Το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή :Δευτέρα 22 Αυγούστου στον Αποκόρωνα, στο λιμανάκι Καλυβώνστις 8:30 μμ.

Δευτέρα 22 Αυγούστου, Λιμανάκι Καλυβών στις 8:30μ.μ
Το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή δίνει το πρώτο ραντεβού στα Χανιά τη Δευτέρα 22 Αυγούστου στον Αποκόρωνα, στο λιμανάκι Καλυβώνστις 8:30 μμ.

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή είναι το μεγαλύτερο πολιτικό – πολιτιστικό γεγονός της χώρας! Στο Φεστιβάλ μας εδώ και 47 χρόνια συναντιούνται η ελπίδα, η δημιουργία, ο αγώνας. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα χτίζονται µε την εθελοντική σχεδιασμένη δουλειά και προσφορά, την ανιδιοτέλεια και τον ενθουσιασμό χιλιάδων µελών και φίλων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Το Φεστιβάλ µας είναι µία εικόνα από το όμορφο μέλλον για το οποίο παλεύουμε!

Κάθε νέος θα έχει τη δυνατότητα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή να συζητήσει για ότι τον απασχολεί, για τις πραγματικές αιτίες της εκμετάλλευσης , των κοινωνικών ανισοτήτων , των ιμπεριαλιστικών πολέμων και τη διέξοδο στις σημερινές δυσκολίες. Θα έχει ακόμα τη δυνατότητα να περάσει ξέγνοιαστες στιγμές, με μουσική και γλέντι, μέσα στις δυσκολίες της σεζόν.

Σε μια περιοχή όπως ο Αποκόρωνας που υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες , οι εργαζόμενοι ,οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρές επιχειρήσεις, δεν είδαν ποτέ τα «κοινά οφέλη» και τα δις των εισπράξεων του κλάδου. Πληρώνουν πανάκριβα τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με ατελείωτα ωράρια , με εντατικοποιημένη δουλειά, ενώ οι μισθοί έχουν καθηλωθεί στα επίπεδα που ήταν το 2007.

Η πραγματικότητα της «ανάπτυξής» τους, αναδεικνύει δύο αντιδιαμετρικά αντίθετους κόσμους. Από τη μια πλευρά οι μεγαλοεπιχειρηματίες και η κυβέρνηση που πανηγυρίζουν για τη τεράστια αύξηση της τουριστικής κίνησης, για το γεγονός ότι η Κρήτη με το Νότιο Αιγαίο λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος από τα τεράστια κέρδη του τουρισμού, για την επαναφορά της «τουριστικής βιομηχανίας», για το μεγάλωμα της πίτας των κερδών. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι εργαζόμενοι που δε μπορούν να πάνε ούτε λίγες μέρες διακοπές, που ζουν καθημερινά την ακρίβεια ,την έλλειψη ελεύθερου χρόνου και με μισθό που δεν έχει καμία σχέση με τον πλούτο που παράγεται.

Την ίδια στιγμή το «τουριστικό» θαύμα και η «πράσινη ανάπτυξη» της αστικής τάξης που όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις υποσχέθηκαν στον λαό ότι θα έλυνε τα προβλήματα του, είναι αυτά που οδήγησαν τους εργαζόμενους να μην μπορούν εν’ έτη 2022 να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος, την εργατική-λαϊκή οικογένεια να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις.

Είναι αποκαλυπτικό τι εννοούν «πράσινη ανάπτυξη» όταν ακόμα και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους υποβαθμίζονται.Τέτοια περίπτωση είναι και οι πηγές τωνΑρμένων, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη περιβαλλοντική και ιστορική αξία ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο στην υδροδότηση χωριών της περιοχής. Η περίπτωση των πηγών των Αρμένων είναι άλλη μία απόδειξη (σε πλήθος άλλων) πως το περιβάλλον αποτελεί για το κράτος πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων. Διαχρονικά οι κυβερνήσεις νομοθετούν για τη διεύρυνση και διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και συνεχίζει η μια το αντιπεριβαλλοντικό έργο της άλλης.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στηρίζουν τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής και αναδεικνύουν ότι θα πρέπει να απαγορεύεται οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα στο χώρο των πηγών, να διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας τους, να προστατεύεται η ποιότητα των πηγών από ρυπογόνους παράγοντες.Μπαίνει μπροστά ώστε να υλοποιηθεί η προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Αποκόρωνα το 2004 , για απαλλοτρίωση του χώρου γύρω από τις πηγές με στόχο την προστασία του από οποιαδήποτε παρέμβαση και επενδυτική δραστηριότητα. Η απόφαση αυτή με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Η Οργάνωση της ΚΝΕ στον Αποκόρωνα καλεί τον λαό και την νεολαία της περιοχής να συμμετέχει μαζικά στις δραστηριότητες του 48ου Φεστιβάλ που για ακόμα μία χρονιά κάνει στάση στις Καλύβες, στο λιμανάκι. Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε κάθε νέο που προβληματίζεται και δεν θέλει να συμβιβαστεί με την αδικία που βιώνει. Κάθε νέος που αγανακτεί μπορεί να συναντηθεί με το ΚΚΕ και τη ΚΝΕ. Γιατί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δίνουν δύναμη στους αγώνες της νέας γενιάς για ζωή με δικαιώματα και όχι ζωή λάστιχο βουτηγμένη στην εκμετάλλευση. Αποτελούν ασπίδα προστασίας στις σημερινές δυσκολίες. Αναδεικνύουν ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό».

Για «το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό»
Η νέα γενιά μπορεί γράψει τα δικά της σενάρια για το μέλλον της. Γιατί η κοινωνία δε μένει στάσιμη ακόμα και σε εποχές που μοιάζουν ζοφερές και σκοτεινές. Το Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή δίνει το μήνυμα ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες ο λαός μας να ζει καλύτερα. Να ζει όπως του ταιριάζει τον 21ο αιώνα. Αν ο λαός πιστέψει στη δύναμη του και αποφασίσει να τα βάλει με τους καπιταλιστές και το κράτος τους μπορεί να φέρει ριζικές αλλαγές, να κατακτήσει τη δική του εξουσία. Αν ο λαός το αποφασίσει μπορεί να ζήσει «το μεγάλο» , δηλαδή τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή και να απολαύσει «το ωραίο, το συγκλονιστικό», δηλαδή όλα αυτά που κάνουν τη ζωή πιο όμορφη.
Η φεστιβαλική εκδήλωση στον Αποκόρωνα (Λιμανάκι Καλυβών) θα ξεκινήσει στις 8:30 μμ και περιλαμβάνει:
• Ομιλία από τον Κώστα Γαυγιωτάκη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ
• Παραδοσιακό γλέντι με μαθητικό συγκρότημα από το σχολείο του Βάμου και συγκρότημα από το Εμπρόσνιερο με τους Σήφη Γιανναράκη (Μαντολίνο) , Ρούσσο Μαρκάκη (Λαούτο) , Βασίλη Ξυδάκη ( Λαούτο ) , Γιώργο Μυγιάκη (Λύρα).
Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση των εκδόσεων της Σύγχρονης Εποχής, με πολιτικό , ιστορικό βιβλίο αλλά και προοδευτική λογοτεχνία.
Τομεακή Οργάνωση Χανίων ΚΝΕ

Τα σχόλια είναι κλειστά.