Σεισμοί: Πρόταση Διγαλάκη για την αξιοποίηση των Ιδρυμάτων της Κρήτης σε δύο «μέτωπα»

Ημερομηνία:

Την αξιοποίηση των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κρήτης για την ταχεία αποκατάσταση ζημιών από τους πρόσφατους σεισμούς και την ενίσχυση της σεισμολογικής παρακολούθησης στο νησί προτείνει ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Διγαλάκης, με έγγραφό του προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη. Το έγγραφο κοινοποιείται στον υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, στον υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστο Δήμα και στον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη.

Ο Βουλευτής Χανίων της ΝΔ τονίζει την ανάγκη τόσο της άμεσης αντιμετώπισης των εκτεταμένων ζημιών που σημειώθηκαν σε πολλά κτήρια στο νησί από τους τελευταίους σεισμούς, όσο και της ενίσχυσης της σεισμικής παρακολούθησης στην Κρήτη. Σημειώνει ότι στο Πολυτεχνείο Κρήτης υπάρχει η τεχνογνωσία και ο απαιτούμενος εξοπλισμός, που καθιστά δυνατή την ακριβή και ταχεία καταγραφή των πληγέντων υποδομών, τον έλεγχο της δομικής τρωτότητας καθώς επίσης και τον σχεδιασμό επεμβάσεων αποκατάστασης και ενίσχυσης. Παράλληλα, χαρακτηρίζει ως «ισχυρό πλεονέκτημα για το νησί» τη λειτουργία του Σεισμολογικού Δικτύου Κρήτης του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, το οποίο «αποτελεί σημαντική υποδομή μέσω της οποίας μπορεί να αναπτυχθεί η αντισεισμική θωράκιση της Κρήτης με τη συνεχή και εστιασμένη παρακολούθηση της σεισμικότητας στην Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο με παροχή αξιόπιστων δεδομένων και πληροφοριών που είναι απαραίτητα σε κάθε προσπάθεια αντισεισμικού σχεδιασμού και πολιτικής προστασίας.

«Το ακαδημαϊκό και ερευνητικό οικοσύστημα της Κρήτης, με τις υποδομές και την τεχνογνωσία του, είναι σε θέση να συμβάλλει στη συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης των κινδύνων από την εκδήλωση σεισμών και στη διαχείριση των συνεπειών τους, και ειδικότερα να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Κρήτη με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, όπως τα αεροδρόμια, ο Βόρειος Οδικός Άξονας, τα ενεργειακά δίκτυα κ.λπ. Επιπλέον στην κοινή επιδίωξη της έγκαιρης και διαχρονικής θωράκισης απέναντι στις σεισμικές καταστροφές, εντάσσεται και η προστασία των πόλεων της Κρήτης, οι οποίες στην πλειοψηφία τους αποτελούν μοναδικά δείγματα της Ιστορίας και της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», σημειώνει στην πρότασή του κ. Διγαλάκης.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Μουσείο Ν. Καζαντζάκη: Ο εορτασμός για την...

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς...

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση του διεθνούς διαγωνισμού...

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής του...

Μουσείο Ν. Καζαντζάκη: Ο εορτασμός για την...

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς...

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση του διεθνούς διαγωνισμού...

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής του...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Μουσείο Ν. Καζαντζάκη: Ο εορτασμός για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2025

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς...

Καρύδια στο πρωινό: Το “μυστικό όπλο” για καλύτερη μνήμη και υγεία εγκεφάλου

Η σημασία ενός υγιεινού πρωινού για την ενεργοποίηση του...

Εκρηκτική αύξηση των μαθησιακών διαταραχών στα παιδιά

Πώς θα γίνεται ταχύτερα η διάγνωση - Το σχέδιο...

Ξάνθη: Αρπακτικά πουλιά κατά περιστεριών – Σφοδρές αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις

Πεντάμηνο πρόγραμμα με πτήσεις εκπαιδευμένων αρπακτικών ενέκρινε ο δήμος...