Β.Κεγκέρογλου: «Στήριξη και πρωτοβουλίες για το “επιχειρείν” και την εργασία»

Β.Κεγκέρογλου: «Στήριξη και πρωτοβουλίες για το “επιχειρείν” και την εργασία». Με ερώτηση του προς τα Υπουργεία Οικονομίας και…

Με ερώτηση του προς τα Υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών, και Εργασίας, Κοιν.Ασφάλισης και Κοιν.Αλληλεγγύης, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά στήριξη και πρωτοβουλίες για το “επιχειρείν” και την εργασία.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Αν και η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι φύγαμε από τα μνημόνια, με τις αδιέξοδες πολιτικές που ακολουθεί στήνει φραγμούς στην ανάπτυξη, αυξάνει την ανεργία ή την μερική απασχόληση και οδηγεί στο κλείσιμο χιλιάδες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τη Κομισιόν, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της χώρας μας υποχώρησε, αγγίζοντας τα πιο χαμηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, αρνητικό παραμένει το ποσοστό αισιοδοξίας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Η οικονομία σέρνεται, η επιχειρηματικότητα πνίγεται και η κοινωνία συνεχίζει να ματώνει.

-Το δημόσιο χρέος ανήλθε στα 335 δις.€
-Το κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε
-Οι καταγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν σε 1 εκ. 120 χιλ. και στο 23% και ο ΟΑΕΔ, την ίδια ώρα, δεν αξιοποίησε 480 εκ.€ το 2018, που λιμνάζουν στα ταμεία του μέχρι να τα σαρώσει ο κ. Χουλιαράκης για το γνωστό μαξιλάρι, αδιαφορώντας για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους.

Η οικονομική αβεβαιότητα, η γραφειοκρατία, η έλλειψη χρηματοδότησης, η υπερφορολόγηση κ.α συντείνουν στην κατεύθυνση αυτή, ενώ οι πολίτες, μετ’ επιτάσεως ζητούν αλλαγή πολιτικής.

Επιπρόσθετα, η θεσμοθέτηση ενός ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις είναι παραπάνω από αναγκαία αφού η απουσία του, στερεί σε όλο και περισσότερες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ώστε να παράξουν τα έσοδα που τους επιτρέπουν την αποπληρωμή των οφειλών τους.

Πέραν αυτού, επηρεάζονται άμεσα και αρνητικά οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης, αφού δεν είναι δυνατό να τους καταβληθεί ο μισθός τους, αλλά και οι προμηθευτές της, πυροδοτώντας μία αρνητική αλυσιδωτή αντίδραση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αναστολή της λειτουργίας της.

Επειδή όπως φαίνεται και από τα παραπάνω, δεν υπάρχει έστω και μία θετική πολιτική που να έχετε εφαρμόσει στα τέσσερα αυτά χρόνια για τους μικρομεσαίους ή και τις επιχειρήσεις μ’ ένα θετικό αποτέλεσμα στην οικονομία.
Επειδή δεν έχετε παρουσιάσει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο αλλά μόνο σκόρπιες υποσχέσεις (προεκλογικές) και μάλιστα για το διάστημα που δεν θα είστε πια Κυβέρνηση.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:
1.Θα μειωθούν οι δυσβάσταχτοι φορολογικοί συντελεστές και οι υπερβολικά υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις;
2.Θα υιοθετήσετε την πρόταση μας για τη θέσπιση ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού επαγγελματιών και επιχειρήσεων;
3.Με ποιες ενέργειες θα διευκολύνετε την πρόσβαση των επιχειρηματιών στην τραπεζική χρηματοδότηση που σήμερα είναι αδύνατη;
4.Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση των τραπεζικών χρεώσεων και προμηθειών προκειμένου να μειωθεί το κόστος του χρήματος;
5.Γιατί καθυστερείτε τις αλλαγές που είναι απαραίτητες για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και αδειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και τη διευκόλυνση του ηλεκτρονικού επιχειρείν;
6.Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η παροχή κινήτρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ειδικά για άνεργους νέους, άνεργες γυναίκες και άνεργους μεγάλης ηλικίας;
7.Σχεδιάζει η κυβέρνηση τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας;
8.Θα υιοθετήσετε την πρότασή μας για την αύξηση της απασχόλησης και νέες θέσεις εργασίας με επιπλέον μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις που θα το πράξουν;
9.Ποια άλλα μέτρα στήριξης και ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε στην κατεύθυνση ενίσχυσης του επιχειρείν;».

Τα σχόλια είναι κλειστά.