1 και 2 Ιουνίου το «Psiloritis Race 2019» στο Ρέθυμνο

Ο 10ος επετειακός διεθνής αγώνας «Psiloritis Race 2019» θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 1 και 2 Ιουνίου 2019 στον Ψηλορείτη. Πρόκειται για μια διεθνή διοργάνωση, η οποία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, συνδέει τις πανάρχαιες αξίες του ολυμπισμού με την κρητική παράδοση του σήμερα.

Στον δικτυακό τόπο της διοργάνωσης (psiloritisrace.com) συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής για τους αθλητές που ενδιαφέρονται να τρέξουν ή να βαδίσουν στα μικρά δρομικά αγωνίσματα. Σε ειδική φόρμα, δηλώνουν τη συμμετοχή τους και οι εθελοντές της διοργάνωσης, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι και βασική προϋπόθεση για την επιτυχή κάλυψη των αυξημένων οργανωτικών αναγκών της. Ο Psiloritis Race κατά τις προηγούμενες εννέα διοργανώσεις, είχε συμμετοχή από 35 χώρες, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης και δεκάδες χιλιάδες φίλους της διοργάνωσης στα ψηφιακά μέσα της κοινωνικής δικτύωσης ως υψηλού ενδιαφέροντος διοργάνωση.

Η παγκόσμια ακτινοβολία των αγώνων και η δυναμική του εθελοντικού κινήματος δεν είναι οι μοναδικοί λόγοι, για τους οποίους οι αγώνες «Psiloritis Race» είναι ξεχωριστοί. Το κλαδί της ελιάς, με το οποίο στεφανώνονται οι νικητές του μεγάλου αγώνα των 35.000 μέτρων, προέρχεται από το αρχαιότερο ελαιόδεντρο του κόσμου, η ηλικία του οποίου εκτιμάται επιστημονικά ότι ξεπερνά τα 3.000 χρόνια. Η ελιά των Βουβών, όπως είναι ευρέως γνωστή, αποτελεί σήμερα σημαντικό ολυμπιακό σύμβολο και ο κότινος του μνημειακού ελαιόδεντρου που παραδίδεται στους διοργανωτές του «Psiloritis Race», έχει στέψει τους ολυμπιονίκες των Αθηνών το 2004 και έχει συνοδεύσει την ολυμπιακή ομάδα της χώρας μας στο Πεκίνο 2008, στο Λονδίνο 2012 και στο Ρίο 2016. Οι συμμετέχοντες αλλά και οι επισκέπτες και εθελοντές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κρητική διατροφή, που αποδεδειγμένα, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, χαρίζει καλή υγεία και μακροζωία σε όσους τον επιλέγουν, δεδομένου πως βασίζεται σε τρόφιμα κυρίως φυτικής προέλευσης με βάση το ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα εποχιακού χαρακτήρα με ελάχιστη ή καθόλου επεξεργασία, όλα προϊόντα της ευρύτερης περιοχής του Ψηλορείτη.

Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Ειρήνη Θεοδωράκη, φρόντισε ώστε οι αθλήτριες και οι αθλητές του «Psiloritis Race» να εντρυφήσουν γευστικά στη διατροφική παράδοση της Κρήτης, δημιουργώντας ένα μενού προσαρμοσμένο στις απαιτητικές ανάγκες της σωματικής άθλησης, και δήλωσε για την αξία της κρητικής διατροφής ότι «οι άνθρωποι που ακολουθούν τον παραδοσιακό μεσογειακό-κρητικό τρόπο διατροφής ζουν περισσότερο και εμφανίζουν μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν διάφορα χρόνια νοσήματα. Οι μελέτες των τελευταίων ετών υποδεικνύουν ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για τη διατήρηση ενός καλού επιπέδου υγείας και για την πρόληψη των ασθενειών, παρουσιάζοντας σημαντικά πλεονεκτήματα σε κάθε ηλικία».

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, «η Περιφέρεια Κρήτης, με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχει και υποστηρίζει τη διοργάνωση των 10ων διεθνών αγώνων Ψηλορείτη. Πρόκειται για ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός, που είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορική και πολιτισμική παράδοση του Ψηλορείτη και των χωριών γύρω από το ιστορικό βουνό. Στα βήματα του Δία, στις πλαγιές του Ψηλορείτη οι συμμετέχοντες αθλητές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την ομορφιά του τοπίου, να γνωρίσουν την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα των κατοίκων των ορεινών χωριών της Κρήτης και βέβαια να αγωνιστούν καταβάλλοντας όλες τους τις δυνάμεις σε ένα ιδιαίτερο αθλητικό πεδίο. Ως Περιφέρεια Κρήτης συγχαίρουμε ιδιαίτερα όλους τους διοργανωτές, καλωσορίζοντας στην Κρήτη τους συμμετέχοντες αθλητές».

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, σε δηλώσεις της για τη διοργάνωση υπογράμμισε: «Πρόκειται για ένα μεγάλο διεθνές event με όχι μόνο αθλητική διάσταση αλλά και πολιτιστική όσο και πολιτισμική. Με τη συμμετοχή ανθρώπων από πολλές χώρες του κόσμου. Η διαδρομή είναι ό,τι καλύτερο και καλούμε τον κόσμο να συμμετάσχει γνωρίζοντας ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι και θα παραμείνει αρωγός και συνδιοργανωτής».

Οι 10οι Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη «Psiloritis Race» τελούνται υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και της γ.γ. Αθλητισμού και συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και με την υποστήριξη των δήμων Ρεθύμνου, Αμαρίου, Ανωγείων, Πλατανιά Χανίων και σε συνεργασία με 40 αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους της Κρήτης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.