Συντονίζονται οι αγρότες για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων

Συντονίζονται οι αγρότες για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων

Με συντονισμένες κινήσεις οι αγρότες της Κρήτης εμφανίζονται έτοιμοι να προχωρήσουν σε μια σειρά ενεργειών για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων λόγω της πολύ κακής ελαιοπαραγωγής.

Μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των αγροτών την προηγούμενη εβδομάδα, από αυτή αναμένεται να οργανωθούν μια σειρά ακόμα συναντήσεων με εκπροσώπους οργανώσεων, αλλά και με αιρετούς από την Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργασιών και κοινής πορείας.

Σε πρώτη φάση θέλουν να διαπιστώσουν σε ποιο σημείο βρίσκεται κάθε Ένωση, αλλά και τι είναι γνωστό στην Περιφέρεια Κρήτης. Στη συνέχεια θέλουν να διερευνήσουν πόσο έχουν προχωρήσει οι δράσεις της επιτροπής που έχει συστήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις τους. Σε αυτό το κομμάτι ειδικά, θεωρείται πως ο ρόλος του Ανδρέα Στρατάκη ως συμβούλου του υπουργού μπορεί να είναι κομβικός.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με της εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, οι αγρότες έχουν ενημερωθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και από την Περιφέρεια για κάποιες βασικές εξελίξεις που έχουν ήδη γίνει γνωστές και μέσω ανακοινώσεων.

Ειδικότερα:

Τα εργαστηριακά αποτελέσματα από τα δείγματα που έχουν ληφθεί συνηγορούν στο γεγονός πως το μεγαλύτερο πλήγμα στην ελαιοπαραγωγή προέρχεται από τον δάκο.

Το Υπουργείο έχει ήδη δεσμεύσει τα 2 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ, στα οποία είχε αναφερθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από την Κρήτη και θα προχωρήσει σε επιπλέον χρηματοδοτήσεις εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Ετοιμάζουν τους φακέλους για τις αποζημιώσεις

Εν τω μεταξύ μέχρι και τον Μάρτιο αναμένεται να έχει παραδοθεί ο φάκελος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, σε σχέση με τα αίτια των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή της Κρήτης, μιας και υπάρχουν μια σειρά από στοιχεία που χρειάζεται να συλλεχθούν προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η απαίτηση αποζημιώσεων.

Από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το φάκελο, θα ξεκινήσει η διαδικασία προσωποποίησης του ύψους των αποζημιώσεων με τη διαδικασία αυτή να εκτιμάται ότι θα διαρκέσει συνολικά πέντε έως έξι μήνες.

Για την κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα για την καταβολή αποζημιώσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις σκέψεις των αγροτών περιλαμβάνεται μία επίσκεψη στην Αθήνα και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να διαπιστώσουν το πώς και το πόσο πιθανό είναι να δοθούν κάποια πρώτα ποσά στους αγρότες, προτού ληφθεί απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού υπάρχουν επαγγελματίες που πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα καν να προχωρήσουν στην οργάνωση της επόμενης χρονιάς.

Οι αγρότες, εφόσον δεν δουν καλή διάθεση ή πρόθεση κεντρικά ή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προς το παρόν φαίνεται να υπάρχει, είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν ακόμα και σε κινητοποιήσεις.

Σε αυτή τη φάση πάντως, γνωρίζουν πως το να καταρτιστεί ένας επαρκής και άρτιος φάκελος που να αξιώνει και να κερδίζει τελικά αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι κάτι που έχει μεγάλες δυσκολίες ωστόσο δεν θεωρούν πως η συγκεκριμένη διεκδίκηση είναι υπερβολική.

Παραθέτουν μάλιστα ως δεδομένη την περίπτωση των αποζημιώσεων από τον περονόσπορο του 2011, όπου άργησαν μεν, αλλά καταβλήθηκαν, αφού μπόρεσε να υπάρξει μια επαρκής τεκμηρίωση ζημιάς που και πάλι είχε τη βάση της στις αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών.

 

Χαμηλή παραγωγή

Από τα μέχρι τώρα ανεπίσημα στοιχεία προκύπτει ότι η συνολική παραγωγή ελαιολάδου θα κλείσει στους 55.000 τόνους, έναντι των 85.000 που παράγονταν κατά μέσο όρο στην Κρήτη.

Σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, οι παραγωγοί προέβλεπαν ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θα ξεπερνούσε το 90% της συνολικής παραγωγής, δηλαδή θα υπερέβαινε τους 80.000 τόνους, αφού η χρονιά θεωρούνταν μία από τις καλύτερες των τελευταίων ετών.

Αναφορικά με την εκτιμώμενη αξία του κρητικού ελαιόλαδου αυτή προσδιορίζονταν στα 255 με 260 εκατομμύρια ευρώ.

Η συνολική παραγωγή του ελαιολάδου ωστόσο, εκτιμάται ότι θα κλείσει στους 55.000 τόνους, που συνεπάγεται μια απώλεια τουλάχιστον 35.000 τόνων.

Και από αυτούς, ωστόσο, μόλις οι 18.000 τόνοι πληρούν τις προϋποθέσεις για εξαιρετικό παρθένο, που συνεπάγεται μια απώλεια σε χρήμα της τάξεως των 140 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.