Τα εγκώμια του Πάπα Φραγκίσκου για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ημερομηνία:

Μία συγκινητική ομιλία γεμάτη συμβολισμούς για τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, αλλά και την Ελλάδα, εκφώνησε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πέρα από το προσφυγικό, την κλιματική κρίση, τα ζητήματα της Δημοκρατίας που τίθενται στη Δύση, ο Ποντίφικας αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα της χώρας μας, εκφράζοντας την εκτίμησή του προς τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είπε χαρακτηριστικά: “Θα ήθελα να ανανεώσω την εκτίμησή μου για τη δύσκολη διαδρομή που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών”, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στα θέματα της Μεσογείου, χρησιμοποιώντας το σύμβολο της ελιάς, οι καρποί της οποίας “ενώνουν διαφορετικά εδάφη”.

Συγκεκριμένα, ο Πάπας Φραγκίσκος σημείωσε κατά την ομιλία του:

“Η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να διανοίξει δρόμους ειρήνης, μέσω μιας πολυμέρειας που δεν θα ασφυκτιά από υπερβολικές, εθνικιστικές διεκδικήσεις.

Η πολιτική το χρειάζεται για να θέσει τις κοινές ανάγκες πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Μπορεί να φαίνεται μια ουτοπία, ένα ταξίδι δίχως ελπίδα, σε μία ταραγμένη θάλασσα, μια μακρά και άπιαστη Οδύσειας ωστόσο τούτο ταξίδι σε μια θαλασσοταραχή όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό έπος συχνά είναι ο μόνος τρόπος και η μόνη οδός και φτάνει κανείς στον στόχο να εμφορείται από την επιθυμία και την επάνοδο στην πατρική εστία, η αναζήτηση να προχωρήσουμε μαζί από κοινού.

Από αυτή την άποψη, από το άλγος, θα ήθελα να ανανεώσω την εκτίμησή μου για τη δύσκολη διαδρομή που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Κοιτάζοντας ακόμα τη Μεσόγειο, τη θάλασσα που μας ανοίγεται, σκέφτομαι στις εύφορες ακτές και στο δέντρο που θα μπορούσε να γίνει το σύμβολό της, την ελιά, οι καρποί της οποίας μόλις μαζεύτηκαν και που ενώνουν διαφορετικά εδάφη που βλέπουν την ίδια θάλασσα”.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Δες τη θετική πλευρά: Όλα όσα μας...

Ο χωρισμός ποτέ δεν είναι εύκολος, αλλά μπορεί να...

Τι αλλάζει, τελικά, στο επίδομα ανεργίας

Το νέο επίδομα και τα κριτήρια χορήγησής του έχουν...

Δες τη θετική πλευρά: Όλα όσα μας...

Ο χωρισμός ποτέ δεν είναι εύκολος, αλλά μπορεί να...

Τι αλλάζει, τελικά, στο επίδομα ανεργίας

Το νέο επίδομα και τα κριτήρια χορήγησής του έχουν...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ηράκλειο:Ανακοίνωση από την Ένωση για την Καταγραφή διαθέσιμων ποσοτήτων οινοσταφύλων

Καταγραφή διαθέσιμων ποσοτήτων Η Ένωση Ηρακλείου αφουγκραζόμενη την...

Το πρώτο Motiv Festival έρχεται στα Χανιά στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου

Ένα διήμερο αφιερωμένο στην άθληση & την ευεξία με...