Θερμό επεισόδιο Δένδια – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα: Τι φέρνει η επόμενη μέρα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Θερμό επεισόδιο Δένδια – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα: Τι φέρνει η επόμενη μέρα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, μετά τη χθεσινή μονομαχία on air ανάμεσα σε Δένδια και Τσαβούσογλου μίλησαν στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο Βασίλης Πολίτης, υποναύαρχος Πολεμικού Ναυτικού ε.α. και μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, ο Κώστας Υφαντής, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, πρώην υπουργός και δημοσιογράφος.

«Με βάση τα όσα έχουμε συνηθίσει ήταν έκπληξη η στάση του κ. Δένδια. Οι κοινές δηλώσεις είναι συνήθως χλιαρές. Ήταν εκτός διπλωματικής πρακτικής αυτό που συνέβη, αν και δεν είναι και πρωτοφανές. Νομίζω πως ήταν μια σχεδιασμένη κίνηση από την ελληνική πλευρά. Είχαν προετοιμαστεί οι δηλώσεις. Νομίζω ότι Αθήνα πήγε στην Άγκυρα αποφασισμένη να δώσει τέλος στην υποκρισία στις διμερείς επαφές που επικρατεί πολλά χρόνια. Εκτιμώ ότι η απόφαση αυτή αντανακλά ένα υπολογισμένο ρίσκο. Είτε θα προχωρήσουμε με ειλικρίνεια και τους όρους που θέτει η Ελλάδα και η ΕΕ, ή δε θα πάμε πουθενά. Μερικές ώρες πριν τη συνάντηση έχουμε τις απειλές Ερντογάν για απόβαση στην Κύπρο, αλλά και τις δηλώσεις Τσαβούσογλου», σχολίασε ο κ. Υφαντής.

«Πιστεύω ότι ήταν η πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση που ξεχάσαμε το φοβικό σύνδρομο και ένας Έλληνας ΥΠΕΞ ενήργησε με εθνική υπερηφάνεια. Για πρώτη φορά η ελληνική πλευρά έθεσε τα θέματα. Οι Τούρκοι έρχονται πάντα με την ίδια ατζέντα. Πρέπει και εμείς να συνεχίσουμε να έχουμε μια στρατηγική και να θέσουμε και άλλα θέματα. Δεν είναι μόνο τα θέματα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας», είπε από τη μεριά του ο κ. Πολίτης.

«Πιστεύω ότι επιλέξαμε τη σωστή στρατηγική και θέλω να προσθέσω ότι υπάρχει παροιμία που λέει ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Δεν γίνεται η Τουρκία να θέτει ανύπαρκτα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, όταν το διεθνές δίκαιο αναδεικνύει την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και τη δημιουργία ΑΟΖ, και η Ελλάδα να κωφεύει. Είμαι βέβαιος ότι η στάση του ΥΠΕΞ ήταν σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη. Αρκεί αυτή η στρατηγική να συνεχιστεί. Θέλω να χαιρετήσω αυτή τη σωστή στρατηγική. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο το πεδίο πάνω στο οποίο θα χτίσουμε μια πολιτική εποικοδομητικού διαλόγου.

Αυτή η στάση θα μας βοηθήσει υπό την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξει αμφισημία, και ότι η Ελλάδα αποφασισμένη θα κατοχυρώσει τη θέση της ως ισότιμος συνομιλητής απέναντι στην Τουρκία, και μετά γίνουν οι συζητήσεις με βάση το διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα. Η Τουρκία πρέπει να παίρνει απαντήσεις. Δεν είναι πρώτη φορά που Έλληνας κορυφαίος αξιωματούχος λέει τα πράγματα με τα όνομά τους απέναντι στην Τουρκία. Το ίδιο είχε κάνει ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Καραμανλής. Ξεκάθαρη γλώσσα, για να πάρει την απάντηση που χρειάζεται η Τουρκία», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Αναφερόμενος στο κατά πόσο αναμένεται να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες, ο κ. Υφαντής είπε ότι «Σήμερα υπάρχει μούδιασμα στην πλευρά της Άγκυρας. Αλλά επειδή η συγκυρία είναι τέτοια που θα αναγκάσει την Άγκυρα να σκεφτεί πριν διαρρήξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, νομίζω ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν όταν και αν οριστούν οι ημερομηνίες για την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα. Αν αυτό συμβεί, τότε θα υπάρξει και ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών».

«Εφόσον ανεβάσαμε τον πήχη ψηλά, για να μείνει ψηλά πρέπει να αναπτύξουμε τη στρατηγική μας ισχύ. Πρέπει να αγοράσουμε τους φρεγάτες που το έχουμε αφήσει πίσω αυτό το πρόγραμμα», τόνισε κλείνοντας ο κ. Πολίτης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.