Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη στο Crete2day

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην εκπομπή “Στρογγυλή Θεά” αναφερόμενος στον αθλητισμό ως αναπτυξιακό πυλώνα της Κρήτης και απαντώντας σε μια σειρά ερωτημάτων για την πορεία υλοποίησης των έργων υποδομών στο νησί, το γήπεδο του ΟΦΗ, τον αθλητικό τουρισμό και τον κοινωνικό αθλητισμό.

Αναλυτικά η συνέντευξη

-Έχετε αναφερθεί στους μεγάλους αναπτυξιακούς πυλώνες του νησιού. Πάντοτε μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνετε εννοείται τον Πολιτισμό. Υποσύνολο του Πολιτισμού είναι ο Αθλητισμός. Μιλήστε μας για έργα αθλητικών υποδομών που είναι προς υλοποίηση στο νησί

«Από την πρώτη μας ημέρα στην αιρετή Περιφέρεια, βασικός σκοπός όλων των συνεργατών ήταν να αναπτύξουμε τα έργα υποδομών σε όλη την Κρήτη.

Σε πολλές περιοχές υπήρχαν ακατάλληλες συνθήκες για να αθλούνται παιδιά, σε κλειστά γυμναστήρια και ανοιχτούς χώρους.

Ξεκινήσαμε συνεργασία με όλους τους Δήμους της Κρήτης για να προετοιμάσουμε μελέτες και να ενισχύσουμε με χρηματοδοτήσεις τα έργα που επρόκειτο να μας υποβάλλουν οι Δήμοι.

Την προηγούμενη δωδεκαετία έχουμε κάνει έργα το κόστος των οποίων ξεπερνά τα 30 εκ. ευρώ, από χρηματοδοτήσεις που προέρχονται από πόρους του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων, και πόρους που εμείς διαχειριζόμαστε. Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός. Ο βασικός μας στόχος είναι τα παιδιά να πηγαίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ακόμα και ένα παιδί να σωθεί είναι κέρδος. Πρέπει όλοι μαζί να ενώνουμε δυνάμεις προς αυτόν τον σκοπό. Να μπορούμε να έχουμε περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες.

Σε όλη την Κρήτη κάνουμε αντικαταστάσεις στα γήπεδα που χρειάζονται νέο τάπητα. Ήδη 5 γήπεδα προετοιμάζονται για δημοπράτηση, και σε άλλα 3 για την αντικατάσταση των πυλώνων φωτισμού.

Αναφέρω χαρακτηριστικά το γήπεδο του Αλμυρού έπειτα από υποβολή του Δήμου, και το γήπεδο του Ατσαλένιου.

Στα Χανιά από το Δήμο Κισσάμου έχει υποβληθεί η πρόταση και θα γίνει η χρηματοδότηση για αντικατάσταση του χλοοτάπητα και του φωτισμού του γηπέδου.

Υπάρχει επίσης μια σειρά δράσεων που αφορά την υποστήριξη δραστηριοτήτων, πάντα σε συνεργασία με τους Δήμους, το Υπουργείο Πολιτισμού και Ομοσπονδίες.

Θέλουμε επίσης τον αθλητικό τουρισμό.

Χρειάζεται πάντα συνέργεια με όλους τους φορείς για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Ποτέ δεν μπορεί να τα καταφέρει ένας»

-Οι προτεραιότητες που έχετε θέσει;

«Μια σημαντική διαδικασία είναι αυτή που έχει ξεκινήσει εδώ και οκτώ μήνες για να δώσουμε απινιδωτές σε όλα τα γήπεδα της Κρήτης και σε δημόσιους χώρους.

Εκτιμώ ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε απινιδωτές σε όλα τα γήπεδα του νησιού. Προχωρούμε σε διαγωνιστική διαδικασία μέσα από το πρόγραμμα «ΖΩΗ» που επιμελείται ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Γιώργος Πιτσούλης, πάντα με τη δική μου συνεργασία, και την καρδιολογική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, για να εκπαιδευτούν οι άνθρωποι που θα χειρίζονται τους απινιδωτές. Υπάρχει μια σειρά δράσεων που στοχεύουν στην επιμόρφωση των γυμναστών σε όλη την Κρήτη για να σώσουμε ζωές»

-Να έρθουμε στο θέμα του Κοινωνικού αθλητισμού

«Θεωρώ ότι η Κρήτη πρωτεύει στον κοινωνικό αθλητισμό. Βοηθάμε όσο μπορούμε πολλά σωματεία για να έχουμε δυναμική εκπροσώπηση, και πάντα με συνεργασίες. Ποτέ δεν λέμε ότι μόνοι μας κάνουμε μια πράξη. Όλοι μαζί γινόμαστε πιο δυνατοί. Το θέμα δεν είναι να φανεί κάποιος. Είμαστε μαζί με όλους τους Δήμους, και με πολλά Υπουργεία. Έχουμε συνεργαστεί με πολλούς Υπουργούς από πολλές κυβερνήσεις και έχουμε ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για τον αθλητισμό, που πρεσβεύει αυτά που θέλουμε να κάνουμε στο νησί μας. Τόσο στον τομέα του να προσφέρουμε υπηρεσίες στα παιδιά μας, όσο και στο να προσελκύσουμε τουρίστες για να έλθουν εδώ.

Υπάρχει ο ορειβατικός Τουρισμός. Στα Σφακιά έγινε φοβερή διοργάνωση»

-«Κεφάλαιο» Αθλητικός Τουρισμός

«Η Κρήτη προσφέρεται για αθλητικό τουρισμό. Πρώτα από όλα υπάρχουν οι υποδομές και πρέπει να συγχαρούμε τους ανθρώπους που τις υλοποίησαν. Μπορούμε να προσελκύσουμε ανθρώπους που θα έρθουν στην Κρήτη και θα τη διαφημίσουν στο εξωτερικό.

Για παράδειγμα θα σας αναφέρω την εκδήλωση που έγινε στην παραλία στο Ρέθυμνο. Πάνω από 80 χώρες κάλυψαν αυτό το γεγονός. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαφήμιση για το νησί.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις διεθνείς δραστηριότητες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς στο Παγκρήτιο Στάδιο, αλλά και στους τέσσερις νομούς πάντα με τη συνεργασία των Δήμων.

Επενδύουμε στον αθλητισμό και στη νεολαία. Γνωρίζουμε τη σημασία του.

Άλλωστε και εγώ προέρχομαι από τον αθλητισμό. Ξεκίνησα ως Γραμματέας και αργότερα πρόεδρος στην ομάδα του αθλητικού Ομίλου Αρχανών «Γιούχτας» και εξακολουθώ να παρακολουθώ τις δραστηριότητες του σωματείου. Πολλοί παραξενεύονται. Δεν είναι όμως υγιές όταν ένας άνθρωπος έχει ξεκινήσει από κάπου να μην το ξεχνάει ποτέ;

Άλλωστε μέσα από τον αθλητισμό, μου είχε προταθεί να καταθέσω υποψηφιότητα για το Δήμο Αρχανών. Έχω ζήσει την αγωνία και το άγχος του παράγοντα. Για αυτό και προσπάθησα να βοηθήσω από όποια θέση και αν πέρασα μετά, τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτή τη θέση.

Οι παράγοντες ειδικά στον Ερασιτεχνικό αθλητισμό επιτελούν έργο και αξίζουν συγχαρητήρια και το ευχαριστώ όλων μας. Χωρίς αυτούς δεν θα «ζούσαν» τα σωματεία, που τραβάνε την νεολαία στους κόλπους τους. Είναι επένδυση ο αθλητισμός. Όταν πας σε αυτόν ξεφεύγεις από άλλες δραστηριότητες»

-Έχετε διατελέσει πρόεδρος σε αθλητικό σωματείο, Δήμαρχος, Βουλευτής, Ευρωβουλευτής και Περιφερειάρχης. Ποια από αυτές τις ιδιότητες σας έκανε να αισθάνεστε λιγότερο άνετα;

«Προσπαθώ να τιμήσω κάθε θέση που έχω αναλάβει. Καθεμιά έχει τις δικές της δυσκολίες. Είναι όμως μεγάλη κατάκτηση όταν μετά από μια πορεία σε διαφορετικές θέσεις να σε αγκαλιάζει ο κόσμος με αγάπη.

Είμαστε μαζί με την κοινωνία. Από εκεί και πέρα κάθε θέση έχει τις χαρές και τις λύπες της. Μας ενδιαφέρει να υπηρετούμε καθημερινά την κοινωνία και να μπορούμε να δίνουμε αυτό που χρειάζεται ο κάθε πολίτης Κρήτης. Είναι σημαντικό για τον πολίτη τνα ξέρει ότι η Περιφέρεια είναι κοντά του.

Σε ότι έχει να κάνει πάντως με το ερώτημα σας, κάπως πιο…άνετα ήταν η θητεία μου στο Δήμο Αρχανών»

-Στόχοι στον αθλητικό τουρισμό;

«Το θέμα είναι ποιότητα. Πάντα μέσα από την Αντιπεριφέρεια, πιο πριν με τον κ. Συριγωνάκη και τώρα με τον κ. Πιτσούλη συζητάμε τις προτάσεις των φορέων για τις δράσεις που πρέπει να χρηματοδοτήσουμε τόσο για τις διεθνείς όσο και για τις εσωτερικές δραστηριότητες που προσφέρουν στη διαφήμιση της Κρήτης.

Και πάντα μέσα από τις συνεργασίες μας με τις Ομοσπονδίες, με το Υπουργείο, για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα»

-Υπάρχουν πλάνα που εστιάζετε περισσότερο στο αθλητικό κομμάτι. Παρεμβάσεις στις οποίες έχετε δώσει προτεραιότητα, μη παραβλέποντας εννοείται τις υπόλοιπες

«Θα σας αναφέρω παραδείγματα. Για να γίνει ένας διεθνής αγώνας στο Παγκρήτιο έπρεπε να διαθέσουμε ένα μεγάλο ποσό. Η Περιφέρεια χρηματοδότησε με περίπου 500.000 ευρώ τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου πριν τρία χρόνια. Τα όργανα και πίνακες που χρειάζονταν για τη διοργάνωση δεν υπήρχαν.

Το 1,5 εκ. για να γίνουν τώρα τα σκέπαστρα στο Παγκρήτιο και να μπορεί να έρχεται η Εθνική ομάδα στην Κρήτη είναι χρηματοδότηση της Περιφέρειας.

Τώρα υπάρχει διαγωνισμός στη Σητεία που τον κάνει ο Δήμος με χρηματοδότηση δική μας. Το ίδιο συμβαίνει στον Άγιο Νικόλαο, και στο Οροπέδιο»

“ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟ ΓΕΝΤΙ ΚΟΥΛΕ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΟΦΗ”

-Υπάρχει ένας «καημός» χιλιάδων φιλάθλων που λέγεται γήπεδο ΟΦΗ. Είμαστε σε μια περίοδο που φτιάχνονται γήπεδα, και τα αρμόδια Υπουργεία δείχνουν μια «ελαστικότητα» προς αυτήν την κατεύθυνση στις δημοφιλέστερες ομάδες της χώρας. Ο ΟΦΗ θέλει να φτιάξει κι αυτός το γήπεδο του.

«Είχα τοποθετηθεί την ημέρα των εγκαινίων των γηπέδων στο «Βαρδινογιάννειο» που είχε χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια, λέγοντας ότι πρέπει και η Κρήτη να χρηματοδοτηθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία για να μπορεί και ο ΟΦΗ αλλά και τα Χανιά να έχουν τα δικά τους γήπεδα.

Για αυτό το θέμα έχω μιλήσει και με τον κ. Μπούση αρκετές φορές. Είναι ένας άνθρωπος που θέλει να προσφέρει. Η σκέψη ήταν να γίνει ένα καινούριο μεγάλο γήπεδο.

Η δική μου ρεαλιστική εκτίμηση είναι ότι σε αυτή τη φάση η καλύτερη λύση είναι να γίνει μια αναβάθμιση του «Γεντί Κουλέ», το κόστος της οποίας θα ανέλθει περίπου στα 10 εκ. με χρηματοδοτήσεις που μπορούν να βρεθούν από τα συναρμόδια Υπουργεία, και το γήπεδο να μπει στην κατηγορία της UEFA για να φιλοξενεί διεθνή παιχνίδια.

Πρέπει να συνδέουμε τον οραματισμό με τον ρεαλισμό. Το έχουμε συζητήσει και με τον πρόεδρο και με τον κ. Λυσάνδρου.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι χώροι για να γίνει ένα μεγάλο γήπεδο υπάρχει το «Γεντί Κουλέ».

-Δεν υπάρχουν χώροι; Αυτοί που ήταν προς συζήτηση π.χ. ο χώρος του αεροδρομίου;

«Δεν βλέπω ότι μπορεί να προχωρήσει η περίπτωση του αεροδρομίου. Θα γίνει ένας διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίηση του χώρου, και το βλέπω δύσκολο. Οι δραστηριότητες θα είναι διαφορετικές.

Το οραματικό πλάνο για να γίνει ένα γήπεδο θέλει 10 για να μην πω 15 χρόνια και σε μια τέτοια περίπτωση χρειάζεται να εμπλακεί και ο Δήμος Ηρακλείου.

Η ρεαλιστική πρόταση είναι η αναβάθμιση του υπάρχοντος γηπέδου.

Μπορεί η Πολιτεία να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο, και να γίνει μια ευρύτερη ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής της Αγ. Βαρβάρας από τα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης ούτως ώστε να έχουμε ένα χώρο πολιτισμού και αθλητισμού που θα πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι κανόνες της UEFA.

Ο πρώτος στόχος πρέπει να είναι το υπάρχον γήπεδο»

-Οι παρεμβάσεις που γίνονταν κάθε χρόνο στο γήπεδο έφταναν μέχρις ένα σημείο. «Σηκώνει» το γήπεδο δραστικές παρεμβάσεις;

«Από ότι έχω ενημερωθεί, ναι. Οι παρεμβάσεις για να πληρούνται οι προϋποθέσεις για τις προϋποθέσεις της UEFA και να μπορεί να διεξάγονται διεθνείς αγώνες μπορούν να γίνουν.

Έχω θέσει αρκετές φορές το θέμα, ότι και εμείς στην Κρήτη θέλουμε δύο γήπεδα. Του ΟΦΗ και των Χανίων.

Στα Χανιά μεριμνήσαμε για να έχει φυσικό χλοοτάπητα το βοηθητικό γήπεδο.

Το ίδιο στον Πλατανιά και την Κίσσαμο. Είναι σημαντικά έργα που βοηθούν την ανάπτυξη του αθλητισμού»

-Για το θέμα της χρηματοδότησης τι ειπώθηκε προς εσάς;

«Πρέπει πρώτα από όλα να έχουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις, πολεοδομικές, αρχιτεκτονικές και οτιδήποτε ορίζει η νομοθεσία. Όταν γίνει αυτό, και από τη στιγμή που θα συμφωνήσει τόσο ο Δήμος όσο και ο Ερασιτέχνης με την ΠΑΕ ΟΦΗ θα μπορούμε να τη διεκδικήσουμε. Θεωρώ ότι δεν είναι ανέφικτο να διεκδικηθούν αυτοί οι πόροι, πρώτα όμως πρέπει να έχουμε τις ολοκληρωμένες μελέτες.

Όταν γίνει αυτό, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς τα αρμόδια Υπουργεία, στην πρόταση που θα υποβάλλει η διοίκηση και ο Δήμος Ηρακλείου.

Εκτιμώ ότι θα έχουμε τη βοήθεια όλων σε αυτήν την προσπάθεια»

-Για το θέμα του γηπέδου των Χανίων;

«Η ολοκλήρωση των υποδομών θα γίνει στο Στάδιο που παίζει σήμερα η ομάδα των Χανίων. Εκεί είναι λιγότερο δύσκολα τα πράγματα σε σύγκριση με το γήπεδο του ΟΦΗ. Απαιτούνται λιγότερα χρήματα»

-Είστε κοντά στο Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Πρόσφατα ήταν στο Ηράκλειο ο πρόεδρος της ΕΠΟ με τον οποίο συναντηθήκατε; Προέκυψε κάτι θετικό από αυτή την συνάντηση για τις ομάδες της Κρήτης;

«Είχαμε μια συνάντηση στην Περιφέρεια με την ηγεσία της ΕΠΟ. Έθεσα στον κ. Μπαλτάκο το θέμα της ενίσχυσης του Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Πρέπει οι ομάδες να συνεχίσουν να υπάρχουν. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει και ένας Όμιλος για την Κρήτη. Θα είναι ένα ενδιαφέρον πρωτάθλημα, και δεν θα χρειάζονται έξοδα μετακίνησης.

Σαν Περιφέρεια δώσαμε ένα σημαντικό ποσό για τη μεταφορά των ομάδων εκτός Κρήτης, και θέλω να πω ότι αν μια ομάδα ή ο πρόεδρος της θεωρεί ότι παίρνει ψίχουλα από την Περιφέρεια τότε μπορεί να ζητήσει να μην μεταφέρεται η αποστολή της ομάδας του στον Πειραιά μέσα από χρηματοδότηση της. Γιατί αυτό είναι τουλάχιστον αχαριστία»

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΗΤΙΣΜΟΣ

-Να αναφερθούμε σε δύο «ιδανικά». Το ένα είναι η Αποκέντρωση και το άλλο ο Συγκρητισμός.

«Αν έχουμε πετύχει κάτι τα προηγούμενα χρόνια στην αιρετή Περιφέρεια είναι ότι έχουμε κερδίσει τον συγκρητισμό στο νησί από το ένα άκρο στο άλλο.

Όπου υπάρχουν θέματα, προβλήματα, έτοιμες μελέτες είμαστε δίπλα. Μαζί με τους πολίτες και την κοινωνία για να μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα που θα νιώσει ο πολίτης ακόμα και στο τελευταίο χωριό.

Για αυτό υπάρχει αυτή η εξαιρετική συνεργασία με όλους τους Δήμους της Κρήτης.

Ο συγκρητισμός είναι το πρωτεύον για εμάς. Αυτόν υπηρετούμε καθημερινά.

Το άλλο θέμα που έχει να κάνει με την αποκέντρωση είναι θέμα δεκαετιών. Δυστυχώς παρά τις καλές προθέσεις όλων των πρωθυπουργών, δεν έχει καταστεί δυνατή η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων.

Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι παίρνουμε μια αρμοδιότητα, χωρίς να υπάρχουν οικονομικοί πόροι.

Τον χρόνο που ως Υφυπουργός είχα την ευθύνη του ΕΣΠΑ και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έλεγα ότι δεν μπορεί η Πλατεία Συντάγματος να διοικεί την Ελλάδα.

Είναι θέμα δημοκρατίας να υπάρχει αποκέντρωση. Οι αιρετοί είναι αυτοί που απολογούνται στον κόσμο»

-Στο θέμα της απορρόφησης των κονδυλίων πώς πάμε;

«Σαν Περιφέρεια Κρήτης κλείσαμε το χρόνο με απορρόφηση περίπου 92%. Στο τέλος της τρέχουσας σεζόν θα κλείσουμε όλο το προηγούμενο ΕΣΠΑ και θα ξεκινήσουμε το καινούριο που θα είναι αυξημένο κατά 30%.

Το θέμα είναι οι χρηματοδοτήσεις να πιάνουν τόπο, και να δημιουργούν μια προστιθέμενη αξία σε κάθε έργο που υλοποιείται.

Πρέπει πάντως να πούμε ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Άλλαξε τελείως ο σχεδιασμός.

Η τελευταία θητεία μου ήταν η δυσκολότερη λόγω πανδημίας και φυσικών καταστροφών.

Το 2019 και το 2020 είχαμε φυσικές καταστροφές που ξεπερνούσαν τα 300 εκ., ενώ έπρεπε να δώσουμε 200 εκ. για την πανδημία. Το πρωτεύον είναι η υγεία του κόσμου, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, και η υλοποίηση των έργων που έπρεπε να γίνουν εξαιτίας των φυσικών καταστροφών.

Ήταν μια δύσκολη περίοδος. Η συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, τους Δήμους, και τους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων, μας επέτρεψε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Έχουμε προγραμματίσει σε συνεργασία με όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης για να ενισχύουμε τη Δημόσια Υγεία»

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

-Αυτό το ενωτικό πνεύμα που σας διακρίνει έχει να κάνει με τη χάραξη πολιτικής, ή είναι στάση ζωής;

«Η Αυτοδιοίκηση ενώνει. Το ίδιο ακολουθούσα και ως Δήμαρχος.

Θα αναφερθώ στην συνεργασία που έχουμε με την Εκκλησία της Κρήτης, όταν έπρεπε να σταθούμε δίπλα στον πολίτη που αντιμετώπιζε ακόμα και θέματα και επιβίωσης. Έχουμε εξαίρετη συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο μας, και με όλους τους ιερείς.

Ο παπάς είναι που στέκει στο κάθε χωριό. Πρέπει να αναδείξουμε το έργο που κάνει η Εκκλησία»

-Είστε ένας από τους ελάχιστους που έχουν αξιωθεί στο χώρο τους μια αποδοχή σχεδόν καθολική. Αυτό κάνει τα πράγματα πιο εύκολα ή πιο δύσκολα;

«Μια βασική μου αρχή είναι το να ενώνεις. Πρέπει να βλέπουμε με το ίδιο μάτι όλον τον κόσμο. Την αγάπη που έχω εισπράξει από αυτόν, την ανταποδίδω.

Διεκδικούμε το δίκιο του κρητικού λαού. Προσπαθούμε και αγκαλιάζουμε όλον τον κόσμο. Η αγάπη του κόσμου είναι ότι καλύτερο μπορεί να υπάρξει για έναν αιρετό εκπρόσωπο της κοινωνίας»

-Έχετε αισθανθεί εξαιτίας αυτής της στήριξης που απολαμβάνετε που έχει έναν υπερκομματικό χαρακτήρα ότι «παίζετε μόνος σας» ενόψει των επερχόμενων εκλογών;

«Ποτέ. Ούτε εγώ, ούτε οι συνεργάτες μου. Δεν εκπροσωπώ την Περιφέρεια μόνος μου. Είμαστε όλοι μαζί, που συμμετέχουμε στο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και ο κόσμος που συμβάλλει μέσα από τις Υπηρεσίες, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει κανένα αποτέλεσμα. Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα γιατί είναι συνεργάτες και είμαστε μαζί.

Την δεκαετία αυτή έχουν φύγει λόγω συνταξιοδοτήσεων περίπου 300 άτομα, όμως καταφέρνουμε και ανταποκρινόμαστε.

Μετά το Πάσχα θα ανακοινώσουμε τι θα κάνουμε ως συνδυασμός στην αιρετή Περιφέρεια, αφού καταλήξουμε με τους συνεργάτες μου, στο τι πρέπει να γίνει»

-Τι είναι αυτό που σας δίνει ενέργεια;

«Η αγάπη του κόσμου. Όταν μπορείς να δώσεις λύση σε ένα μικρό πρόβλημα ενός μικρού χωριού, ή ένα μεγάλο ενός μεγάλου Δήμου και εισπράττεις την εκτίμηση, την αγάπη και το σεβασμό από τους πολίτες αυτό είναι η καλύτερη πληρωμή.

Αυτή η αγάπη, μας δίνει τη δύναμη»

-Είχατε αναφερθεί για κολυμβητήριο στις Αρχάνες

«Θα είναι ανοιχτό αλλά θα υπάρχουν προδιαγραφές για να μην υπάρχουν προβλήματα το χειμώνα. Γίνεται η μελέτη από την πλευρά του Δήμου. Έχουν αγοραστεί 20 στρέμματα. Μετά την αρχαιολογική υπηρεσία και τις ανασκαφές, το θέμα έχει ξεμπλοκαριστεί και ο Δήμος το προχωράει. Το κολυμβητήριο το χρειάζεται η περιοχή. Ο Δήμος έχει αναθέσει μελέτη για 4 γήπεδα τένις, ένα μεγάλο καλτσέτο, και ένα διάδρομο 2,5 χλμ για εξωτερικές αθλητικές δραστηριότητες. Ο Δήμαρχος με έχει ενημερώσει ότι μέχρι το καλοκαίρι θα είναι έτοιμες οι μελέτες και μετά θα αναζητηθεί η χρηματοδότηση»

“Η ΚΡΗΤΗ ΜΠΟΡΕΙ, ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ”

-Οι προτεραιότητες που θέσατε στην τρίτη σας θητεία ήταν αυτές που έπρεπε. Θεωρείτε ότι κάποια θέματα θα μπορούσαν να βρίσκονται πιο πάνω ή πιο κάτω στην ατζέντα σας;

«Όλα αυτά τα χρόνια παλέψαμε μαζί με τους υπόλοιπους φορείς για να γίνει ο ΒΟΑΚ, και μεγάλα αναπτυξιακά έργα για την Κρήτη.

Το αεροδρόμιο στο Καστέλι, η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, έργα που για χρόνια έπρεπε να είχαν γίνει.

Όλοι οι φορείς έχουμε παλέψει προς την κεντρική εξουσία για να γίνουν αυτά.

Πιστεύω απόλυτα ότι η δεκαετία 2020 – 2030 θα είναι μια δεκαετία ανάπτυξης, εργασίας, και κοινωνικής συνοχής για το νησί μας, μέσα από αυτά τα έργα, και τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, του ταμείου ανάκαμψης, των προγραμμάτων «ΤΡΙΤΣΗ», και των τομεακών προγραμμάτων των Υπουργείων.

Είναι πολύ σημαντικό ότι επιλύουμε το σχέδιο των στερεών και υγρών αποβλήτων με χρηματοδότηση 100%. Ένα περιβαλλοντικό θέμα που ταλανίζει πολλές Περιφέρειες.

Έχουν γίνει μια σειρά εγγειοβελτιωτικών έργων για τον πρωτογενή τομέα που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Υποδομών.

Υπήρχε μέριμνα για ανάπτυξη του Τουρισμού, του Αγροτικού Τομέα, των Πανεπιστημίων, της έρευνας, και της τεχνολογίας.

Ολοκληρώθηκε το Μουσείο στα Χανιά, και σύντομα θα γίνουν τα εγκαίνια του Μουσείου της Μεσσαράς. Ολοκληρώνονται τα έργα στον Άγιο Νικόλαο. Σε όλο το νησί γίνονται ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους με χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια.

Η Κρήτη μπορεί. Χρειάζονται όμως οι συνεργασίες. Και πάντα η Περιφέρεια αγκαλιάζει όλες τις δράσεις εξωστρέφειας. Ως απόγονοι των Μινωιτών είμαστε εξωστρεφείς και διαφημίζουμε την Κρήτη σε όλες τις εκθέσεις, σε όλο τον κόσμο

Η Κρήτη είναι ευλογημένος τόπος. Και πρέπει να υπάρχει σύζευξη δυνάμεων. Ποτέ μην πει κανείς ότι μόνο ένας φορέας μπορεί να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις, όμως όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Μαζί με τον κόσμο και την κοινωνία των πολιτών, για να κάνουμε αυτό που έχουμε υποσχεθεί και αυτό που πρέπει να γίνει για την Κρήτη μας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.