Βουτιά 80% στα έσοδα του τουρισμού φέτος – Η Κρήτη δεν παραδίδει εύκολα…

Ο φετινός απολογισμός της πρωτόγνωρης αυτής χρονιάς και οι εκτιμήσεις για το 2021 σε ημερίδα για τον τουρισμό που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά

Ελεύθερη πτώση για τον φετινό τζίρο του τουρισμού στη χώρα, που με τα μέχρι στιγμής στοιχεία καταγράφει μείωση περίπου 80%, καθηλώνοντας τα έσοδα στα 3,5 με 4 δισεκατομμύρια ευρώ!

Η σεζόν βέβαια στην Κρήτη αν και στην ουσία της θεωρείται ότι έχει τελειώσει, στην πράξη δεν έχει κόψει ακόμα το νήμα του τερματισμού καθώς έχει μπροστά της τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο με tour operator και εταιρείες που ανταποκρίνονται στην προσπάθεια επιμήκυνσής της για περίπου 1,5 μήνα ακόμα.

Την ίδια ώρα, το 2021 δεν αναμένεται κάποιο θαύμα ή επαναφορά του τουριστικού προϊόντος σε επίπεδα προ κορωνοϊού. Ούτε όμως οι απόψεις των Κασσάνδρων για ανάκαμψη του τουρισμού μετά από μια 5ετία ή και περισσότερο, ηχούν ρεαλιστικές στα αφτιά των φορέων του τουρισμού. Το 2020 ήταν μια κακή χρονιά, το 2021 είναι αβέβαιη αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι καλύτερη από τη φετινή.

Το περίγραμμα της φετινής τουριστικής χρονιάς και την εκτίμηση της επόμενης έδωσαν σήμερα φορείς που κλήθηκαν να μιλήσουν στην ημερίδα “Κρητών Φιλοξενία” που διοργανώθηκε στα Χανιά

Δημήτρης Φραγκάκης: Μείωση για φέτος των εσόδων κατά 80% – Το 2021 τουριστικά δε θα είναι “βόλτα στην εξοχή” αλλά θα είναι καλύτερη χρονιά από το 2020

Δίνοντας συνοπτικά μια εικόνα του τουρισμού αυτής της σεζόν, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, ανέφερε ότι για το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου οι επισκέπτες κυμάνθηκαν περίπου στα 3,8 με 3,9 εκατομμύρια. Τα έσοδα παρουσιάζουν πτώση τουλάχιστον 80% σε σχέση με πέρσι και δε θα ξεπεράσουν τα 3,5 με 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ως προς το αν οι εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά παραμένουν δυσοίωνες ο κ. Φραγκάκης, είπε χαρακτηριστικά: “Δεν ανήκω σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι ο ελληνικός τουρισμός θα ανακάμψει σε 5-10 χρόνια αλλά δεν ανήκω και σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι το 2021 θα είναι “βόλτα στην εξοχή”. Δεν πρόκειται να γίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ανακάμψη θα υπάρξει αλλά θα είναι σταδιακή. Θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες, από τις εξελίξεις στον υγειονομικό τομέα και από το πότε θα έχουμε εμβόλιο, θα εξαρτηθεί από τον ανταγωνισμό, από το πόσο καλά θα προβάλουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και από το πώς θα αντιμετωπίσει η αγορά – κατά κύριο λόγο οι tour operator και οι μεγάλες εταιρείες – την κρίση. Άρα το 2021 είναι μια χρονιά αβέβαιη, έχουμε πολλά μπροστά μας, αλλά σίγουρα θα είναι μια καλύτερη χρονιά από το 2020″.

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη, το γεγονός ότι ανοίξαμε την τουριστική σεζόν, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο όπως είπε, συν το γεγονός ότι η χώρα καθιερώθηκε ως ένας προορισμός ασφαλής και αξιόπιστος για τους τουρίστες, είναι τα μεγάλα μας πλεονεκτήματα σε σχέση με την επόμενη σεζόν του 2021, και εκεί θα εστιάσει η τουριστική καμπάνια της χώρας μας.

Κυριάκος Κώτσογλου: Η Κρήτη είναι προροσμός που δεν παραδίδει εύκολα από την πρώτη στιγμή… συνεχίζει και έχει κίνηση – Φέτος η Ελλάδα όλη ήταν μια Κρήτη των προηγούμενων ετών

Ο τζίρος που πέτυχε όλη η Ελλάδα φέτος, αντιστοιχεί στον τζίρο που έκανε η Κρήτη μόνη της τα προηγούμενα χρόνια (και ανερχόταν περίπου στο 20% του πανελλαδικού τζίρου) ανέφερε από την πλευρά του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας στον Τουρισμό και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Κυριάκος Κώτσογλου, λέγοντας πως φέτος “Όλη η Ελλάδα είναι μια Κρήτη των προηγούμενων ετών”. Σημείωσε δε, ότι η μείωση στην απασχόληση αγγίζει το 50-60% ενώ η σεζόν άνοιξε στην αρχή περίπου με το 80% των ξενοδοχειακών μονάδων. Γινόταν δηλαδή μια προσπάθεια το 20-25% του εισερχόμενου τζίρου και κεφαλαίου να μισθοδοτήσει το 50% των εργαζομένων

Ωστόσο η χρονιά δεν έχει τελειώσει για την Κρήτη καθώς όπως είπε, υπάρχει ακόμα ο Οκτώβρης και ο Νοέμβρης μήνες κατά τους οποίους οι αεροπορικές εταιρείες έχουν δείξει ότι θέλουν να επεκτείνουν το πρόγραμμά τους.

“Με ένα μέσο κόστος δαπάνης περίπου 700 ευρώ στην Κρήτη, υπολογίζεται ότι κάθε 1500 εισερχόμενοι επισκέπτες αφήνουν 1 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια η Κρήτη δεν είναι ένας προορισμός που παραδίδει εύκολα από την πρώτη στιγμή… Η Κρήτη συνεχίζει και έχει κίνηση. Στα Χανιά οι πτήσεις θα τελειώσουν 11 Νοεμβρίου ενώ υπάρχει επέκταση. Στο Ηράκλειο ήδη υπάρχει συμφωνία με την Condor για να κάνει όλο τον Νοέμβριο 24 πτήσεις, 6 κάθε εβδομάδα. Οπότε κάθε εκατομμύριο ευρώ που προστίθεται είναι ένα κέρδος για τον χειμώνα, την απασχόληση, τη φιλοξενία. Βλέπουμε ότι η Τουρκία κλείνει την ώρα που εμείς δεχόμαστε ακόμα επισκέπτες από Σουηδία και Δανία, δεχόμαστε ακόμα (αν και σε μικρότερο αριθμό) βρετανικά αεροπλάνα που έρχονται γεμάτα. Οι Γερμανοί συνεχίζουν σταθερά και ενισχύουν την Κρήτη. Επιπλέον, Κεντρική Ευρώπη, Πολωνία, Τσεχία έχει το δικό της μερίδιο. Δεν είναι η Κρήτη ένας προορισμός που λες τέλειωσε ο τουρισμός. Αυτό θα το πούμε στο τέλος του Νοεμβρίου”

Γιώργος Ατσαλάκης: Πρέπει να σχεδιάσουμε από τώρα την επόμενη χρονιά, αλλιώς δεν θα είναι καλή

Τα απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία του τουρισμού πρέπει να μας προετοιμάσουν για την επόμενη χρονιά, τονίζει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης.

Όπως επισημαίνει πρέπει όλο το σύστημα να σχεδιαστεί με τετοιο τρόπο ώστε τον επόμενο Απρίλιο οι τουρίστες να αισθάνονται ασφαλείς για να επισκεφθούν τη χώρα. Αν συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο η επόμενη χρονιά δεν θα είναι καλή. “Έχει μεγάλη σημασία πώς θα γίνονται τα τεστ, αν οι ταξιδιώτες θα έρχονται με τεστ πριν ξεκινήσουν από τη χώρα τους ή αν θα κάνουν τεστ εδώ και αν θα γίνονται τεστ και κατά τη διάρκεια διαμονής τους. Επίσης και εμείς που δεχόμαστε τον τουρισμό πρέπει να είμαστε προστατευμένοι από επισκέπτες που θα έρθουν απ’ έξω και θα φέρουν τον ιό, κάτι που αν είχαμε κάνει φέτος θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ περισσότερο τουρισμό. Εμείς χαλαρώσαμε. Δεν εντοπίζουμε λάθη γιατί αυτές είναι πρωτόγνωρες καταστάσεις που κανείς δεν ξέρει πώς να τις αντιμετωπίσει. Τώρα όμως υπάρχει μια σημαντική εμπειρία την οποία θα πρέπει να αξιοποιήσουμε ώστε από τον Απρίλιο να υπάρχει συνεχής ροή τουριστών” επεσήμανε ο κ. Ατσαλάκης. Χρειάζεται επίσης, να υπάρξει ενιαίο πρωτόκολλο από όλες τις χώρες, μετακίνησης των ταξιδιωτών ώστε να μην επικρατήσει η φετινή χαοτική κατάσταση.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, της εστίασης και του πολιτισμού, πρέπει να στηριχθούν με κάποιο έκτακτο πρόγραμμα τον χειμώνα. Όπως είπε, το 25% των εργαζομένων στην Ελλάδα απασχολούνται στον τουρισμό. “Φέτος ζήτημα να εργάστηκε περίπου το 10%. Αυτοί οι εργαζόμενοι όταν δούλευαν το καλοκαίρι μάζευαν χρήματα για τον χειμώνα. Φέτος δε θα έχουν χρήματα για τον χειμώνα και πρέπει να γίνει ένα νέο ειδικό πρόγραμμα για τη στήριξή τους” συμπλήρωσε ο κ. Ατσαλάκης.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, Αντώνης Ροκάκης, έκανε λόγο για οικονομικό πλήγμα στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό και στην ανάγκη σωστού σχεδιασμού ώστε το 2021, να είναι μια καλύτερη χρονιά.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το περιοδικό Κρητών Επιχειρείν, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και της Περιφέρειας Κρήτης. https://flashnews.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.