροπόταμου», που βρίσκεται εντός των ορίων σχεδίου πόλεως Περάματος, θα διευθετηθούν, με στόχο την ανάδειξη της περιοχής.
ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ – ΔΙΚΤΥΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ

Κατόπιν συνεννόησης με την Πυροσβεστική Υπηρεσία θα γίνει αξιολόγηση και υποβολή προτάσεων, προκειμένου να προχωρήσουμε:

Στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
Στην κατασκευή δικτύου πυρόσβεσης (υδρονομικού και δρόμων), σε περιοχές του Δήμου, το συντομότερο, με πρώτη επιλογή τον δρυμό των Μαργαριτών.
Στην εγκατάσταση πυροσβεστικών μέσων και στη μελέτη για άμεση πρόσβαση σε αυτά.
Στην αξιοποίηση δεξαμενών πυρόσβεσης.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ – ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Για την ολοκλήρωση, την καταγραφή, την αποτύπωση και την αξιοποίηση της Δημοτικής και Κοινοτικής περιουσίας και την καταχώρισή της στο Κτηματολόγιο, θα συγκροτήσουμε Ομάδα Εργασίας, με μοναδικό αντικείμενο την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση του έργου.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Το πρόγραμμα της Παράταξής μας προτείνει την ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων στην καθημερινότητα των πολιτών, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Βασικές αρχές του προγράμματος είναι η διαφάνεια στην επικοινωνία με τους πολίτες και η ισότιμη πρόσβαση στην τεχνολογία. Παραδείγματα αποτελούν:

Η ανάρτηση αποφάσεων των συμβουλίων.
Η άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες χωρίς γραφειοκρατία.
Η ενημέρωση για τις δράσεις του Δήμου και η διεξαγωγή δημόσιων διαβουλεύσεων.
Η ψηφιακή διαχείριση των χώρων στάθμευσης και των δημόσιων χώρων.
Η προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ποδηλάτων.
Η χρήση ανοικτών τεχνολογιών και λογισμικού, προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου και η μείωση των δαπανών.
Η δημιουργία και χρήση ειδικής εφαρμογής για την αναφορά των φθορών/προβλημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι συμπολίτες μας καθημερινά.
ΝΕΟΛΑΙΑ

Πρωταρχικό καθήκον της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να θέσει τη νεολαία στο επίκεντρο των πολιτικών της. Στόχος της είναι να διαμορφώσει πολίτες με κοινωνική συνείδηση παρέχοντας όλα τα δυνατά μέσα. Πέρα από τις «οριζόντιες» πολιτικές (κοινωνική, εκπαιδευτική, πολιτισμική, κ.λπ.) απαιτούνται ειδικές παρεμβάσεις ώστε αυτή η γενιά του μέλλοντός μας να εξοπλιστεί με τα καλύτερα εφόδια για τη ζωή και να την απολαμβάνει χωρίς να υπόκειται, όσο αυτό είναι δυνατόν, στους καταναγκασμούς της κοινωνικής της προέλευσης.

Βασικές αρχές σε αυτή την προσπάθεια είναι οι εξής δύο:

1) Καμιά πολιτική δεν ασκείται χωρίς τη συμμετοχή της νεολαίας στον σχεδιασμό και στην υλοποίησή της.

2) Η συλλογικότητα πρέπει να διαφυλάσσεται ανεξάρτητα από επιμέρους κατηγοριοποιήσεις (εργαζόμενοι, άνεργοι, σπουδαστές).https://www.rethemnosnews.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.