Σαν σήμερα η τραγωδία της Θύρας 7: Η μέρα που μάτωσε ο ελληνικός αθλητισμός

Σαν σήμερα η τραγωδία της Θύρας 7: Η μέρα που μάτωσε ο ελληνικός αθλητισμός . Σαν σήμερα το 1981, γράφτηκε μία …

Σαν σήμερα το 1981, γράφτηκε μία από τις πιο λυπηρές στιγμές του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όλοι θυμόμαστε, ασχέτως αν κάποιοι δεν είχαν γεννηθεί καν, την τραγωδία της Θύρας 7.

Ένα περιστατικό που γέμισε θλίψη όλο τον αθλητικό και φίλαθλο κόσμο, ανεξαρτήτου ομάδας.

Γιατί όταν φεύγουν από τη ζωή τόσοι άνθρωποι που απλά είχαν πάει στο γήπεδο να δουν την ομάδα τους και δεν γύρισαν ποτέ στους αγαπημένους τους, τότε μιλάμε για τραγωδία. Μία τραγωδία που φροντίζει ορθώς ο Ολυμπιακός να θυμάται και να τιμάει κάθε χρόνο από τότε.

Τι συνέβη όμως ακριβώς την 8η Φεβρουαρίου; Ήταν Κυριακή στο παλαιό στάδιο Καραϊσκάκη που είχε πάνω από 35 χιλιάδες κόσμο. Ήταν ένας αγώνας άλλωστε των δύο πρώτων της βαθμολογίας, με την ΑΕΚ σε περίπτωση νίκης να βγαίνει μπροστά στο πρωτάθλημα.

Οι μεγαλύτεροι εξ ημών θα θυμούνται και την τότε σύνθεση των ομάδων εκείνου του ντέρμπι της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής. Για τους ερυθρόλευκους του Γκόρσκι οι Σαργκάνης, Κυράστας, Γαλάκος, Αναστόπουλος, Βαμβακούλας, Νικολούδης από τους πιο γνωστούς, αλλά και οι κιτρινόμαυροι του Παπαποστόλου δεν πάνε πίσω με τα δικά τους αστέρια Μανωλά, Αρδίζογλου, Μπάγεβιτς, Βλάχο και Μαύρο.

Το παιχνίδι όμως από ντέρμπι γίνεται πανωλεθρία της ΑΕΚ, με τον Ολυμπιακό να σημειώνει έξι γκολ και να μην δέχεται ούτε ένα. Πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ο Γαλάκος με τρία γκολ και από ένα οι Κουσουλάκης, Ορφανός και Βαμβακούλας.

Αυτή η απίστευτη χαρά των οπαδών και φιλάθλων του ΟΣΦΠ, όμως λίγα λεπτά αργότερα θα γίνει ένας εφιάλτης. Οι τιφόζι της Θύρας 7 τρέχουν στα σκαλιά προς τη θύρα 1 για να αποθεώσουν τους παίχτες της ομάδας τους. Και τότε συνέβη κάτι που δεν είναι και τόσο δύσκολο να συμβεί σε μία στιγμή βιασύνης και πανικού. Κάποιος γλιστράει και πέφτοντας από τα σκαλιά προς την μισάνοιχτη πόρτα, κλείνει την διεύλεση και σταματάει το τσουνάμι των ανθρώπων που ακολουθώντας τον πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο. Γιατί όμως έγινε αυτό;

Οι φίλαθλοι προκειμένου να βγουν έπρεπε να περάσουν από ένα μακρύ ημικυκλικό διάδρομο και στη συνέχεια να στρίψουν σε έναν κατηφορικό τούνελ με πολύ μικρά σκαλιά. Αυτή η διαδρομή, σε σχήμα Γ, ουσιαστικά ήταν τυφλή. Δηλαδή όσοι έρχονταν από τις εξέδρες δεν είχαν οπτική επαφή με την έξοδο, καθώς η θύρα ήταν στο αριστερό μέρος της σκάλας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αυτοί που βρίσκονταν στο τέλος της σκάλας να ποδοπατηθούν από όσους βρίσκονταν πίσω τους γιατί απλά η έξοδος είχε μπλοκάρει και αυτοί δεν το έβλεπαν πριν να είναι ήδη αργά.

Ήταν πέντε παρά όταν το γήπεδο Καραϊσκάκη μετατράπηκε σε σημείο θανάτου. Κάποιοι αστυνομικοί κατάφεραν να βγάλουν ένα από τα τουρνικέ, απεγκλωβίζοντας έτσι πολύ κόσμο. Το Τζάνειο Νοσοκομείο θα γεμίσει από νεκρούς και τραυματίες σε τέτοιο σημείο που θα ζητήσει εξωτερική βοήθεια, καθότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλο αυτό το κακό.

Συγγενείς και φίλοι τρομοκρατημένοι ψάχνουν τους δικούς τους ανθρώπους στο γήπεδο και στο νοσοκομείο.

Εκεί καταφθάνουν και κυβερνητικοί εκπρόσωποι που ενημερώνουν συνεχώς την τότε κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γεώργιου Ράλλη, αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η κρατική τηλεόραση θα σταματήσει τη ροή του προγραμματος.

Ο απολογισμός θα δείξει ότι 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 54 τραυματίστηκαν.

Η χώρα θρηνεί και δεν μπορεί να πιστέψει πώς μία στιγμή ανείπωτης χαράς μπορεί να μετατραπεί μέσα σε λίγα λεπτά στη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Όσο για τους υπεύθυνους, φαίνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπισθεί και μάλλον “φταίει η κακιά στιγμή”. Οι φύλακες της Θύρας 7 αν και πρωτόδικα καταδικάσθηκαν, στη συνέχεια (συγκεκριμένα στις 22 Σεπτεμβρίου του 1986) αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πειραιά. Λογικό; Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός (παράγοντες, παίκτες, τεχνική ηγεσία, φίλαθλοι) κάθε χρόνο τιμάνε τη μνήμη των 21 αδικοχαμένων φιλάθλων.

Τα ονόματα των 21 νεκρών (ανά ηλικία):

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)
Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)
Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών – φίλαθλος της ΑΕΚ)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)
Νίκος Φίλος (19 ετών)
Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)
Βασίλης Μάχας (20 ετών)
Ευστράτιος Πούπος (20 ετών)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)
Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)
Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
Κώστας Μπίλας (28 ετών)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)
Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών)

Τα σχόλια είναι κλειστά.