Στελέχη ΕΚΑΒ Χανίων έδειξαν πώς να σώσεις μια ζωή

Στελέχη ΕΚΑΒ Χανίων έδειξαν πώς να σώσεις μια ζωή

Με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την παρότρυνση τους ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες που πιθανόν να αποδειχτούν σωτήριες, δημιούργησαν ένα υπαίθριο χώρο εκμάθησης των στοιχειωδών κινήσεων καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης
Παγκόσμια ημέρα καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης η χθεσινή και το προσωπικό του ΕΚΑΒ στα Χανιά πραγματοποίησε μια ακόμα ενημερωτική δράση με σκοπό την εκμάθηση βασικών πρώτων βοηθειών. ΚΑΡΠΑ, λαβή αντιμετώπισης πνιγμονής – γνωστή ως χάιμλιχ – και χρήση απινιδωτή, περιλάμβαναν τα μαθήματα που έκαναν τα στελέχη του τοπικού τομέα, σε περαστικούς στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την παρότρυνση τους ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες που πιθανόν να αποδειχτούν σωτήριες, δημιούργησαν ένα υπαίθριο χώρο εκμάθησης των στοιχειωδών κινήσεων καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης.

Ο κ. Κωνσταντίνος Λάμπρης, γιατρός του τομέα Χανίων του ΕΚΑΒ, μίλησε για τη σημασία απόκτησης χρήσιμων γνώσεων για να μπορεί κάποιος να διενεργήσει ΚΑΡΠΑ , να επέμβει άμεσα σε μια πνιγμονή καθώς και να μπορεί να κάνει χρήση απινιδωτή. «Ουσιαστικά σώζουμε ζωές. Υποστηρίζουμε τη λειτουργία της καρδιάς μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ» σημείωσε ο κ. Λάμπρης.

Μελέτες του Εθνικού Οργανισμού Υγείας των ΗΠΑ δείχνουν ότι μόνο το 10% των ατόμων που υφίστανται καρδιοαναπνευστική ανακοπή εκτός νοσοκομείου (για οποιονδήποτε λόγο, από έμφραγμα και πνιγμό έως χρήση ναρκωτικών και αναφυλακτικό σοκ), επιβιώνει. Αν την ώρα που παθαίνουν την ανακοπή υπάρχει γύρω τους κάποιος να τους κάνει καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, το ποσοστό διπλασιάζεται.

Όπως σημειώνει στην «Καθημερινή» ο κ. Γιώργος Βέλμαχος, καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και διευθυντής της Κλινικής Τραύματος, Επείγουσας Χειρουργικής και Εντατικής Θεραπείας στο Mass General, το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης –«ναυαρχίδα» της Ιατρικής Σχολής του φημισμένου πανεπιστημίου– που συμμετέχει στην καμπάνια «Stop the bleed» – σταμάτησε την αιμορραγία δηλαδή, «αν σκεφτεί κανείς ότι οι θάνατοι από αυτή την αιτία ανέρχονται ετησίως στις ΗΠΑ σε 350.000, μιλάμε για 35.000 ζωές που σώζονται! Και ΚΑΡΠΑ μπορούν να κάνουν ακόμα και παιδιά οκτώ, εννέα ή δέκα ετών. Φτάνει να το έχουν διδαχθεί στο σχολείο».

Ο γιατρός του ΕΚΑΒ κ. Κωνσταντίνος Λάμπρης επεσήμανε την ανάγκη εγκατάστασης απινιδωτών σε δημόσιους χώρους και υπηρεσίες. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου δέκα απινιδωτές στην πόλη και σε ολόκληρο το νομό τριάντα πέντε. Χρειάζεται ένας απινιδωτής ανά 1.500 κατοίκους και δύο ανά ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο κατοικημένης περιοχής. Εμείς βρήκαμε σε δημόσιες υπηρεσίες απινιδωτές που ήταν κλειδωμένοι σε κουτιά. Σιγά σιγά ευτυχώς αρχίζουν και τους θέτουν σε λειτουργία», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Ο ίδιος επικαλούμενος τα αποτελέσματα ερευνών τόνισε ότι κάθε λεπτό που περνάει αν δεν κάνουμε ΚΑΡΠΑ, υπάρχουν 10% λιγότερες πιθανότητες κάποιος να επιζήσει. Αν επέμβουμε άμεσα στα πρώτα πέντε λεπτά, έχουμε 50-70% περισσότερες πιθανότητες να επιζήσει. Σύμφωνα με ΚΥΑ του 2007 εξάλλου, σε χώρους συγκεντρώσεων, σε σχολεία, σημεία συνάθροισης κ.λ.π., θα πρέπει να υπάρχει προσβάσιμος απινιδωτής. Μέσω διαδικτύου μάλιστα, ο οποιοσδήποτε μπορεί να δει ανά πάσα στιγμή, πού υπάρχει απινιδωτής στην πόλη.neakriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.