Σεισμοί: Πρόταση Διγαλάκη για την αξιοποίηση των Ιδρυμάτων της Κρήτης σε δύο «μέτωπα»

Ημερομηνία:

Την αξιοποίηση των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κρήτης για την ταχεία αποκατάσταση ζημιών από τους πρόσφατους σεισμούς και την ενίσχυση της σεισμολογικής παρακολούθησης στο νησί προτείνει ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Διγαλάκης, με έγγραφό του προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη. Το έγγραφο κοινοποιείται στον υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, στον υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστο Δήμα και στον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη.

Ο Βουλευτής Χανίων της ΝΔ τονίζει την ανάγκη τόσο της άμεσης αντιμετώπισης των εκτεταμένων ζημιών που σημειώθηκαν σε πολλά κτήρια στο νησί από τους τελευταίους σεισμούς, όσο και της ενίσχυσης της σεισμικής παρακολούθησης στην Κρήτη. Σημειώνει ότι στο Πολυτεχνείο Κρήτης υπάρχει η τεχνογνωσία και ο απαιτούμενος εξοπλισμός, που καθιστά δυνατή την ακριβή και ταχεία καταγραφή των πληγέντων υποδομών, τον έλεγχο της δομικής τρωτότητας καθώς επίσης και τον σχεδιασμό επεμβάσεων αποκατάστασης και ενίσχυσης. Παράλληλα, χαρακτηρίζει ως «ισχυρό πλεονέκτημα για το νησί» τη λειτουργία του Σεισμολογικού Δικτύου Κρήτης του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, το οποίο «αποτελεί σημαντική υποδομή μέσω της οποίας μπορεί να αναπτυχθεί η αντισεισμική θωράκιση της Κρήτης με τη συνεχή και εστιασμένη παρακολούθηση της σεισμικότητας στην Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο με παροχή αξιόπιστων δεδομένων και πληροφοριών που είναι απαραίτητα σε κάθε προσπάθεια αντισεισμικού σχεδιασμού και πολιτικής προστασίας.

«Το ακαδημαϊκό και ερευνητικό οικοσύστημα της Κρήτης, με τις υποδομές και την τεχνογνωσία του, είναι σε θέση να συμβάλλει στη συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης των κινδύνων από την εκδήλωση σεισμών και στη διαχείριση των συνεπειών τους, και ειδικότερα να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Κρήτη με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, όπως τα αεροδρόμια, ο Βόρειος Οδικός Άξονας, τα ενεργειακά δίκτυα κ.λπ. Επιπλέον στην κοινή επιδίωξη της έγκαιρης και διαχρονικής θωράκισης απέναντι στις σεισμικές καταστροφές, εντάσσεται και η προστασία των πόλεων της Κρήτης, οι οποίες στην πλειοψηφία τους αποτελούν μοναδικά δείγματα της Ιστορίας και της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», σημειώνει στην πρότασή του κ. Διγαλάκης.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Δήμος Αγίου Νικολάου:Ο Άγιος Βασίλης θα υποδέχεται...

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου ενημερώνει ότι στο πλαίσιο των...

Το phaistonews.gr κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του...

Το iraklionews.gr και το phaistonews.gr κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα...

Δήμος Αγίου Νικολάου:Ο Άγιος Βασίλης θα υποδέχεται...

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου ενημερώνει ότι στο πλαίσιο των...

Το phaistonews.gr κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του...

Το iraklionews.gr και το phaistonews.gr κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Τα ιστορικά μυστήρια που έλυσε η επιστήμη το 2025

Τα ευρήματα των επιστημόνων για το 2025 προσφέρουν νέους...

Οι σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις στην Ιατρική για το 2025

Τι ξεχωρίζει το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Journal of the...

6 μυστηριώδεις κατασκευές και ευρήματα που ήρθαν στο φως το 2025

Μυστηριώδεις κατασκευές και άλλα σημαντικά ευρήματα που ήρθαν στο...

Να είναι το 2026 η χρονιά της μεγάλης αλλαγής

Η χώρα χρειάζεται αλλαγή, πολιτική και κοινωνική, εάν θέλει...